PTT Ericofoon (Ericofon)

Ericofoon rood
Ericofoon rood
PTT Ericofoon folder 1979 Ericofon
PTT Ericofoon folder 1979
Ericofon

In 1979 kwam de Ericofon ook naar Nederland. Eind jaren 70 wilde de PTT, in lijn met de wensen van de consumenten en de geest der tijd, haar aanbod van telefoons uitbreiden.

Hier rechts is de voorkant van de PTT folder voor de Ericofoon uit 1979. Als je er op klikt opent er een pdf van de hele folder.

Het was voor de PTT een grote stap om niet langer slechts één standaard toestel in haar assortiment te hebben. Tot de komst van de Unifoon en Diavox in 1981 was de Ericofoon het enige andere toestel naast de ouwe trouwe T65.

PTT folder 1981
PTT folder 1981

De keuze viel op de Ericofon omdat deze snel beschikbaar kon zijn, qua vormgeving sterk afweek van de T65 en de marketing van de PTT was gericht op een extra slaapkamertoestel. En dat was nou net waar de Ericofon voor ontworpen was.

De Ericofoon was nooit heel populair in Nederland.  Er werden er weinig van verkocht en de PTT overschatte hoeveel die ze nodig zouden hebben. In het jubileumboek “Honderd jaar telefoon 1881-1981” wordt bepaald niet positief gedaan over deze designicoon: hij wordt lomp en ouderwets genoemd.

De door de PTT bestelde Ericofoons zijn tot in 1981 geproduceerd, maar het duurde tot 1985 tot de PTT ze eindelijk had weten te slijten.

Op de site van Alfred Klomp is een hele informatieve pagina terug te vinden over de achtergronden achter de Ericofoon: http://www.alfredklomp.com/technology/telephones/ericofoon/

Naam

De PTT besloot de Ericofon een wat meer Nederlandse naam te geven en hier heet ie dan ook Ericofoon.

Hij wordt in Nederland ook wel Cobra en Ericafoon genoemd, maar dat zijn namen die niet door de PTT officieel gebruikt werden.

Cobra was overigens de naam die Ericsson er aanvankelijk aan heeft gegeven. Voordat deze telefoon op de markt kwam werd de naam gewijzigd in Ericofon.

Geschiedenis

ericofon advert
ericofon advert

De ontwikkeling van de Ericofon begon al in de jaren 30, toen het idee van een telefoon uit één stuk hot was. Siemens & Halske ontwikkelde de Modell 29 Hockender Hund; een telefoon uit één stuk, maar nog wel met een losse bellenkast. Ook Ericsson begon aan de ontwikkeling van een telefoon uit één stuk. Het uiteindelijke resultaat was de Ericofon, die in de jaren 50 op de markt kwam.

De Nederlandse Ericofoon

PTT Ericofoon Wit Rood Bruin
PTT Ericofoon Wit Rood Bruin

De PTT heeft de Ericofoon in drie kleuren besteld: wit, rood en bruin. De gebruikte tinten waren ook typisch voor de PTT. Het waren precies dezelfde kleuren als die gebruikt werden op de T65 de Luxe.

Met name de tint rood is wat dieper dan de andere Ericofons en daardoor gewild bij verzamelaars over heel  de wereld.

Kenmerkend voor de Nederlandse Ericofoon zijn het zwarte snoer, de zwarte onderplaat met kiesschijf en het afwijkende binnenwerk.

Op de latere versies van de Ericofoon staat met witte letters PTT op de onderplaat.

Aandachtspunten bij aanschaf

Mocht je een Ericofoon willen aanschaffen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder heb ik de verschillende zwakke plekken en probleempunten van de Ericofoon op een rijtje gezet.

Rubber ring Onderaan de behuizing zit een rubberen standring. Deze is na jaren vaak verdroogt en valt dan uit elkaar. Deze is gelukkig eenvoudig te vervangen en voor een paar euro te koop op www.ericofon.com

Verkleuring Met name de witte variant heeft hier last van, maar bij andere kleuren kan het ook voorkomen.: vergeling door de invloed van Uv-licht. Soms is de verkleuring niet gelijkmatig over de hele telefoon. Daar wordt de telefoon niet mooier van, natuurlijk.

Losse speaker (microtelefoon) Bovenin de tuit van de behuizing zit een speakertje (officieel microtelefoon). Deze zit soms een beetje los. Let er dus op dat je Ericofon niet rammelt. Dit is namelijk zeer moeilijk te verhelpen.

Barstjes op de hoeken

Op de hoeken, aan de onderkant, kunnen barstjes ontstaan in het plastic.

Barstjes in de onderplaat

Wanneer de bevestigingsschroeven te strak worden aangedraaid, ontstaan er barstjes in de onderplaat.

Is het snoer origineel? Het komt vaak voor dat het snoer versleten is en vervangen is door een ander, niet origineel snoer. Een origineel Ericofoonsnoer heeft een recht gedeelte en een gekruld gedeelte. Het gekrulde deel zit aan de kant van de stekker.

De PTT Ericofoon heeft een zwart snoer. Andere ericofoons hebben meestal een ivoor snoer.

Andere bronnen

Over de geschiedenis en ontwikkeling is al veel geschreven door anderen en ikzelf heb er weinig aan toe te voegen, anders dan wat ik hier schreef over de Ericofoon in Nederland. Hier zijn wat websites met goede informatie over de Ericofon.

Ericsson History

www.ericssonhistory.com/products/the-telephones/

Allereest is er de site van Ericsson zelf. Er is veel informatie terug te vinden over de ontwikkeling van de Ericofon en wie daarvoor verantwoordelijk was.

Richard Rose

www.ericofon.com Op de site van Richard is zo’n beetje alles over de Ericofon terug te vinden: welke kleuren er allemaal zijn, welke varianten er zijn gemaakt, verschillende modellen, binnenwerkjes, etc etc. Eigenlijk het standaardwerk over de Ericofon.

Ericofon.nl

www.ericofon.nl Site van Nederlandse blogger Paul, met de nodige verhalen over de Ericofoons uit zijn collectie.

Zie ook:

PTT Ericofoon folder 1979

Mijn blog

Scandifoon

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*