Decotel model 4102 Stars & Stripes

Decotel model 4102 Stars & Stripes
Decotel model 4102 Stars & Stripes
Decotel 4102 Star & Stripes zijkant
Decotel 4102 Star & Stripes zijkant

Een nogal overdadig model dat de meeste verzamelaars wel kennen en velen zelfs bezitten. Het toestel is langere tijd in productie geweest en onder een aantal merknamen uitgebracht. Geproduceerd sinds minstens de vroege jaren 70 tot ver in de jaren 80.
Het is een reproductie van een generieke candlestick (kandelaar) telefoon uit de vroege 20e eeuw en niet een kopie van een specifiek ontwerp. Het toestel verkrijgbaar in zwart, wit, rood, maple leaf motief en stars & stripes en met de opdruk van verscheidene sportteams. In de laatste 3 gevallen is er dan ook meer sprake van een novelty telefoon.

Kenmerken

Decotel 4102 Star & Stripes spreekdeel
Decotel 4102 Star & Stripes spreekdeel

Het is een klassiek candlestick model met de microfoon bovenaan de Schacht, in een beweegbare behuizing en een trompetvormig inspreekdeel.
De speaker, formeel ook wel de telefoon, was van het stempeltype, maar met een modern kapsel natuurlijk. Het toestel was alleen met een kiesschijf uitgevoerd. Sommigen hebben een Western Electric mechaniek en andere een Automatic Electric ontwerp.
De mijne heeft een klein belmechaniek met één enkele bel.
De telefoon heeft ook een moderne kunststof krulsnoer in plaats van een recht stoffen snoer, zoals de originele candlesticks dat hadden.

Merk, naam en model

Decotel 4102 Star & Stripes onderzijde
Decotel 4102 Star & Stripes onderzijde

Deze telefoon is onder verschillende merken uitgebracht, zoals Western Electric voor Bell en AT&T, Northern Electric in Canada, maar ook onder de naam Decotel, zoals het exemplaar dat ik heb. WE-varianten waren simpelweg candlestick genoemd en de specifieke uitvoering die ik heb heette “Stars & Stripes”.

Decotel-versies hadden 4102 als typenummer gevolgd door een letter die de specifieke kleur en opdruk aangaf. Het papieren label van mijn exemplaar ontbreekt echter dus ik weet niet welke letter het “Stars & Stripes”-ontwerp had. Ik heb rondgevraagd, maar helaas kon niemand het mij vertellen.

In mijn verzameling

Decotel 4102 Star & Stripes achter
Decotel 4102 Star & Stripes achter

Het is geen rode en het is ook geen Nederlandse telefoon, ik hou helemaal niet van candlesticks, ik he been hekel aan novelty telefoons en nep-antiek. Dus waarom kocht ik deze telefoons in hemelsnaam?
Nou, ik had een telefoon nodig voor een foto bij een artikel dat ik aan het schrijven was die waar “USA!” vanaf zou spatten en die een beetje raar en grappig was.
Ik overwoog een hamburgertelefoon die open kan scharnieren, maar die ziet er uit als een hamburger en niet als een telefoon als ie dicht is en als een telefoon maar niet als een hamburger als ie open is. I heb ook een Mickey Mouse telefoon overwogen, maar die zijn vaak weer erg duur.
En toen verscheen deze. De verkoper woonde 2 straten verderop en ik kon deze voor een vriendelijke prijs kopen. De man had uit de tijd dat ie voor NSEM werkte, de Nederlandse Standaard Electric Maatschappij. Een collega had hem voor hem gekocht tijdens een zakenreis naar de Verenigde Staten.
Iemand heeft hem aangepast voor gebruik in Nederland door er een grijs T65-snoer er aan te zetten met een PTT-stekker.
En nu dat ik er foto’s van gemaakt heb, heb ik hem eigenlijk niet meer nodig. Dus misschien vind ik er nog een ander goed huis voor. Of misschien blijft hij nog bij me voor een hele lange tijd. En misschien ga ik hem nog heel erg waarderen. Of niet. 