Hoe sluit ik mijn vintage telefoons eenvoudig aan op mijn modem?

RJ11 connector
RJ11 connector

Het is niet heel ingewikkeld om één of meerdere telefoons aan te sluiten op je modem. Het is net LEGO. Het klikt allemaal eenvoudig in elkaar en je hebt in principe geen schroevendraaier of ander gereedschap nodig, anders dan om je kabels en snoeren netjes weg te werken.

Moderne modems hebben van die aansluitingen waar zo’n doorzichtig plastic blokje in past. Zo’n connector heet RJ11. Er zijn allerlei snoeren van verschillende lengte verkrijgbaar, net als de nodige adapters, aansluitblokjes, splitters, etc.

Hieronder staat beschreven hoe je één telefoon aansluit en hoe je twee telefoons aan kunt sluiten en een beschrijving van de dingen die je daarvoor nodig hebt.

Als je weet hoe je twee telefoons aan kunt sluiten, kun je er ook drie aansluiten. Het is niet verstandig er meer dan vier aan te sluiten. Dan wordt de kans heel groot dat vooral de ouderwetse telefoons met mechanische bellen niet meer over gaan, als er gebeld wordt. Dan wordt de belspanning te zwak.

Let wel, dit artikel is er natuurlijk op gericht om oude telefoons aan te sluiten, die nog een ouderwetse plug hebben. In moderne telefoons kun je gewoon een RJ11-connector steken.

Zo’n plug maakt het iets lastiger om je telefoon aan te sluiten. Het is absoluut niet raadzaam deze te verwijderen. Dat beïnvloedt de waarde van je telefoon negatief en bij oudere telefoons is het natuurlijk eeuwig zonde om het originele snoer geweld aan te doen! Zie ook dit blog (in het Engels) dat ik hierover schreef.

Zit er geen plug aan je telefoon, maar wel een draad? Zie hier een artikel over hoe je een PTT-plug en hier een artikel hoe je een Belgacom-plug precies aansluit.

De materialen

We hebben eigenlijk maar maximaal vier verschillende soorten items nodig. Die klikken gewoon in elkaar, zonder verdere aanpassingen of bewerkingen. Ze worden hieronder één voor één besproken, vergezeld van een afbeelding. Je kunt deze materialen vinden bij electro-winkels, maar vooral via internet. Ik koop ze zelf ook wel in 2e handswinkels of op rommelmarkten.

Snoeren

RJ11 kabel
RJ11 kabel

Het eerste dat we nodig hebben zijn RJ11-snoeren, of ook wel modulaire snoeren: een snoer met aan beide einden een RJ11-connector.

Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten: van heel kort, tot heel lang, in allerlei kleuren, zowel rond als plat. Koop dus lekker de kleur die je mooi vind en bepaal van te voren hoe lang je snoer moet zijn.
Is een snoer te kort, dan kun je eventueel met een koppelstuk er nog een snoer aan zetten.

Splitters

RJ11 splitter
RJ11 splitter

Deze blokjes hebben aan één kant één RJ11-aansluiting en aan de andere kant twee. Het zorgt er simpelweg voor dat je twee apparaten op één draad aan kunt sluiten.

Op het plaatje staat een eenvoudinge twee-weg splitter. Er zijn ook andere soorten verkrijgbaar. Sommigen hebben 3 of meer uitgangen, anderen combineren andere soorten aansluitingen.

Vermeldenswaardig is de versie die ipv een ingang een draadje met een RJ11 connector heeft. Deze kun je direct in je modem prikken.

Koppelstuk

RJ11 koppelstuk
RJ11 koppelstuk

Dit is een blokje met aan beide zijden een RJ11-aansluiting. Deze zorgt er voor dat je twee RJ11-snoeren kunt koppelen. Je kunt er bijvoorbeeld een draad mee verlengen, door er gewoon nog een draad aan te koppelen. Ze zijn bijvoorbeeld handig voor telefoons waar een snoer aan zit dat te kort is.

Het is niet aan te raden veel koppelstukken te gebruiken. Hoe meer verbindingstukken, splitters en aftakkingen er in je telefoonbedrading zit, hoe meer kwaliteits- en vermogensverlies er zal op treden.

Dit kan er toe leiden dat je telefoons (en eventueel je converter) niet goed meer werken.

Contactdoos voor PTT-plug (of Belgacomplug)

RJ11 en aansluitkastje
RJ11 en aansluitkastje

Dit is simpelweg een wandcontactdoos voor de ouderwetse PTT-stekker. Let er op dat er ook een RJ11-aansluiting op zit. Dan kun je hem gewoon aan de draad klikken.

Voor België zijn er soortgelijke contactdozen, voor Belgacom-pluggen.

Let wel, tot voor kort waren ze bij iedere bouwmarkt en electrazaak verkrijgbaar, maar dit is steeds minder vaak het geval. Ik vind ze zelf ook wel bij kringloopwinkels en via marktplaats.

 

Één telefoon op je modem aansluiten

1 telefoon aangesloten
1 telefoon aangesloten

Nodig:

  • RJ11-kabel
  • Contactdoos of koppelstuk

Dit is de simpelste installatie. Gewoon de draad in je model klikken en aan de andere kant de contactdoos er aan klikken. Dan nog even je telefoon inpluggen en je bent klaar.

Heeft je telefoon al een draad met een RJ11-connector, dan kun je door middel van een koppelstuk de telefoon aansluiten.

Twee telefoons op je modem aansluiten

2 telefoons aangesloten
2 telefoons aangesloten

Deze installatie combineert een oude telefoon met een moderne. Voor het dagelijks gebruik kan het handig zijn om een moderne telefoon in huis te hebben, bijvoorbeeld wanneer je in een telefonisch keuzemenu belandt.

Nodig:

  • 3 RJ11-kabels
  • Splitter
  • Contactdoos

Het eerste snoer plug je in je modem en aan de andere kant plug je de splitter eraan. Aan de andere kant plug je het tweede snoer en aan het andere uiteinde daarvan prik je de contactdoos of het koppelstuk. Je moderne telefoon sluit je op de splitter aan, je oude telefoon plug je in de contactdoos of in het koppelstuk.

Laatste stap, draadje in je modem

Modem met telefoondraad
Modem met telefoondraad

Bij de boven weergegeven situaties blijft er steeds één draadje over dat nog niet is aangesloten. Dat moet natuurlijk in je modem geprikt worden.

Als je modem één RJ11 aansluiting heeft, kun je het natuurlijk bijna niet fout doen. De meeste modems hebben echter hebben 2 RJ11 aansluitingen. Er wordt vaak gedacht dat je hier zomaar een tweede telefoon op kunt aansluiten. Dat is dus niet het geval. Die tweede aansluiting is voor wanneer je er een tweede telefoonnummer op na houdt. Dus heb je maar één telefoonnummer, dan alleen aansluiting nr 1 gebruiken.

Nog meer telefoons, eindeloos variëren

Wanneer je drie telefoons aan wil sluiten, kun je nog een aftakking maken met een extra koppelstuk en 2 snoeren. Er zijn ook splitters die niet 2, maar 3 of zelfs meer aftakkingen toelaten. Er zijn ook contactdozen voor telefoonpluggen met 2 RJ11-aansluitingen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het voert natuurlijk te ver om die allemaal te bespreken.

Bellen met een kiesschijf: converter nodig?

Wanneer je een kiesschijftelefoon op de juiste wijze aansluit, zal ie gewoon normaal functioneren. Zelfs op een Ziggo-modem of Experiabox. Wanneer je opgebeld wordt, zal de telefoon gewoon rinkelen en wanneer je opneemt kun je gewoon spreken en luisteren.

Een nummer kiezen met de kiesschijf kan niet altijd. Zie dit artikel over converters, waarmee je wel weer nummers kunt kiezen.

Nog enkele tips

  • Hou het kort: hoe korter de lijnen, hoe beter de kwaliteit van de verbinding.
  • Hou het clean: hoe meer splitters, connecties, koppelstukken, kroonsteentjes, etc etc, hoe slechter de geluidskwaliteit en het volume.
  • Hou het simpel: sluit niet te veel apparatuur aan.
  • En een converter dan?
    Zie dit artikeltje: http://www.matilo.eu/technish/aansluiten-van-een-convertor-dialgizmo/

Vragen? Stel ze!

Doel van dit artikel is immers om de meest voorkomende 2 combinaties zo simpel mogelijk uit te leggen. Ook combinaties met faxen, nummermelders, antwoordapparaten en andere randapparatuur heb ik buiten beschouwing gelaten. Heb je er vragen over? Of heeft dit artikel je geholpen? Of niet? Laat vooral een reactie achter.

9 Reacties

    • Hallo Heerko, jazeker. Sommige fritzboxen ondersteunen pulskiezen, als je dat bedoelt. Check the instellingen of het bij jouw Fritzbox ook kan.
      Zo niet, dan heb je een converter nodig.
      Groeten,
      Arwin

  1. Ik heb een fritzbox 7560 en wil hierop eigenlijk drie telefoons aansluiten. 1 x zo een nieuwerwets ding en twee oude draaischijf telefoons. Nu werkt het als ik de nieuwe en 1 van de draaischijf toestellen aansluit perfect, maar zodra ik beide draaischijf telefoons aansluit gaat de telefoon maar kort over (bel klinkt een halve seconde ongeveer). Heb je nog tips?

    • Hallo Willum, klinkt als kortsluiting ergens. Probeer het eens met druktoets en bakeliet 1 en vervolgens met druktoets en bakeliet 2. Wanneer het probleem in 1 van beide gevallen zich voordoet, dan weet je aan welke telefoon het ligt. (Aangezien je variant 1 ws al geprobeert hebt, ligt het mogelijk aan bakeliet 2).

      Wissen ook de toestellen eens om. Dus druktoets, bakeliet 1 en bakeliet 2, omwisselen naar druktoets, bakeliet 2 en dan bakeliet 1. Doet het probleem zich dan nog steeds voor? Dan ligt het mogelijk aan de bedrading.

      Groeten,
      Arwin

  2. Eerst complimenten met deze bijzonder informatieve site. Vraagje, ik heb sinds kort een t65 draaischijftoestel, omgebouwd voor modem gekocht en deze lijkt goed te werken, maar.. Gebeld worden, geen probleem, bel werkt ook. Maar als ik wil bellen krijg ik een kiestoon maar met draaien geen tonen, behalve als het toestel rechtstreeks in de modem zet, dan werkt het wel. Met een splitter, naast een modern toestel dus niet. Kan dit met de tussenkabel en/of splitter te maken hebben?

    • Hallo Fred, bedankt voor je bericht en je complimenten.

      Bij problemen met een converter, moet je contact opnemen met de fabrikant. Mogelijk is daar iets mis mee of is ie verkeerd aangesloten.

      GRoeten,
      Arwin

  3. Inmiddels heb ik mijn bakelieten ptt telefoon aangesloten. De bel doet het, maar als ik de telefoon op wil nemen gaat deze direct naar voicemail dus geen contact. Ik hoor ook heen toon als ik de hoorn van de haak neem. Ptt plugin aangesloten en draadjes in stekker volgens beschrijving geplaatst. Heb je nog een tip?

    • Hoi, bedankt voor je bericht. Klinkt als kortsluiting/verkeerde bedrading. Check de aansluitingen nog eens.
      En de PTT-kleuren hebben een andere betekenis dan de kleuren van een RJ11-kabel, he.
      De rode en blauwe draad van de PTT-kabel moeten naar de rode en groene van de RJ11-draad.

      Check ook dat, wanneer je idd een origineel PTT-snoer hebt, of ze in de telefoon ook goed aangesloten zitten.

      Groeten,
      Arwin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*