Heemaf 1931 wandtelefoon, beschrijving van een mooi exemplaar in originele staat

Heemaf 1931 w
Heemaf 1931 w

Heemaf 1931 w
Heemaf 1931 w

Deze fraaie originele Heemaf type 1931 werd voor niet al te veel geld te koop aangeboden. Ik zag meteen dat het er eentje was met een PTT-logootje aan de zijkant, ipv het RT logootje van de rijkstelefoondienst. Ja, die had ik nog niet.

Heemaf 1931 PTT
Heemaf 1931 PTT

Eenmaal binnengekomen bleek dat het een exemplaar was dat volledig in originele staat was. Vaak zijn er wel wat onderdelen vervangen door moderne exemplaren door de jaren heen, maar hier zit alles nog op: condensator, draaischijf, hoorn, doppen, zelfs het snoer.

Heemaf 1931 logo
Heemaf 1931 logo

Dat maakt dit exemplaar een mooi studieobject en een goede kandidaat om op mijn website te beschrijven.

De hoorn is er een met een sierrand aan de bovenkant, die een soort zandloper vorm heeft. Hij is gemaakt door Siemens & Halske, die wel meer onderdelen leverde voor de Heemaf telefoons in deze periode.
De dop voor de speaker en de ring voor het kapje over de microfoon zijn van het soort met een sierrandje. Bij oudere exemplaren zijn deze glad. De speaker heeft een datumcode voor 1935.

De draaischijf heeft een vingerwiel van vernikkeld messing, met daaronder een cijferring met cirkels rond de cijfers. Deze is ook gemaakt door Siemens & Halske.

Heemaf 1931 inside
Heemaf 1931 inside

Ook het binnenwerk is compleet en origineel. De condensator heeft zelfs de datum 1936 er op staan. Let vooral op het originele stoffen snoer en het oude doorvoerrubber. Het doorvoerrubber is zo gevormd dat het tevens fungeert als trekkracht ontlasting. Eerder exemplaren, met een gevlochten snoer, hebben daar een metalen beugeltje.

Tot mijn grote spijt is er veel sprake van oxidatie en is de originele laklaag zo ver heen, dat ik deze niet meer kan restaureren. Ik zal moeten beslissen of ik deze telefoon gebruik als bron van onderdelen, of dat ik hem overspuit en helemaal restaureer.

Heemaf 1931 back
Heemaf 1931 back

De achterkant is wel heel mooi gebleven en zie ook het aansluitsnoer; het is een heel oud, 2 aderige, gedraaid stoffen exemplaar. Waarschijnlijk niet origineel, maar komt wel heel goed van pas om een tafelmodel mee te restaureren.

 

6 Reacties

 1. repaint the case with enamel powder paint and restore the machinery, it is in a very good condition to be used as source of parts. nice finding Arwin!

 2. Thanks John, I will think about it. For now I will leave it as is.

  I am not a big fan of powder coating though. That is not original, although it is nice and shiny.

 3. Hoi Arwin,

  Heb zojuist ontdekt dat ik exact dezelfde telefoon in bezit heb. Misschien ben je geïnteresserd.

  Voor zover ik kan beoordelen is deze in orginele staat. Buitenkant wel wat geleden, binnenwerks kan ik niet beoordelen.
  Ik wil er vanaf en wellicht heb jij interesse?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*