Hoe zorg ik voor mijn antieke telefoon?

Dus je hebt je een mooie oude telefoon, maar hoe ga je er dan mee om? Hier volgen een aantal hints, tips en wenken voor de gebruiker. Deze helpen je zo lang mogelijk optimaal te kunnen genieten van je aanwinst.

Vergeet daarbij niet dat vroeger van een telefoon verwacht werd dat ie “slechts” 10 a 20 jaar mee ging, maar dat het nu niet langer de bedoeling is dat zo’n oude telefoon na 10 a 20 jaar versleten is.

Vaak is zo’n oude telefoon best wat geld waard of heeft sentimentele waarde omdat ie nog van oma is geweest en is het natuurlijk wel zaak dat hij die waarde behoudt en doorgegeven kan worden aan een nieuwe generatie.

Denk daarom eens na over de onderstaande drie aspecten van het bezitten van een oude telefoon.

Waar zet ik mijn telefoon neer?

T65 TDK on a small table
T65 TDK on a small table

Vroeger kon je de tafeltelefoons op allerlei plaatsen door het huis en op het kantoor terugvinden; op bureaus, dressoirs, in wandmeubels, maar ook op speciaal daarvoor gemaakte wandrekjes met de mogelijkheid om er een kladblok en pen op te leggen en het telefoonboek in te bewaren. Er waren ook speciale telefoontafeltjes. Let op, vaak worden plantentafeltjes als telefoontafeltjes aangeboden. Deze zijn echter hoog en smal en vallen makkelijk om. Geen goede plek om een telefoon op te zetten, dus.

In de jaren 70 zag je steeds vaker dat mensen een tweede telefoon in de slaapkamer op een nachtkastje hadden staan.

In kantooromgevingen kwam het wel voor dat door middel van een zwenkarm de telefoon gedeeld werd tussen 2 of meer bureaus.

In een moderne omgeving zijn vintage telefoons vaak bedoeld als pronkstuk en hebben ze een decoratieve functie. Ze worden daarom nogal eens op een prominente plek neergezet. Het is belangrijk dat hierbij direct zonlicht vermeden wordt. De UV-straling verweert de oude verf of bakeliet heel snel en verbleekt de plastics waar de telefoons van gemaakt zijn.

Zorg dus voor een veilige plek, met zo min mogelijk direct zonlicht. Vocht en stof zijn ook niet goed voor een telefoon, dus een droge stof vrije omgeving is raadzaam.

Waar hang ik mijn telefoon op?

Heemaf 1955 wall telephone
Heemaf 1955 wall telephone

Wandtelefoons hingen doorgaans in de gang. Dit was deels omdat dit van oudsher al zo was, immers vroege telefoons hadden dikke batterij en grote onderdelen, waardoor aan de wand hangen de enige praktische optie was, anderzijds vanwege privacy: niet veel mensen hadden telefoon, waardoor je vaak mensen over de vloer kreeg die even kwamen bellen of waarvoor een ander had opgebeld.

Het was tot de jaren 70 heel normaal of even bij de buren te gaan bellen, als je zelf geen telefoon had en andersom om naar de buren van iemand te bellen met het verzoek degene die je wilde spreken even te gaan roepen.

Voordat tafeltelefoons normaal waren en vooral toen telefoons nog grote batterijenkasten hadden, hingen telefoons in kantoren en werkkamers ook aan de muur. Beroemd is de foto van Lenin aan zijn bureau met maar liefst 2 telefoons achter hem aan de muur.

Wandtelefoons hingen bij de gewone burger vaak op het muurtje onder de trap en soms aan de muur in de woonkamer. In Amerika zag je de wandtelefoons ook wel in de keuken. In Nederland zag je dit eigenlijk alleen in grote huizen met meerdere telefoons en huishoudelijk personeel.

Hier geldt hetzelfde als voor de tafeltelefoon: zorg voor een droge, stof vrije omgeving met zo min mogelijk direct zonlicht.

Het komt nogal eens voor dat iemand de hoorn per ongelijk uit zijn handen laat vallen. Als bij de plaatsing van de telefoon een harde vloer (steen, tegels, beton) vermeden kan worden, verkleint dat de kans op beschadigingen aanmerkelijk.

Gebruik

Kiesschijftelefoons kun je geheel of gedeeltelijk nog wel gebruikten. Met een converter kun je bijvoorbeeld gewoon via je ZIGGO-modem bellen. Hoe dat werkt, kun je lezen in dit artikel. Het is zelfs aan te raden, indien mogelijk, je oude telefoon aan te sluiten en af en toe te gebruiken. Dan krijgt de telefoon wat aandacht en blijft hij mooi. Rust roest!

Onderhoud en reiniging

Afstoffen

Het eerste wat er gebeurt met een oude telefoon, als je hem eenmaal in huis hebt, is dat ie stoffig wordt. Op zich kan die stof geen kwaad, maar het is heel goed mogelijk dat de stof, wanneer het wat ophoopt binnenin de telefoon, de correcte werking gaat hinderen. Het is dus belangrijk dat de telefoon regelmatig afgestoft wordt en, waar mogelijk, in een stof arme omgeving wordt geplaatst.

Oppoetsen

PTT poetsdoeken
PTT poetsdoeken

Oppoetsen van een oude telefoon kan gewoon met een schone (!) droge katoenen stofdoek, brillendoekje of een stuk flanel. Vermijd vochtige middelen zoals glassex, want daar gaat de telefoon echt niet beter van glimmen. Een vlekje kun je eventueel wel met een licht vochtig (kraanwater) doekje schoonmaken en wanneer het weer droog is opwrijven met de droge doek. Doffe plekjes kun je weer laten glimmen door er een heel klein beetje brasso op aan te brengen en wanneer dat droog is weer op te wrijven met de droge doek. Let op dat je niet te veel brasso gebruikt en dat het niet in de telefoon zelfs sijpelt. Vernikkelde en gelakte onderdelen zullen op den duur kaal worden, wanneer ze te vaak met brasso worden gepoetst. Wees daar dus spaarzaam mee. Ik ben zelf geen voorstander van het gebruik van meubelwas of andere glansmiddelen. De was is immers weer lastig te verwijderen bij aanraking krijg je al snel vingerafdrukken en doffe plekken op de telefoon.

Langdurig bewaren/opslaan

Mocht je je telefoon langdurig willen opslaan in plaats van prominent neerzetten, dan is het ook hier weer zaak er op te letten dat de telefoon in een schone, droge omgeving terecht komt.

Het is aan te raden de telefoon in een doos met deksel te bewaren, eventueel met zacht materiaal erin. Let er op dat de hoorn niet op de haak ligt en dat ook daar zacht materiaal omheen zit.

Pas op met plastic snoeren! Wanneer de telefoon een krulsnoer heeft of een plastic aansluitsnoer, is het zaak dat dit snoer de plastic onderdelen en geverfde oppervlakten van de telefoon niet raakt. Ze bevatten zogenaamde weekmakers die uitwasemen met de tijd, waardoor de telefoon onherstelbaar kan beschadigen.

Pak de telefoon bijvoorbeeld netjes in in bubbeltjes plastic (noppenfolie), waarbij de snoeren er buiten blijven. Zo zul je aangenaam verrast worden door de aanblik van een mooie bewaard gebleven telefoon als je hem na jaren weer eens uitpakt.

 

Zie ook:

Wenken voor de gebruiker (T65)

Restauratie van een bakelieten telefoon

8 Reacties

 1. Ik heb een bakelieten wandtelefoon 11421/2 nov-1960 Ericsson PTT
  Nu is mijn vraag hoe wordt deze telefoon aan de wand/muur opgehangen?
  Er zitten wel gaten onderin in de bodemplaat maar hoe verder?????????
  Dit is mijn vraag!

  • Hallo Berend, boven en onderop de behuizing zit een schroef. Als je deze wat losser draait, kun je de behuizing loshalen. Zo kun je bij de binnenkant om hem op te hangen.
   Groeten,
   Arwin

 2. Hoe kan ik het witte plaatje bij mijn PTT wandtelefoon loskrijgen om er een telefoonnummer op te schrijven?

  • Hallo Charles, bedankt. Je moet sowieso je telefoon open schroeven om er bij te kunnen. Het hangt af van het preciese type telefoon hoe je bij het nr briefje komt.
   In de meeste gevallen zit er een koperen beugeltje wat je lost moet maken. Bij Heemaf toestellen moet je een schroef losdraaien en een ijzeren beugeltje wegschuiven.

   Bij Duitse toestellen zitten er soort klemringetjes over de pootjes van het nummervakje. Pas op dat je niets afbreekt!

   En bij oudere toestellen, met een metalen raampje, kun je het briefje er bovenlangs uit schuiven.

   Groeten,
   Arwin

 3. Ik heb m’n Heemaf bakelieten wandtelefoon weer van de zolder geplukt. Hij heeft voorheen voor de sier aan muur gehangen maar nu wil ik ‘m ook echt in gebruik gaan nemen. De telefoon heeft een vrij kort met stof omhulde snoer. Deze zou ik graag willen vervangen met een 5m krulsnoer ivm bewegingsvrijheid tijdens het bellen. Zo’n krulsnoer kom ik op internet tegen met een 4/4 plug aan beide zijde. Deze telefoon heeft uiteraard hiervoor geen aansluitingen. Kan ik zo’n snoer dan wel gebruiken dmv een kleine aanpassing? De huidige snoer heeft inwendig 4 aders nml geel+rood+blauw+groen. Ik ben daarbij ook bang dat ie niet mooi aansluit in de hoorn aangezien deze een ronde ingang heeft en de huidige kabels plat zijn. Heb je een tip?

  • Hallo Jolanda,
   Bedankt voor je bericht. Als je zo’n plat kant en klaar modern snoer koopt, moet je toch de connectors er af slopen en de draden alsnog aansluiten.
   Dan kun je volgens mij gewoon rond zwart krulsnoer zonder connectors kopen bij een kabelhandel op internet.
   Ik moet wel zeggen dat 5 meter krulsnoer behoorlijk lang is, hoor. DAt kan heel onhandig zijn.

   GRoeten,
   Arwin

 4. Wij hebben vandaag onze oude bakalieten telefoon weer aangesloten op ons modem. We kunnen er op gebeld worden, maar we kunnen degene die belt niet horen. Zij ons wel. Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? Ik heb de doppen al los gehad en dat lijkt er prima uit te zien.

  • Hallo Jolanda, bedankt voor je bericht. Waarschijnlijk is de microfoon niet goed meer en moet ie vervangen worden.

   Ik stuur je een eemail.

   Groeten,
   Arwin

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*