PTT type Bazel (Tritel Elm)

PTT type Bazel
PTT type Bazel

Dit typische jaren 80 ontwerp was eigenlijk een Zwitsers model. Oorspronkelijk werd deze telefoon ontwikkeld door een firma genaamd Ascon onder de naam Tritel Elm en werd ook door de Zwitserse PTT gebruikt. Hij werd ook op de vrije markt verkocht samen met andere varianten van dit ontwerp, met additionele functionaliteiten en andere verdeling van de toetsen. De Nederlandse PTT gaf hem een stadsnaam, zoals ze deden met de meeste modellen in deze periode. Vaak refereerde de stad naar het land van oorsprong van het ontwerp.

PTT type Bazel
PTT type Bazel

De PTT had maar 1 variant, in verschillende kleren. Groen en wit waren de meest voorkomende kleuren en gelukkig voor mij was er ook een baksteenrode versie, die ik aan mijn collectie rode telefoons heb toe kunnen voegen.

Hoewel het een volledig elektronische telefoon was, met een printplaat met micro-elektronica, is het toestel geschikt voor analoog en digitaal nummers kiezen. Door middel van jumpers kun je TDK (Toon druk kiezen) en IDK (Impuls druk kiezen) selecteren en een hybride variant.

Wanneer deze hybride functie werd ingesteld genereerden de cijfertoetsen een puls signaal en de andere toetsen een toon-signaal. Veel telefoons uit deze periode hebben een puls- of toonoptie, maar dit is de eerste die ik heb gezien met ook nog een tussenvorm, het nut waarvan me op dit moment een raadsel is.

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*