Een bezoek aan levende geschiedenis: Houweling Telecommuseum in Rotterdam 16-10-2018

Houweling Telecom Museum
Houweling Telecom Museum
Houweling Telecom Museum hal
Houweling Telecom Museum hal

Een warme zomerdag in oktober. Oh ja, perfect om het Houweling Telecommuseum te bezoeken. Ik had het al veel te lang uitgesteld, zeker nu ik er achteraf op terugkijk. En ik woon er nota bene niet al te ver vandaan!

De ontvangst was warm en persoonlijk, de collectie indrukwekkend en de opzet absoluut uniek. Een geweldig bezoek!

Ik heb er uren doorgebracht en vertrok toch nog met allerlei vragen en toch waren er nog zaken die ik nog eens nader wilde bekijken. Dus als ik de kans krijg, ga ik er zeker nog eens heen!

Voorbereden voor mijn bezoek

Houweling Telecom Museum Telefoon
Houweling Telecom Museum Telefoon

Ik wist al jaren van het bestaan van dit museum, maar was er nog nooit aan toe gekomen het ook echt te bezoeken. Er bestaan niet heel veel telefoonmusea dus ik zou er vaker eentje moeten bezoeken. Ik had pas vernomen dat een ander museum er mee gestopt was, voordat het had kunnen bezoeken. Dus, ook omdat ik een dagje vrij van mezelf tegoed had, besloot ik het Houweling Telecommuseum te bezoeken.

Ze zijn alleen op dinsdagen geopend. Voor bezoek op andere dagen, moet je een afspraak maken. Om zeker te weten dat e ook echt open waren, had ik ze een bericht gestuurd. Er werd geantwoord door Hans Groot en we spraken af om 10 uur. Kennelijk hadden ze gemerkt dat ik er een website op na hield. 🙂

Houweling Telecom Museum telefoons
Houweling Telecom Museum telefoons

Ik ging me goed voorbereiden, dus ik smeerde wat boterhammen voor ik vertrok, kwam er achter dat de batterij van onze goede camera leeg was, kon de reservebatterij niet vinden, duikelde mijn niet-zo-goede camera op, die 2/3e lege batterij had en hoopte dat er nog genoeg in zat om het bezoek te fotograferen.
Ik printte nog snel even de routebeschrijving en natuurlijk weigerde mijn printer dienst. Dus ik joeg de kinderen naar school om die trein van 9 uur nog te halen.

Over het museum

Houweling Telecom Museum bunker
Houweling Telecom Museum bunker

Het museum huist in een oude telefooncentrale in Rotterdam. Het is vernoemd naar een directeur van het telefoondistrict Rotterdam, die ooit het museum mogelijk maakte.

Het gebouw dateert uit 1923. Door voortschrijdende technologie werden centrales steeds kleiner en dus werd de ruimte die werd ingenomen door apparatuur steeds minder. De overgebleven ruimte werd gebruikt om telecom erfgoed onder te brengen en zo ontstond het museum.
Het museum wordt bemand door vrijwilligers, die bijna allemaal voormalige PTT-medewerkers of KPN-medewerkers zijn.

Ze hebben de beschikking over verscheidene ruimtes op een aantal verdiepingen van het gebouw. Het gebouw is nog steeds in gebruik als telefooncentrale, zij het met moderne apparatuur. Ernaast is een klein gebouw met een ontvangstruimte, dat de bunker wordt genoemd.

Aankomst

Houweling Telecom Museum vrijwilligers
Houweling Telecom Museum vrijwilligers

Dus ik meldde me bij de bunker, zoals afgesproken en werd ontvangen door Hans Groot, mijn gids voor de ochtend. Er waren ook een heleboel vrijwilligers en voormalige personeelsleden aanwezig. Zij komen iedere dinsdag bij elkaar om koffie te drinken, het museum te bemensen, rondleidingen te doen, onderhoud te plegen aan de collectie en aan allerlei projecten voor het museum te werken. Dus ik begon met een kopje koffie en een praatje met enkelen van hen.

Bunker & kabelkelder

Kabelkelder
Kabelkelder

De bunker is een klein losstaand gebouwtje, naast de telefooncentrale. Het heet niet voor niets de bunker. Het is gebouwd tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers. Het heeft een versterkte plafond en versterkte muren als bescherming tegen luchtaanvallen. Rotterdam heeft de nodige luchtaanvallen ondergaan tijdens de oorlog, aangezien Rotterdam één van de grootste havens van Europa heeft, en de centrale onder toezicht stond van Duitsers.

Vervolgens leidde Hans me naar de kabelkelder, waar alle telefoonkabels het gebouw binnenkomen. Dit laat goed de dubbele functie van het gebouw zien; het is niet zomaar een museum maar een echte werkende centrale voor een groot deel van Rotterdam. Een surreële plek, waar al deze dikke kabels al decennia liggen, allemaal telefoongesprekken doorgevend door duizenden kleine draadjes. In dit geval is het een vast onderdeel van de rondleiding, maar normaal komt er bijna nooit iemand in een ruimte zoals deze.

Terug naar boven, kamers vol met schatten

Vitrine met druktoetstelefoons
Vitrine met druktoetstelefoons

Terug in de hal begint het museum zelf. Er zijn allerlei vitrines met allerlei voorwerpen, buitenlandse telefoons, relatiegeschenken van de voormalige PTT, en een klassieke Nederlandse telefooncel, compleet gerestaureerd. De gang naar links leidt naar een aantal ruimtes met verschillende thema’s. Het begon met het gerestaureerde interieur van een postkantoor uit het interbellum, compleet met originele telefooncellen, een kamer met werkende oude telefooncentrales, een andere met kabeltechnologie en eentje met een prachtige collectie telefoonapparatuur vanaf het allereerste begin tot de moderne smart phone.

Terwijl we hier doorheen liepen, legde Hans uitvoerig uit wat alles was en hoe het werkte en vaak ook hoe ze er aan kwamen. En ondertussen kwamen we allerlei vrijwilligers tegen, bezig met allerlei zaken zoals onderhoud, andere bezoekers aan het begeleiden en aanvullende informatie gevend bij het verhaal van Hans.

Persoonlijke ervaring

Hans en PTT-tentje
Hans en PTT-tentje

Na uren rondlopen, luisteren, vragen stellen, praten en foto’s maken realiseerde ik me dat dit museum niet alleen geweldig gebouw was met een mooie collectie, maar dat het vooral de menselijke factor was die door alle hardware heen gewoven was die het zo buitengewoon maakte.

Dat maakt het museum persoonlijk en geeft het heel veel warmte en voegt daarmee iets toe aan het geratel van alle apparatuur. En dat maakte het bezoek zo uitzonderlijk.

Info

Het museum is geopend op dinsdagen van 9 tot 16.00 uur. Je kunt gewoon binnenlopen, maar je kunt ook met een rondleiding mee vanaf 10.00 uur tot 14.30 u. Een rondleiding duurt 1,5 uur. Op andere dagen is het museum alleen op afspraak te bezoeken door groepen.
Entree is gratis, maar een donatie wordt zeer op prijs gesteld natuurlijk.

Houweling telecommuseum

Vlaggemanstraat 15

3038 LA Rotterdam

www.houwelingtelecommuseum.com

 

2 Reacties

  1. Had the pleadure to visit there a few years ago with seven other TCI members on a 8 day tour of phone museums throughot Germany and The Netherlands! The volunteers made us all feel most welcome and it was a wonderful experience! The vault is unlike any I have seen in the USA!.

  2. The bunker on the grounds of the Houweling Telecom Museum Behind the museum, there is a bunker built by the Germans during the Second World War. This exhibition consists of photos taken by students of the Grafisch Lyceum Rotterdam and consists of an exciting series of captivating images from very different insights. Groups can visit the building from 1923 on request for a small fee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*