Over Matilo

Arwin Schaddelee
Arwin Schaddelee

Mijn naam is Arwin Schaddelee en ik verzamel en restaureer antieke en vintage telefoons. In de eerste plaats verzamel ik draaischijftelefoons (eigenlijk kiesschijf). Tenminste, ik probeer me daartoe te beperken. En dan nog probeer ik het bij telefoons te houden die in Nederland in gebruik zijn geweest.

Maar dat neemt niet weg dat als ik iedere telefoon die ik interessant genoeg vind probeer te kopen.

Daarnaast heb ik een aantal deelverzamelingen.

Rode telefoons

Ericsson Dialog
Ericsson Dialog

Dit geeft een beetje richting aan mijn verzameling en zorgt er voor dat ik niet zomaar alle telefoons ga kopen die ik kan vinden. J Het gaat er wel om dat de telefoons in kwestie origineel rood zijn geleverd door de fabriek en niet op enig moment zijn overgeschilderd. Het maakt in principe niet uit of het een kiesschijftoestel is of niet. Zolang ie maar rood is……..

Heemaf 1955

Heemaf 1955 jan '55
Heemaf 1955 jan ’55

Één van de weinige volledig Nederlandse telefoons die er zijn gemaakt. Nederlands ontwerp, Nederlandse fabrikant en ook een bijzonder ontwerp. Daarnaast ook de allereerste telefoon in mijn verzameling. Ik probeer alle varianten te verzamelen.

Ericsson model 1931

Gewoon een erg mooie telefoon en zijn tijd ver vooruit. En deze telefoon heeft een enorme invloed gehad op

Ericsson model 1931 (DBH1001)
Ericsson model 1931 (DBH1001)

telefoonontwerpen die nog decennia lang duurde. Ik verzamel Nederlandse varianten van dit toestel, maar ook telefoonmodellen die ervan zijn afgeleid.

Siemens & Halske Modell 27/W28

Dit model was het eerste toestel dat fabrieksmatig in Nederland werd geproduceerd, door Heemaf in Hengelo vanaf 1931. Ik verzamel vooral hele

Siemens & Halske Vsa tist 95a
Siemens & Halske Vsa tist 95a

vroege varianten van dit toestel, uit de late jaren 20, begin jaren 30.

Verder verzamel ik ook aanverwante zaken zoals aansluitmateriaal en randapparatuur en natuurlijk de nodige literatuur over telefoons.

Restaureren

Standard 54 onderdelen
Standard 54 onderdelen

Naast het verzamelen van telefoons vind ik het erg leuk om telefoons te restaureren. Ik probeer ze zo veel mogelijk in originele staat te brengen. Uitgangspunt daarbij is om zoveel mogelijk originele materialen en technieken te gebruiken. Het is zeker niet de bedoeling de telefoon mooier te maken dan ie ooit was. Restaureren betekent ook niet dat de telefoon er zo nieuw mogelijk uit moet zien.

Restaureren doe ik ook wel eens voor anderen, in opdracht. Ook restaureer ik telefoons die ik dubbel heb en verkoop deze dan via internet.

Website

ribbonOp deze website probeer ik de soort informatie te zetten, die ik zelf zocht toen ik begon met verzamelen en restaureren. Er is weinig informatie te vinden over Nederlandse telefonie op internet en wat er te vinden is is vrij summier. Daarnaast geven veel sites van verzamelaars geen aanvullende informatie over de telefoons die er zijn afgebeeld.

Ook methoden en technieken om telefoons te restaureren probeer ik zo veel mogelijk te delen.

In 2013 ben ik begonnen met het vullen van deze site en het is een proces dat continu doorgaat. Naarmate ik zelf meer leer, meer informatie vind en ik telefoons toevoeg aan mijn verzameling probeer ik dat te delen via mijn website.

Waarom de naam Matilo?

Ik heb niet alleen een wat ongewone voornaam, maar ook een achternaam die niet veel voorkomt en de meeste Nederlands slagen er vaak niet in om mijn naam in één keer goed te onthouden. Je kunt je wellicht dan ook wel voorstellen dat buitenlanders er nog veel meer moeite mee hebben.

Dat is niet handig als je een website hebt en herkenbaar wil zijn. Daarom heb ik gezocht naar een naam die makkelijk te onthouden is en ook voor niet-Nederlanders eenvoudig is.

Het leek me wel zo aardig om iets te kiezen wat bij me past en wat iets met mijzelf te maken heeft. Daarom koos ik voor Matilo.

Matilo is de naam van een Romeins legerkamp dat ooit op steenworp afstand stond van de plek waar tegenwoordig mijn huis staat.

Voor meer informatie over het legerkamp zoals het er nu uitziet, zie deze website.

En er is hier een stukje op wikipedia over Matilo.

23 Reacties

 1. Arwin, I am very impressed with the order and neatness of your site. Five years ago, I would not have recognized a single one of these telephones, but today, thanks to you and your fellow Dutch collectors like Robert Wessels, Frank Garnier, and Remco Enthoven, I know much more about Dutch phones and those from other countries used in the Netherlands. And, it was very nice meeting you in person last year when I visited your home town. I hope to see you again soon, and I will see to it that your website is given some mention in our telephone collector newsletter.

  • Thank you very much, Gary. I’m glad to hear you found my site educational. 🙂
   It was indeed very nice meeting you and I hope we’ll meet again. I will sure let you know if I’m ever state side.
   Maybe I will be in the UK in april, as there is a large swap meet. I hope to be able to attend that.
   Thanks for the extra exposure in Singing Wires.

    • Hi, please do not connect crank phones to a modern telephone line. Especially if you do not know what you are doing. You can damage your equipment or that of your telephone provider.
     Regards,
     Arwin

 2. Hi Arwin
  I have northern old style black phone. It is just not ringing for now, but I have a dial tone. Can you offer any advice.

  Thank
  Seamus

  • Hi Seamus,

   I am on vacation right now, so my time on line is limited.

   You have a US telephone, so the problem may have several causes. It may be a wiring problem, but the phone may also have a frequency ringer. This will not work on a normal telephone line.

   I suggest you ask your questions on the Classic Rotary Phones forum. There are many people there with lots of knowledge on this type of phone. My own experience with these is very limited and they are very different to European phones.

   Otherwise, contact me again in 3 weeks. Then I will be back again.

   Groeten,

   Arwin

 3. Hey Arwin, heel mooie uitleg en site. Ik heb een vraag, kan je een oude bakelieten telefoon los van de PTT gebruiken ? Ik zou zo een toestel willen gebruiken in een spel dus. Zelf een belsignaal sturen en bij afname een boodschap laten horen bv via mp3 speler. Zijn er mogelijkheden? Met vriendelijke groeten Erik

  • Hallo Erik,

   Bedankt voor je bericht. Ik was op vakantie, dus vandaar een wat verlaat antwoord.

   Natuurlijk kan dat, maar je zult er wat specialistische elektronica voor nodig hebben of anders de telefoon ingrijpend verbouwen.

   Je kunt bv een rapsberry pie gebruiken en programmeren. Let wel, je de telefoon belt bij een wisselspanning van 90v/25Hz.

   Nog een aandachtspunt is dat de microfoon geen dynamische microfoon is, maar een koolstofmicrofoon.
   Groeten,
   Arwin

 4. Beste Arwin,
  Vorige week stuurde ik je een berichtje met een vraag over de bedrading in een norm 51 tafel telefoontoestel. De bedrading ligt nl los en ik weet niet waar eea mee verbonden moet worden. Zie de meegestuurde foto van het binnenwerk.
  Als je gelegenheid hebt hoor ik nog steeds graag wat je reactie is.
  Dit toestel heb ik samen met twee bakelieten wandtoestellen gemonteerd in het huis van een vriend. Ze zijn aangesloten op een homevox 2-6e. De wandtoestellen functioneren goed, maar ik kan er niet mee naar buiten bellen. Dat lukt wel met een druktoets toestel. Nu is mijn tweede vraag: hoe kan ik met de bakelieten toestellen ook naar buiten bellen? Heb je daar een truc voor?
  Ik ben benieuwd naar je reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Han Bernart

 5. Beste arwin
  Ik heb een bakelieten ericisson met juni 1960 op onderkant geschreven.
  Ik zou deze graag weer tot leven willen brengen. Heb twee kleine kinderen en zou het heel leuk vonden als zij ervaren hoe het is om op deze manier te bellen.
  Nu lees ik op jouw website over de converter- dat snap ik grotendeels en wil het dan ook wel aanschaffen.
  Nu weet ik alleen niet of ik het deel van de telefoonkabel goed begrijp. Ik heb net een nieuw huis gekocht en Deze kabel is bij aanleg van de modem doorgeknipt. En we loopt denk ik ook geen telefoonkabel naar de huiskamer. Heb ik die wel nodig?
  En zo ja wat moet ik dan doen?

 6. Hoi Matilo,
  Pracht stuk in de nrc vandaag! Dat zal druk worden. Ik hen een kiesautomaat uit een oude telefoon centrale. Ik ben de zolder aan t opruimen en raak m maar niet kwijt! Iets voor jou? Als je m goed bewaard mag je m gratis hebben van me! Groetjes jan

 7. hi ik zit op school en heb tussen uur dus ik zit hir random,

  ik heb zon honger ikk denk dat ik ga ontploffen ik heb een telefoon nodig om eten te bestellen ik neem telefoon, dat was zoe

 8. Beste Arwin, verkoop je nog telefoons? Zo ja, ben ik mogelijk geïnteresseerd in een mooi exemplaar van het: Wandtoestel type 1955. Heb je die? Gr Paul

 9. Hoi Arwin, hopelijk kun je me iets verder helpen:
  Ik ben in het bezit van een W65 wandtelefoon en wil deze ter decoratie aan de wand monteren. Echter weet ik niet hoe dat moet. Zou jij een oplossing weten?

  • Hallo V Fikkert, bedankt voor je bericht.

   Netsnoer is idd een goede vervangen voor het oude stoffen snoer. Netsnoer met een stoffen ommanteling is tegenwoordig ook veel makkerlijker te vinden dan een paar jaar geleden.

   Het klopt idd dat je maar 2 aders nodig hebt. Zou moeten werken op de manier die jij beschrijft.

   Groeten,
   Arwin

 10. Hello. I’m ORESTIS from Greece. I have one Atea telephone 1928. What I need if possible, is a receiver part from the handset as mine is not working. Do you believe you have a spare one? Also I’d love to have as spare a pair of magnet coils. Tell me if you have something like that spare and what will the cost be. I can adjust them myself.

  Many thanks in advance,
  Orestis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*