VEF Perkons

VEF Perkons
VEF Perkons

Dit model werd geproduceerd door VEF, Valsts elektrotechniskā fabrika (de nationale electrotechnische fabriek) in Riga, Letland vanaf 1923. Indertijd was Letland net onafhankelijk geworden van Rusland. VEF begon telefoons te produceren voor en op verzoek van de PTDGD, de hoofdwerkplaats van de Letse Post- en Telegraafafdeling, de Letse telefoon autoriteit.

Het ontwerp is zwaar geinspireerd op Duitse telefoons uit dezelfde tijd, zoals de ZBSA 19 en de ZBSA 24. Het mechaniek van de kiesschijf is een copy van een ontwerp dat ook wel door Merk, TEFAG en Fuld gebruikt werd op hun telefoons (ik weet niet zeker van wie het ontwerp oorspronkelijk was). De Letse variant is wat vereenvoudigd. De telefoon was in productie tot de late jaren 30 toen VEF begon met het produceren van de bakelieten BAGTA.

De telefoon is geheel van metaal gemaakt, met een bakelieten cap over de microtelefoon (speaker). Sommigen hebben een ouderwetse spreektrompet, maar degene in de foto’s heeft een messing cap op de microfoon. De bellen zitten aan de onderzijde, de meeste onderdelen op de bodemplaat, met de kiesschijf aan het voorpaneel, dat open kan scharnieren.

Naam

Ik kon nergens een echte type-aanduiding vinden van dit model. Ik vond wel de naam Perkons aan de binnenkant. Perkons betekent donder, of donderslag en is ook de Baltische dondergod. Voor VEF heette het bedrijf Union en gebruikte het weleens de merknaam Perkons. Maar dat was voordat deze telefoon in productie werd genomen. Sommige Letse sites noemen dit model Perkons en het staat ook op het schema gedrukt, dat aan de binnenkant zit. Dus voorlopig gebruik ik de naam Perkons voor dit model.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*