RFT Alpha

RFT Alpha

RFT Alpha uit de voormalige DDR. Dit is een echte Oost-Duitse klassieker uit de jaren 80. Hij was bedoeld als luxe consumentenartikel om te voldoen aan de marktvraag naar meer keuze en luxe. Ik heb hem schoongemaakt en opgepoetst. Het kiesschijflabel ontbrak, dus ik heb een nieuwe geprint.

In goede staat, maar wel wat gekke putjes in het plastic met zwarte correltjes erin, alsof de telefoon naast een lasapparaat heeft gestaan.
Het toestel is wat lichter gebouwd dan zijn West-Duitse tegenhanger en ietwat minder goed ontworpen. Bijvoorbeeld de vingerschijf centreert zichzelf niet, maar moet horizontaal en verticaal worden afgesteld. Dat is echt heel raar!
De telefoon werkt perfect. Ik kon alleen nergens een spoor vinden van die extra Stasi-afluisterdraad waarvan gezegd wordt dat ie op alle Oost-Duitse telefoons was terug te vinden. Dat komt natuurlijk omdat dat hele verhaal een mythe is en niet echt waar. Het is technisch niet mogelijk om een goede opname te maken van geluid in een kamer op deze manier met een telefoonmicrofoon.