BTMC 2749

 

BTMC 2749
BTMC 2749

Ontworpen door BTMC, heeft de buitenkant veel weg van de Western Electric 302 en natuurlijk de Ericsson model 1931.

De oorsprong en geschiedenis van de ontwikkeling van deze telefoon zijn wat mistig, maar na de BTMC 2724 begon BTMC aan een new ontwerp in de late jaren 30. Anticiperend op de komende roerige tijden, troffen ze voorbereidingen om te evacueren uit Antwerpen. En toen kwam de oorlog en brachten zij hun ontwerpen en belangrijk personeel over naar Groot Brittannië voor België door de Duitsers onder de voet werd gelopen.

Van daar gingen ze naar de USA om hun werk voort te zetten in een van de ITT-vestigingen aldaar. Omstreeks deze tijd verscheen de Federal & Radio (een onderneming van ITT) model 803, die erg veel leek op de WE 302 en deze BTMC 2749. Dit model was niet bedoeld voor de US, maar voor export, vooral gericht op Zuid-Amerika.

Na de oorlog, toen iedereen weer in Antwerpen was teruggekeerd en hun werkzaamheden hervat had, werd de 2749 geintroduceerd.

PTT verzocht NSEM een nieuwe telefoon te ontwerpen die aan de NORM 51 conformeerde en NSEM, dat sterke banden met BTMC had, baseerde zijn ontwerp voor het type 1954 dan ook op deze telefoon. De behuizing en hoorn zijn exact hetzelfde.

Daarnaast is dit model maar door heel weinig andere ITT ondernemingen geproduceerd en was in dat opzicht niet zo succesvol als andere BTMC-ontwerpen.

 

4 Reacties

  • Hallo Henri, jazeker. Als je hem aansluit op een moderne aansluiting, zal hij gewoon rinkelen bij een inkomend gesprek en als je de hoorn opneemt kun je spreken en hoor je de andere kant.
   Een uitgaand gesprek en een nummer kiezen met een kiesschijf is een ander verhaal. Dat zal op veel aansluitingen vooral op VOIP-lijnen (met modem) niet meer gaan.
   Dan heb je een pulse-tone converter nodig om met de kiesschijf te kunnen bellen.

   GRoeten,
   Arwin

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*