Siemens & Halske Vsa tist 95a (W28) Gemeente Telefoon Amsterdam

Siemens & Halske Vsa tist 95a
Siemens & Halske Vsa tist 95a

Een bijzondere versie van de Siemens & Halske Modell 27 (ookwel de W28 genoemd), speciaal gemaakt voor de Gemeente Telefoon Amsterdam.

Voor de 2e wereldoorlog kende Amsterdam een eigen telefoondienst, die daarna is opgegaan in de PTT.

S&H Vsa tist 95 a
S&H Vsa tist 95 a

De meeste van de S&H Modell 27 telefoons hebben de typeaanduiding Vsa tist 66. De reden dat deze telefoon een andere heeft, is waarschijnlijk omdat de indeling van de elektrische componenten aan de binnenkant totaal anders is als bij andere Modell 27 telefoons. Opvallend is daarbij dat de bodemplaat wel van het gewone model is, met de uitsparing voor de condensator aan de linkerzijde, terwijl de condensator zelf aan de rechterkant zit.

Dit exemplaar heeft een prachtig en mooi bewaard gebleven stadswapen van Amsterdam op één zijkant. De andere twee exemplaren die ik heb, hebben dit niet of niet meer.

De Siemens datumcode op de onderzijde geeft als productiejaar 1931. Er zit ook een datumcode aan de binnenzijde van de hoorn en die geeft 1929.

TEFAG dial
TEFAG dial

De draaischijf is een vervangend exemplaar. Deze is niet van Siemens & Halske, maar gemaakt door Tefag. Op de achterzijde van de draaischijf zit een datumstempel dat helaas niet helemaal leesbaar is: maart 194x. Dit type draaischijf werd vaak gebruikt om CB-toestellen te upgraden naar automatische telefonie. Dit zou er op kunnen wijzen dat dit toestel oorspronkelijk een CB-toestel was, hoewel het schema wel een draaischijf laat zien.

Naast de al aangegeven aanpassingen, zijn er nog een aantal onderdelen vervangen. Zoals bij zoveel oude telefoons zijn de snoeren, de microfoon en de microtelefoon (speaker) vervangen. De oorspronkelijke rubber voetjes hebben plaatsgemaakt voor vilten opplakschijfjes, die eigenlijk bedoeld zijn voor stoelpoten.

Diagram Gem Telefoon Amsterdam
Diagram Gem Telefoon Amsterdam

Daarnaast is de dop van de microtelefoon vervangen voor een nieuwe model. Dit is gedaan zodat het nieuwere model microtelefoon er in past. En tenslotte is de condensator vervangen, waarschijnlijk om de telefoon aan te passen voor gebruik op het toenmalige telefoonnet.

Al met al is het een heel mooi bewaard gebleven exemplaar en door de afwijkende indeling en het stadswapen op de zijkant heel bijzonder en waardevol. Ik hoop de telefoon ooit een opknapbeurt te geven en de snoeren, voetjes en microtelefoondop te vervangen door originele exemplaren. Die onderdelen die er nu opzitten misstaan gewoon bij een 85 jaar oude telefoon.

 

 

4 Reacties

 1. Wat een mooi overzicht en goed gedocumenteerd! Heb zelf ook een W28 met wapen van Amsterdam (aan de achterkant van het toestel). Vraag mij wel af waar de productiedatum hoort te staan…

  • Hallo Edgar, bedankt voor je bericht. Ik zag je toestel voorbij komen op marktplaats. Zag ik het goed dat het stadswapen over het oorspronkelijke logo van Siemens en Halske heen was aangebracht? Het leek net of er nog een stukje onderuit stak.

   Tenminste, ik neem aan dat jij dat was.

   De productiedatum zou aan de onderzijde moeten staan, in oranje letters. Het gaat om een datumcode. Lees hier meer over die codes.

   http://www.matilo.eu/technish/ontcijferen-van-siemens-datumcodes-op-telefoontoestellen/?lang=en

   Deze codes werden vanaf ongeveer 1930 op de onderzijde aangebracht. Daarvoor stond er een serienummer in de bodem gestanst. Niet in kleur dus.

   Als de code er niet op staat, dan kun je de productiedatum soms nog afleiden van de condensator, als ie nog origineel is, de kiesschijf (bij dit type staat er niet altijd een datum op) en soms de datum op de microfoon of speaker. Maar die laatste zijn vaak vervangen, waardoor de datum die er op staat niet meer overeenkomt met de oorspronkelijke productiedatum van de telefoon zelf.

   Groeten,

   Arwin

 2. Hello,
  congratulations for your site, really interesting and well made.
  I have an italian (Siemens Milano) version of the S&H W28.
  It is quite similar to the “Siemens & Halske Vsa tist 95a (W28) Gemeente Telefoon Amsterdam” on Your site, but has no label and the numbers on the rotary dial are white on black background instead of black on white enamel.
  Lettering engraved (not stamped) on the bottom is: “Ma.V. Sa.tist.2b 35488”.
  I would like to know something about it and, if possible, to send You some pictures.
  Thanks a lot, regards.
  Alessandro

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*