Soms zit het mee, soms zit het tegen: bijzondere W28

Horrid paintjob!
Horrid paintjob!

Heemaf Telefoondienst Amsterdam
Heemaf Telefoondienst Amsterdam

Dacht ik een variant van de W28 op de kop te tikken voor een zacht prijsje op marktplaats, blijkt het toch een hoop schroot te zijn. Ach ja, je neemt een gokje…

Dat is het nadeel van kopen via het internet: je ziet niet altijd precies wat je koopt en de staat waarin het verkeert is ook niet altijd duidelijk.
Op de foto’s van de advertentie zag de telefoon er wel aardig uit: redelijk strak in de lak, mooi glansje nog wel, veel belovende oud model hoorn erop, stoffen snoeren. Wel raar wit spul op de hoorn. Maar acht, wat kan me gebeuren? Onderdelen zat voor dit model en er kan weinig stuk aan zo’n metalen telefoon.

Heemaf Telefoondienst Amsterdam
Heemaf Telefoondienst Amsterdam

Nou, eenmaal aangekomen bleek de telefoon op een vreselijke manier overgeschilderd. Zelfs de bakelieten delen zijn bedenkt onder een dikke laag zwarte verf. Dat witte spul op de hoorn bleek een onderlaag verf te zijn die door de zwarte verf te zien was. Dat wordt nog een hele klus om dat weer goed te krijgen. Het is maar de vraag of dat de moeite waard is.

2x binnenkant
2x binnenkant

Toch is het een vrij bijzondere telefoon. Het binnenwerk zit heel anders in elkaar als een gewone W28: de verschillende componenten zijn heel anders geplaatst. Ik heb nog een soortgelijk toestel. Het slecht geschilderde toestel is gemaakt door Heemaf, zie plaatje nauwelijks zichtbaar onder de dikke lagen verf. Het andere toestel is gemaakt door Siemens en Halske zelf, in 1930, voor de Gemeentelijke telefoondienst Amsterdam.

W28 diagram Gemeentelijke telefoondienst Amsterdam
W28 diagram Gemeentelijke telefoondienst Amsterdam

Helaas ontbreekt bij de nieuwe aanwinst het schema op de onderplaat en enige andere vorm van datering, behalve dan dat er in de hoorn ook een datum van 1930 staat.
Overigens is Heemaf pas in 1931 telefoons gaan produceren in de vorm van de Heemaf type 1931. Nadere bestudering is nodig en misschien is het toch de moeite waard om deze te restaureren.

 

3 Reacties

 1. Value wise, probably not. However it’s a unique and interesting enough piece, I wouldn’t mind it in my collection. I think you’ll feel the same when it’s complete.

 2. Thanks, Dick. Yes, you are probably right. However, I still have some questions as to what it should look like.
  The dial is a later replacement, from the 50s. So the question is what dial it should have.
  And the receiver cap is also a replacement. There are several possibilities as to what the original should look like.
  I’ll place a more detailed article about it, and the other one I have, in the futere. I have a book on the Amsterdam Telephone Company from the 30s with some additional information.

 3. Hello Arwin,
  I have the same phone and it seems the bakelite part is painted as well :(, fortunately they leave the handset as it is.
  Have you tried to remove the paint from the bakelite? Do you have any recommendations to remove oil paint from bakelite?

  Thank you

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*