Eindelijk, een rode Unifoon

Unifoon beige rood en wit
Unifoon beige rood en wit

Als jongetje vergaapte ik me al aan de plaatje in de PTT-catalogus. Ergens in de jaren 80, de telefoontoestellen die de PTT aanbood stonden met mooie gekleurde plaatjes in het telefoonboek. In de tijd dat er geen internet was en we maar 2 televisiezenders hadden, las ik zo’n beetje alles wat ik kon vinden. En dus ook het telefoonboek.
PTT Unifoon ad 1987Ik kan me nog herinneren dat ik die mooie druktoetstelefoons zag. Ze waren werkelijk het toppunt van hightech. En dan de doorzichtige PTT T65 Delft! Pure science fiction.
Ik heb indertijd nog bij mijn ouder geïnformeerd of wij ook niet eens zo’n mooie telefoon konden aanschaffen, maar ze vonden het te duur.

PTT W65
PTT W65

Dit was de tijd dat iedereen zo’n grijs toestel had. Iets anders zag je niet vaak. Wij hadden zo’n grijze W65 in de gang.

Toen ik eenmaal telefoons ging verzamelen, en dan in het bijzonder rode telefoons, had ik al snel voor een prikkie een rood exemplaar van de Unifoon te pakken. Jaren stond ie daar onaangeroerd en ik verkeerde in de veronderstelling dat ik deze klassieker binnen had en hem van mijn lijstje must haves kon afstrepen.
Totdat ik eind 2013 mijn exemplaar eindelijk eens op ging knappen. Na wassen bleken de kap en de hoorn ernstig verbleekt!
Dat is niet eenvoudig op te lossen. Ik heb nog bij wijze van experiment de telefoon helemaal opgeschuurd tot de rode kleur weer terugkwam, maar mooi glad polijsten gaf niet het resultaat dat ik acceptabel vond.

Unifoon
Unifoon

Kortom, na al die jaren kon ik dus mooi op zoek naar een andere exemplaar! Tja en dan kun je ze natuurlijk ineens nergens meer vinden of alleen voor heel veel geld.
En toen kwam ik er eentje tegen, hier om de hoek bij de kringloop, voor maar 3,50. Mooi exemplaar, onbeschreven nummerkaartje. En het is er ook nog een TDK-versie, dus hij is nog gewoon te gebruiken.

PTT T65 Delft
PTT T65 Delft

En die andere mooie telefoons die ik in het telefoonboek zag? Die heb ik inmiddels ook: de Delft, de Diavox, de Wenen.
En zelfs die oude grijze die bij ons in de gang hing heb ik nog steeds. Nooit gedacht dat ik ze ooit eens allemaal zou bezitten.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*