Standard Electrik Kirk 76E (DK80) Comét

SEK 76E CométDe ontwikkeling van dit type begin in 1972 bij JYDSK in Aarhus, in samenwerking met Standard Electrik Kirk. Hij is ontworpen door Jacob Jensen, de beroemde ontwerper van een groot aantal klassieke Bang & Olufsen producten. Het toestel combineerde een prettige en ergonomische vormgeving met vooruitstrevende electronische mogelijkheden, vooral voor zijn tijd.

Het toestel werd goed ontvangen en vond zijn weg naar veel verschillende landen, onder verschillende namen. Het is ook één van de weinige telefoons in de collectie van het Museum of Modern Art (MOMA), net als zijn broertje de GNA F78.

Naam

Kirk Alcatel Comét advertStandard Electrik Kirk noemde het de 76E, de cijfers verwijzend naar het jaar 1976 en de letter E staat voor electronisch. JYDSK en de andere Deense telefoonmaatschappijen gebruikten aanvankelijk de benaming DK80. Toen de DK82 ontwikkeld werd, een afgeleide van de 76E, werd het JYDSK duidelijk dat er een pakkende naam nodig was, anders dan een combinatie van cijfers en letters en werd er een prijsvraag gehouden onder het personeel. De winnende inzending was Comm et of Comm één, aangezien et één betekent in het Deens. Dit werd later veranderd in Comét en niet alleen voor de nieuwe variant de DK82 gebruikt, maar ook voor de DK80/76E.

De 76E is ook uitgebracht onder de naam DIGITEL 2000, bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje en werd Memofoon genoemd in Nederland.

In Groot Brittannië werd dit toestel LST (Loud Speaking Telephone) nr 10 genoemd.

Buitenkant

SEK 76E undersideEen bol gebogen hoorn over holle gekromde behuizing combineren tot een mooi uiterlijk. Onder de hoorn zit een handgreep, aan de zijkant van de buizing, waardoor het toestel makkelijk op te pakken is. Onder de hoorn zit ook het papieren label met een lijstje voor telefoonnummers. Boven zit een volumeknop. De grote, licht gebogen, bovenkant geeft de mogelijkheid een groot aantal knoppen aan te brengen, voor andere functies dan het kiezen van telefoonnummers. De lay-out van de knoppen verschilt per versie. Onderop zit een grote metalen plaat, die voorkomt dat het toestel schuift wanneer er op de knoppen wordt gedrukt.

Binnenkant

PTT type MemofoonDeze telefoon heeft een aantal verschillende electronische mogelijkheden. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk de druktoetsbediening, hoewel sommige versies nog steeds puls kiezen. De hoorn heeft een ingebouwde volumeknop en aan de onderkant zit een draaiknop voor 4 verschillende ringtonen.

Het toetsel heeft een electronische ringer en een beperkte speaker phone functie, omdat de microfoon niet gevoelig genoeg is om spraak door te geven vanuit een hele kamer. Hands free bellen is echter wel mogelijk. Als de hoorn met de bolle kant naar boven naast het toestel wordt gelegd, schakelt de microfoon zichzelf uit. De knoppen variëren en bijzonder is dat sommige versies rechts een rij knoppen met A, B, C en D hebben die de extra vier DTMF-signalen geven, buiten de normale 0-9 en * en #.

Sommige versies hebben een nummergeheugen, waardoor een extra voeding nodig is die vast zit aan het toestel.

Tevens kun je er nummers mee kiezen zonder de hoorn op te nemen.

Mijn rode exemplaar

De PTT had nooit een rode versie en het zag er niet naar uit dat ik er eentje in Nederland ging vinden. Maar in 2017 ging ik op vakantie naar Denemarken en ik hoogte een Deense design telefoon op de kop te kunnen tikken (BEOCOM, F78, 76E). Nou, het geluk lachte me toe want na 3 dagen kon ik deze rode wegsnaaien op een rommelmarkt voor slechts € 3,50. Aangezien er een Deense plug aan zat ben ik de rest van de vakantie bezig geweest er een contactdoos voor te vinden. Landlijnen zijn behoorlijk op hun retour in Denemarken, dus het was echt lastig om er hardware voor te vinden. En natuurlijk op de allerlaatste dag, 1 uur voor de grens over zouden gaan Duitsland in vond ik er eindelijk eentje……..voor maar liefst € 13,50.

2 Reacties

  1. I just got my first 76E red telephone today (31-August-2022). I have had so many telephones: my collection started in México and continued in USA, Sweden and Denmark. Recovering from radiation therapy, I decided to buy landline telephones from Denmark, from a very old one (probably from the 1950’s) to Bang Olufsen’s. When I opened the box of my 76E red phone, I started to cry, I really cried because it was so beautiful. I also like the buttons a lot, they remind me of the 70’s. Instead of buying an adapter, I managed to connect two macho Danish phone plugs together with electrical tape, so I could connect it using the RJ-11 connector. I love the vivid red colour. My favourite phone as of today!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*