VEF TA-68

[:nl]VEF TA-68

VEF TA-68 behind
VEF TA-68 behind

De TA-68 was de meest populaire plastic telefoon in de USSR, tenminste dat wordt gezegd. Hij is gemaakt door VEF (Valsts elektrotechniskā fabrika, National Electrotechnical Factory), in Riga, Letland. Het toestel was in productie in de jaren 70 tot in de jaren 80. Ze worden zelfs nu nog steeds gebruikt.
Het is een typische telefoon uit die tijd: hoorn dwars over de achterzijde van het toestel, schuine voorkant, handgreep aan de achterkant, volumeregelaar voor de bel.

Net als vele andere Oost-Europese toestellen was dit model verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, hoewel ik niet zeker weet of die kleuren indertijd nu wel een alledaags fenomeen waren.

VEF TA-68 box
VEF TA-68 box

TA staat voor Telefoon Apparaat, 68 refereert waarschijnlijk aan het jaar 1968. Het toestel is geheel vervaardigd van plastic, met een printplaatje met elektronica binnenin.

Er was een versie met een kiesschijf en een CB-versie. Het is ongebruikelijk dat VEB koos voor een aparte behuizing voor de CB-versie met een dichte voorkant, in plaats van een behuizing voor een kiesschijfmodel te gebruiken met een blintplaat over de opening.

Dit heeft tot gevolg dat de CB-versie niet zomaar geupgrade kan worden naar een kiesschijfversie, zonder ook de behuizing aan te passen of te vervangen.

In mijn collectie

VEF TA-68 Schema
VEF TA-68 Schema

Dit is dus één van de vele bont gekleurde Oost-Europese telefoon. Af en toe koop ik er daar eentje van, als ik er eentje zie met een mooie kleur rood.

Dit is wat dat betreft geen uitzondering. Deze kon ik niet aan me voorbij laten gaan, vanwege de fantastische tint rood en hij was ook nog nieuw in doos. In de doos zat zelfs een schema en er zelf een wandcontactdoosje bij![:en]VEF TA-68

VEF TA-68 behind
VEF TA-68 behind

The TA-68 was the most popular plastic telephone in the USSR, or so they say. It was made by VEF (Valsts elektrotechniskā fabrika, National Electrotechnical Factory), in Riga, Latvia. It was made from the 70 to well into the 80s. You can still find them in use today.

It is a typical plastic phone of its time: dog and bone configuration, sloping front, grip at the rear, volume control for the ringer.

Same as many eastern European telephones this model came in a wide variety of colours, although I am not sure if back in the day these colours were a normal sight.

VEF TA-68 box
VEF TA-68 box

TA stand for Telephone Apparatus, 68 may be referring to 1968. It was completely made out of plastic, with a PCB inside.

It came in a rotary dial version and a CB version. It is unusual that VEB opted for a separate housing for the CB version with a smooth closed front instead of using a dial version with a blanc plate over the opening for the dial.
This means the CB-version cannot be upgraded to a dial version, without changing the body shell.

In my collection

VEF TA-68 Diagram
VEF TA-68 Diagram

This is one of those many eastern block plastic telephones that came in a huge variety of wild colours. I every now and then buy one, if I spot one in a good shade of red.

This is no exception in that respect. I could not pass this one up, because apart from the beautiful shade of red, and it was also new in its original box. Inside the box was even a diagram and also a wall socket came with it.

 

 [:]