

Ik trof dit arme ding aan in een of andere uitdragerij op Kreta. Ze hadden verscheidene telefoons, veel uit Oost Europa. I heb deze gekocht omdat deze het OTE-logo had, van de voormalige Griekse PTT. OTE staat voor Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, wat zoiets betekent als Griekse Telecommunicatie Organisatie.

De telefoon zelf was gemaakt door респром Белоградчик (Resprom Belogradchik) in Bulgarije in 1985. Deze specifieke versie had het OTE logo op de onderzijde, wat aangeeft dat deze specifiek ooit voor de OTE is gemaakt.
Hoewel van alle telefoons die ik bij de uitdragerij aantrof, vond ik dat deze het dichts bij kwam van wat ik wilde en leek er ook nog het aardigst uitzag, bleek dat er toch het nodige mee aan de hand was. Kennelijk had ik toch nog iets beter op moeten letten. 🙂

De microfoon en speaker bleken er niet in te zitten. Het lijnsnoer was afgeknipt, wat ik natuurlijk wel gezien had. De verbindingen en het frame van de spreekspoel waren beschadigd en verbogen en het plastic capje dat over het kiesschijfmechaniek zat was gebroken.
Mogelijk was deze telefoon ooit gevallen en had dat de schade veroorzaakt.
Resprom Beogradchik

De telefoon is gemaakt door Resprom Beogradchik. De naam Resprom was een merknaam van Bitova Eletronika in Bulgarije voor consumenten electronica. Ze hadden verschillende fabrieken in Bulgarije en degene die in Beogradchik stond maakte telefoonapparatuur.
Voor ongeveer 1975 was Resprom Belogradchik bekend onder de naam ТЕЛЕФОННЬIЙ ЗАВОД БЕЛОГРАДЧИК (TELEFONNʹIJ ZAVOD BELOGRADČIK) wat zoiets betekent als Tefoonfabriek Belogradchik.
Andere producten van Resprom werden op andere locaties gefabriceerd. Deze producten hadden niet locatie van de fabriek naast hun naam. Ze hadden wel hetzelfde logo en de naam Resprom in hetzelfde lettertype.
Kenmerken

TA staat voor telefoonapparaat. I weet niet of het nummer 600 ook nog iets betekent. De telefoon ziet er uit als een telefoon uit de jaren 60, maar ik heb geen enkel exemplaar kunnen vinden dat van voor de jaren 80 dateert. Ik neem aan dat dit toestel niet voor die tijd is geintroduceerd.
Het is geheel uit plastic gemaakt. Net zoals zijn soortgenoten uit andere delen van de wereld heeft ie een handgreep aan de achterzijde.
Binnenin bevindt zich een eenvoudige printplaat met verschillende componenten. Het kiesschijf mechaniek is een kopie van een Oostenrijks ontwerp.

Het toestel heeft een standaard belmechaniek met 2 belschalen.
De kiesschijf is bevestigd aan de behuizing, wat ongebruikelijk is voor telefoons uit deze periode.
Het is een zeer goedkoop gemaakt toestel met onderdelen van lage kwaliteit en zeer matige afwerking.
Het belmechaniek bijvoorbeeld was nooit goed afgesteld en ik moest het hamertje verbuigen om het überhaupt goed af te kunnen stellen.
In mijn collectie

Zoals gezegd heb ik dit exemplaar op de kop getikt bij een Griekse rommelwinkel. Er zat een heleboel fijne modder op de kiesschijf en aan het krulsnoer. Dat doet mij vermoeden dat de telefoon een tijdje buiten heeft gestaan. Toen ik hem kocht stond ie echter binnen.
Ik heb hem schoongemaakt en de het kiesschijfmechaniek geolied. Ik heb er ook een microfoon en speaker voor weten te vinden. Gelukking pasten de standaard PTT-elementen.
Ook waren de verbinden van de spreekstoel losgetrokken uit de printplaat en het frame ervan vervormd. Nadat ik dat heb gerepareerd functioneerde de telefoon weer naar behoren.

Ik heb het kapje voor het kiessschijfmechaniek gelijmd en een nieuw raampje en nummerpapiertje gemaakt voor op de voorkant van de kiesschijf.
Ik hou deze voorloping nog een tijdje aangezien het een souvenir is. Maar zoals je wellicht vermoedt heb ik liever een rode. 🙂