Telecom system Greatz GA 7

Telecom system Graetz GA 7
Telecom system Graetz GA 7
Telecom system Graetz side
Telecom system Graetz side

Dit apparaat is in mijn bezit gekomen via een internetveiling. Het leek me een leuk interessant vroeg model antwoordapparaat. Ik ben niet van plan zulke apparaten ook nog eens te gaan verzamelen.

Eerst deed ie het niet goed. Iemand had er aan zitten rommelen en het mechaniek danig in de war geschopt. Het heeft me veel tijd gekost uit te vinden hoe het überhaupt hoorde te werken en weer aan de praat te krijgen.

Hoewel het apparaat er uit ziet als een platenspelen, is het plaatse eigenlijk een magneetdrager met een spiraalvormig richeltje dat de afleeskop eroverheen geleidt. Het afleesprincipe is hetzelfde als een cassettespeler.

Het apparaat speelt vooraf opgenomen boodschappen af. Je kunt er als inbeller geen boodschappen op achterlaten.

Er stond ook al een boodschap op. Kennelijk was het apparaat eerder in het bezit geweest van een andere verzamelaar. Hier is wat er op stond:

“U luistert op het ogenblik naar het oudste beantwoordapparaat van en door Ne Ne Nederlandse makelij.
Het apparaat is nu eigendom van de verzameling van Jan Wijngaard in Etten-Leur. Dit eh………achtergrondgeluiden en zacht onverstaanbaar gefluister.”

Telecom system Graetz underside
Telecom system Graetz underside

Het apparaat dateert uit de vroege jaren 70, denk ik. Het is inderdaad gemaakt in Nederland, maar Graetz is een Duits bedrijf. Ik weet niet of het apparaat in licentie gebouwd is, of alleen gebruik maakte van Graetz patenten.