Heemaf 1955, eerste uitgave

Heemaf 1955 jan '55
Heemaf 1955 jan '55

Heemaf 1955 feb '55
Heemaf 1955 feb ’55

Hier heb ik een Heemaf 1955 tafeltelefoon uit de tweede maand van productie, februari 1955. Ik was al een tijdje op zoek naar zo’n heel vroeg exemplaar. Het probleem is dat mensen die zo’n telefoon verkopen, vaak geen foto van de onderzijde laten zien. Maar uiteindelijk vond ik er eentje, wist een bedrag overeen te komen en heb de telefoon onbeschadigd thuis weten te krijgen.

En het blijkt ook nog eens een heel mooi en keurig exemplaar. Het bakeliet is nog heel mooi, binnenwerk is netjes, en hij lijkt helemaal compleet te zijn.

Het is een Heemaf 1955 tafeltelefoon zonder aardtoets. Bovenop de telefoon zit een zwart rondje met de letters PTT. Wanneer het toestel een aardtoets heeft, die in wit is uitgevoerd, dan zit deze op de plaats van het zwarte rondje.
Vroege exemplaren van deze telefoon zijn vaker uitgevoerd zonder aardtoets dan latere, maar toestellen zonder aardtoets met het zwarte inzetstukje zijn tot aan het einde van de productieperiode gemaakt, leert mijn ervaring.

Waarom wil ik nou zo’n telefoon? Tja, de Heemaf 1955 is een van de modellen waar ik alle varianten van probeer te verzamelen. Het is één van mijn favoriete modellen.
Dan is het natuurlijk interessant om van zo’n vroeg exemplaar te onderzoeken of er details zijn die verschillen van de latere modellen.

Heemaf 1955 feb '55 onder
Heemaf 1955 feb ’55 onder

En die zijn er, maar niet heel veel. Wat als eerste opvalt aan de onderzijde zijn een tweetal zaken. Ten eerste de notatie van de productiedatum. Gewoonlijk is dat m jj, numeriek weergegeven. Dat zou dus 2 55 moeten zijn. In dit geval staat er – februari 1955.
Verder zit er in dit geval een wit stickertje. Het stickertje is onleesbaar, maar zo te zien is het een revisie-sticker van de CWP. Het toestel is dus een keer onder handen genomen en niet meer 100% origineel. Ja, het was me al opgevallen dat stoffen snoeren vervangen waren door exemplaren van vinyl.

Heemaf 1955 feb 55 binnen
Heemaf 1955 feb 55 binnenwerk

Aan de binnenkant is wat meer te zien. Ten eerste zijn de bellen glimmend zwart in plaats van half mat. Daarnaast ziet de condensator er anders uit. Hij heeft afgeronde hoeken en het PTT logo staat er in relief in.

Verder kon ik geen details ontdekken in het binnenwerk waarin deze telefoon verschilt van latere exemplaren.

Ook de draaischijf is in dit geval een gewoon exemplaar, ware het niet dat de achterplaat gebarsten is. Helaas heeft deze telefoon een flinke klap op de draaischijf gekregen, waardoor ie beschadigd is geraakt. Hij zal dus vervangen moeten worden.

Heemaf 1955 draaischijf
Heemaf 1955 draaischijf

Wel valt op dat er een groot rood getal op staat. Dat heb ik wel vaker op onderdelen van de wat vroegere telefoons gezien. Ik weet nog niet wat deze letters betekenen, maar hoop er ooit wel achter te komen. Er vanuit gaande dat dit nog de originele draaischijf is, valt op dat er geen productiedatum op staat, zoals normaal is bij latere exemplaren. Mogelijk is dit ook een kenmerkend detail voor vroege modellen.

Heemaf 1955 binnenkant
Heemaf 1955 binnenkant

De binnenkant van de kap heeft een schema, zoals normaal is voor dit model. Het is er maar eentje; er zitten er niet meerdere over elkaar geplakt, zoals wel eens voorkomt.
Wanneer bij revisie een wijziging in de bedrading werd aangebracht, werd de telefoon voorzien van een nieuw schema, dat over het oude werd geplakt.

Zoals gezegd is de telefoon niet helemaal origineel meer. Blijkens de sticker aan de onderzijde is hij een keer gereviseerd en kennelijk zijn de snoeren vervangen. Daarnaast moet de draaischijf geheel of gedeeltelijk worden vervangen, vanwege de beschadiging.
Ongetwijfeld zal ik deze telefoon een keer restaureren, maar ik ga wel op zoek naar een beter en origineler exemplaar. Liefst eentje van januari 1955, met stoffen snoeren natuurlijk. En als het even kan nieuw in de doos. 🙂

 

 

 

10 Reacties

 1. Your article is simply fabulous. It’s got a lot of interesting information that is well-written, engaging and intelligent. Your ideas are very smart and fresh. Thank you for creating such unique content for your readers.

 2. Thank you so much for your article, I just purchased the same 1955 Heemaf as a gift for my son to use. I don’t collect he just wanted a cool phone for his room. I checked the interior of the phone and just as you stated there is a second label over the original, so it was refurbished at one time. My problem is I can’t dial a phone call out, I get a ring tone, and can answer an incoming call. Is it possible to fix the dialing mechanism or would I have to buy a new one, any idea’s on where to purchase a replacement. Mine has a white PTT button, the earthing button I would assume, have not read up on what it actually does yet. Any help would be greatly appreciated.
  Sincerely
  David Osfeld

  • Hi David, congratulations on your excellent choice. 🙂
   Does the mechanism feel right, does it turn ok? Does it return smoothly to its rest position?
   Does your telephone line support pulse dialing?

   Regards,

   Arwin

  • Hi Peter, congratulations on you purchase.
   The white button connects the A wire with the earth wire. This allowed you to consult with another extention and even for the call to be put through to another extention.
   This worked on small exchanges, like the ones used in offices and factories. It did not function on the public network.

   Actually I have written an article about this very subject, which I will publish later today or this coming weekend.

 3. Thanks for this response. Now it all makes sence to me.

  I have to assume that the “earth” wire is the same as what I would call a “ground” wire.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*