SEL BTMC Assistent

SEL BTMC Assistent
SEL BTMC Assistent

Gezamenlijk ontwikkeld door SEL SEL (Standard Elektric Lorenz) en BTMC (Bell Telephone Manufacturing Company) in de late jaren 50 brak deze telefoon met veel tradities en was zijn tijd ver vooruit.
Een eenvoudige en compacte telefoon met nieuwe elektronica en gemaakt van moderne materialen. Het was één van de eerste Europese telefoons die gebruik maakte van een thermoplastic behuizing en was één van de allereerste telefoons in standaard grijs. In de decennia hierna zouden vele soortgelijke ontwerpen volgen.

SEL BTMC Assistent binnenkantSEL BTMC Assistent onderOok gemaakt in een wanduitvoering, heeft deze telefoon een witte aardtoets. Het belmechanisme heeft concentrische belschalen om ruimte te besparen en het volume ervan was regelbaar met een knop in de bodemplaat. Het toestel werd geleverd voor particuliere installaties en over de hele wereld geëxporteerd en geproduceerd op verscheidene locaties.

Een soortgelijk vooruitstrevend ontwerp was de Siemens & Halske Fg Tist 282, die in dezelfde periode werd uitgebracht.

SEL BTMC Assistent achterIn de jaren 60 kregen de meeste staatstelefoonbedrijven een grijze standaardtelefoon van eigen ontwerp. Vele daarvan waren direct afgeleid van de Assistent, zoals de Heraldo in Spanje en de FeTAp 61 in Duitsland. Omdat de Heraldo en FeTAp 61 dezelfde behuizing hadden, is het moeilijk ze van de Assistent te onderscheiden. De elektronica binnenin is echter heel anders en de Assistent heeft geen handgreep aan de achterzijde.