Prchal model “mystery”

Prchal mystery telephone
Prchal mystery telephone
Prchal side
Prchal side

Een heel erg zeldzaam model, want ik heb er geen enkele verwijzing naar kunnen vinden noch een foto van een ander exemplaar. En geloof me, ik heb er naar rondgevraagd.
Het is een geheel bakelieten telefoon, met een vernikkelde kiesschijf. De snoeren zijn gevlochten en geen rechte stoffen snoeren.

Prchal inside label
Prchal inside label

Dit specifieke exemplaar is niet heel veel gebruikt. Het heeft weinig slijtage en gebruiksschade, en geen tekenen van reparaties of wijzigingen. Ik neem aan dat ie geheel origineel is, tot en met het bakelieten aansluitdoosje.

Binnenin de behuizing is een panel geplaatst, die het in 2 compartimenten verdeeld, met componenten aan de boven- en de onderkant.

Het toestel laat zich het best beschrijven als een mix tussen de Ericsson DBH1001 en de T&N Maingau 35.

Prchal terminal box
Prchal terminal box

Zoals de titel van dit artikel al doet vermoeden weet ik niet wat de type-aanduiding of naam van dit model is. Zelfs de naam van de fabrikant is niet helemaal duidelijk. De telefoon is gemaakt in een fabriek die ooit onderdeel was van de firma Prchal-Ericsson. Deze fabriek was in Brno gesitueerd, dat werd geannexeerd door het Duitse Rijk in 1939, waarna de stad hernoemd werd naar Brün.
Aangezien deze fabriek in Brün geen Ericsson producten meer leek te maken, is het maar de vraag of de naam Prchal-Ericsson nog steeds gebruikt werd.

Lees meer over de vraagstukken omtrent deze telefoon in dit BLOG (engels).

Heb jij informatie over deze telefoon? Aarzel dan niet om hieronder een bericht achter te laten.

2 Reacties

    • Hi David, thank you for your input. I have heared from Priteg before. How did you determine that this is a Priteg phone and not a Prchal?
      Regards,

      Arwin

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*