ISKRA ETA 32

ISKRA ETA 32
ISKRA ETA 32
ISKRA ETA 32 side view
ISKRA ETA 32 side view

Dit stukje klassiek Joegoslavisch design is gemaakt in allerlei mooie felle kleure, naast grijs natuurlijk.  Het ontwerp van de behuizing was al in 1965 geintroduceerd op de ATA 30 serie. Deze ATA had een conventioneel binnenwerk, waarbij ATA staat voor Automatisch Telefoon Apparaat.
DE ETA 30 serie had een printplaat met electronische onderdelen, waarbij ETA staat voor Electronish Telefoon Apparaat. De ETA 30 serie is in 1976 geintroduceerd.

Er is een ETA 31 en 32. Ik heb niet kunnen achterhalen waar het verschil uitmaakt. Het is in ieder geval niet de aanwezigheid van een aardtoets.

Het is een nogal compact model. Het vloeroppervlak is kleiner dan de T65 en hij is ook iets lager. De hoorn is ook korter. Het toestel is licht van gewicht, maar de hoorn is weer wat zwaar. Het voelt zelfs alsof ie verzwaard is.

ISKRA ETA 32 underside
ISKRA ETA 32 underside

Kennelijk is dit toestel te converteren naar een muurtelefoon door twee rubberen voetjes te vervangen door een muurbeugeltje, het doorzichtig plastic oplegdeel voor de hoorn te vervangen door een andere model en door de kiesschijf om te keren.

Mijn exemplaar is me geschonken door een vriend uit het gebied van de voormalige federale republiek Joegoslavië. Ik heb hem helemaal uitgeplozen maar kon er geen productiedatum op vinden. De enige onderdelen met een datum zijn de microfoon en de speaker, respectievelijk gedateerd 1982 en 1986.