Deze telefoon heeft vele namen, in verschillende landen zoals het skelettype, skelet of Skelettapparat in het Duits. Tegenwoordig noemen mensen deze telefoon ook wel Eiffeltoren, hoewel deze bijnaam eigenlijk bij een andere telefoon hoort, die niet door Ericsson is gemaakt. Sommige puristische verzamelaar kunnen er slecht tegen, wanneer deze telefoon naar het beroemde Parijse monument wordt genoemd.
Deze telefoon werd geïntroduceerd in 1892 en bleef in productie tot in de vroege jaren 30 en was ontworpen door Lars Magnus Ericsson zelf. Het is een doorontwikkeling van een eerder type, de AC100, die dezelfde markante basis had, met het gebogen metalen frame. Deze had een losse microfoon and telefoon (oorstuk), waarbij de microfoon op een metalen horizontale stang zat, die 360 graden kon draaien. Deze versie, de AC110, was Ericsson eerste toestel dat een geïntegreerde hoorn had. Ericsson was van grote invloed op het algemeen toepassen van de hoorn, hoewel ze hem niet zelf uitgevonden hadden. Deze telefoon werd door vele fabrikanten in licentie gebouwd, vaak met kleine lokale variaties.
De gebogen metalen onderdelen die de basis vormen van deze telefoon zijn eigenlijk de magneten voor de generator.
Dit model was zo iconisch, dat Ericsson het decennia lang in haar logo voerde.
Hoewel mijn exemplaar eenvoudige zwarte onderdelen heeft, hebben velen decals met een bloemenmotief. Ook zijn veel metalen delen vernikkeld, die bij veel andere exemplaren.
Laat een reactie achter