Bellen met een draaischijf kan nog steeds

Gelukkig wel, je kunt een draaischijftelefoon nog gewoon gebruiken. Via de KPN kun je een aansluiting nemen op het ouderwetse draadjesnetwerk van de PTT. In de meeste gevallen werkt een draaischijf nog gewoon (de KPN heeft in sommige gevallen de centrale vervangen, waardoor je toch een convertor nodig hebt). Dat heet op dit moment bij de KPN “vast bellen”. Heb je een andere aansluiting, zoals Internet plus bellen, ZIGGO, UPC? Dan heb je een zogenaamde pulse tone convertor nodig om te kunnen bellen. Zonder convertor kan er alleen naar jou gebeld worden en kun je zelf niet een nummer kiezen. Als je dan gebeld wordt, zal de telefoon gewoon rinkelen en als je opneemt kun je gewoon een telefoongesprek voeren.

De convertor zorgt er voor dat de ouderwetse signalen van de draaischijf worden omgezet naar moderne signalen, zoals die van een druktoetstelefoon. Zo kun je met de convertor weer gewoon bellen met je goede oude T65 of zelfs met een veel oudere Ericsson type 1931.

Soorten convertors

Er zijn verschillende soorten convertors op de markt. Je hebt inbouwconvertors en losse convertors. Ze hebben ieder zo hun voor- en nadelen, maar de losse is het meest eenvoudig. Het is gewoon een kastje dat je aan je telefoonmodem prikt. Het is net LEGO, geen schroevendraaier nodig.
De meeste convertors geven ook de mogelijkheid om hekje (#) en sterretje (*) te draaien. Daarnaast hebben vaak ook de mogelijkheid om telefoonnummers op te slaan in het geheugen.

Verzeker je er wel van dat de telefoon goed werkt, voor je een convertor aanschaft.

Losse convertors

Het voordeel van dit soort convertors is dat je er maar eentje nodig hebt per telefoonaansluiting. Je kunt dan net zo veel draaischijftelefoons aansluiten als je lijn aan kan.

Er zijn er 2 die ik kan aanraden. Ten eerste is er de dialgizmo van www.dialgizmo.com

dialgizmo_200Dit is de meest eenvoudige in het gebruik. Ook werkt ie uitstekend met alle telefoons die ik er op heb aangesloten.

Deze komt uit Australië. Verzenden duurt ruim een week. Als je hem uit Australië laat komen, kan het zijn dat er nog inklaringskosten en BTW bij komen, vooral als je er meer dan 1 bestelt. Hij is ook in Nederland te koop, maar dan is ie ietsje wat duurder.
http://www.phone-master.nl/Dialgizmo/DIALGIZMO.html

http://www.ptt-telecommunicatie.nl/bellen-via-je-computermodem-voip/

Dan is er ook nog de W 48 van Friedrich Reiner:

http://www.telefonmanufaktur.de/home/kon.html

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKomt uit Duitsland. Let op je, hebt wel die met de adapter nodig. Hij is wat duurder dan de dialgizmo.

Inbouw convertors

Er zijn ook convertors te koop die je zelf in je telefoon kunt bouwen. De werking is hetzelfde als een losse convertor. Inbouwen is wel iets voor de gevorderde knutselaar en het helpt enorm als je iets weet van electronica.

inbouw convertorHet voordeel is dat het de telefoon plug and play maakt. Je kunt hem gewoon aansluiten, zonder een aanpassing te doen.

Het nadeel is dat je voor elke draaischijftelefoon die je aansluit een convertor nodig hebt. Nog een nadeel is dat de telefoon polariteits gevoelig wordt. Helaas kan het per VOIP-modem verschillen welk draadje plus of min is. Dan moet je dus soms de plus en min in de telefoon verwisselen.

picbasic convertorEr zijn 2 verschillende inbouw convertors te koop.
De ene wordt gemaakt door Frits Kieftenbelt, gewoon in Nederland. De prijs is 25 euro voor de eenvoudige versie en 30 euro voor de uitgebreide variant. Hier is een link naar zijn site. Daar staan ook een boel informatie op over hoe de convertor ingebouwd moet worden. En Frits is een vriendelijke übertechneut, die altijd bereid is je te helpen met informatie.

http://www.picbasic.nl/dtmf-telefoon.htm

De andere is een variant van de Rotatone en wordt gemaakt in Canada door www.oldphoneworks.com

Zo goed als mijn ervaringen waren met de picbasic converter, zo slecht zijn mijn ervaringen met deze. Ik heb hem nooit aan de praat gekregen. Ik heb nog ondersteuning van de makers gevraagd en na wat heen en weer geschrijf via facebook stopte de communicatie van hun kant.

Waarom is een convertor eigenlijk nodig?

imagesCAUPT6DTModerne telefoons hebben druktoetsen. Die brengen een heel ander soort signalen voort om aan de telefooncentrale over te brengen met welke aansluiting contact is gewenst. Dit wordt gedaan met soort muziektonen en de methode heet DTMF, maar wordt ook wel toon-kiezen genoemd. Draaischijven geven andere signalen af. Er worden tikjes gegenereerd, die corresponderen met het cijfer dat gedraaid wordt. 1 tikje voor het cijfer 1, 2 voor cijfer 2, etc en dan 10 tikjes voor de 0. Dit wordt (im)puls-kiezen genoemd. De PTT hanteerde hier vroeger de afkortingen IDK (Impuls Druk Kiezen) en TDK (Toon Druk Kiezen). De converter vertaalt de tikken naar de tonen (puls naar DTMF) waardoor je toch gewoon kunt bellen op je VOIP-aansluiting van Ziggo, UPC of andere aanbieder.

65 Reacties

 1. Na jaren een constante verkoop van een stuk of wat 141101 puls-naar-toon converters per maand te hebben gehad is dit de afgelopen (meerdere) maanden meer dan gehalveerd.
  Nu ben ik eens gaan Googlen en kom ik op jouw site uit.

  Ik vind het niet erg als je vergelijkingen gaat maken tussen de verschillende soorten verkrijgbare converters, is juist OK.
  Er is één ding waar ik het niet mee eens ben, en dat is dat je schrijft dat het vaak niet werkt.
  Waarop is dit gebaseerd?
  Op die ene ervaring van jou?

  Ik heb door de jaren heen al vele 141101 converters verkocht, zonder dat er ooit maar één is teruggestuurd door een ontevreden klant.

  Of gaat de opmerking “werkt niet altijd goed” over het produkt van oldphoneworks.com
  Als dat het geval is vind ik dat je daar een duidelijker scheiding in moet brengen, want nu lijkt het of die opmerking over inbouw-converters in het algemeen gaat.

  En als je dan tóch de voors en tegens noemt, moet je er ook bij vermelden dat de oplossing van mij een stuk goedkoper (25 Euro voor de eenvoudige en 30 Euro voor de uitgebreide versie) is, anders schets je een eenzijdig en oneerlijk beeld.
  Ok, je moet er voor knutselen, maar vrijwel iedereen krijgt het zonder extra hulp van mij aan de praat.
  Voor vrijwel alle gangbare bakelieten en kunststoffen nederlandse modellen wordt een aansluitbeschrijving meegeleverd die het aansluiten van de print een fluitje van een cent maken.

  Andere niet genoemde voordelen van de inbouw converter is dat je geen los kastje erbij naast hebt liggen én geen losse voeding nodig hebt.

  Zou je dit nog willen aanpassen op je site?
  Laat even weten.

  Groet,
  Frits Kieftenbelt.
  http://www.picbasic.nl

  • Hallo Frits,

   Bedankt voor je reactie. Spijtig te horen dat er zoveel minder converters worden afgenomen. Ik vraag me af of dat wel met mijn artikel te doen heeft. Dit staat al een jaar of 2 on line, met wat kleine aanpassingen tussendoor.

   Er staat mijns inziens ook niet dat jouw converter niet werkt. Dat zeg ik juist expliciet over de rotatone. Er stond tot nu toe:

   De andere is weer een variant van de Rotatone en wordt gemaakt in Canada door http://www.oldphoneworks.com

   Over deze ben ik zelf niet enthousiast. Werkt niet altijd goed.

   Ik heb de tekst wat aangescherpt en in ieder geval je prijzen er duidelijk bij gezet. Daar laat ik het nu even bij. Er is inmiddels een derde fabrikant van een losse converter. Die nieuwe ga ik binnenkort uitproberen en Friedrich Reiner heeft inmiddels een ander model te koop, lijkend op de dialgizmo. De gehele tekst zal over niet al te lange tijd een update krijgen.

   Het argument dat je geen losse kastjes nodig en voedingen nodig hebt is mijns inziens al verwerkt in de opmerking dat met een inbouw converter de telefoon plug and play wordt.

   Groeten,

   Arwin

   • Hallo Hans,

    Ik heb wel een mailadres van hem en ik heb je bericht aan hem doorgestuurd met het verzoek of hij contact met je op wil nemen.

    Groeten,
    Arwin

 2. Beste Arwin,

  Dankzij de instructies over het aansluiten van de PTT-stekker, rinkelt mijn oude witte T-65 weer als vanouds.
  Bedankt daarvoor!

  Tijdens het uitproberen van de telefoon bleek dat pulsbellen gewoon werkt zonder tussenkomst van een converter. Het gaat in
  mijn geval om aansluiting via Ziggo met onderstaand apparaat..

  Modem
  Technicolor
  Model
  TC7210

  Hartelijke groet,

  AH

  • Hallo AH,

   Bedankt voor de melding. Ik ga uitzoeken of ik kan uitvinden hoe dat zit. Lijkt me erg goed nieuws, iig.

   Met mijn modem kan het iig niet. (Motorola, ook Ziggo).

   Groeten,

   Arwin

  • Beste Arwin,

   Onderstaande e-mail zou ik ook geschreven kunnen hebben! Ook mijn oude Krone T65 werkte gewoon maar rinkelde niet na de ziggo modem voor tv, internet en telefoon. Dankzij jouw beschrijving om de gele draad op de blauwe te monteren inde varkessnuit werkt de oude kiesschijf telefoon weer helemaal goed.

   Beste Arwin,

   Dankzij de instructies over het aansluiten van de PTT-stekker, rinkelt mijn oude witte T-65 weer als vanouds.
   Bedankt daarvoor!

   Tijdens het uitproberen van de telefoon bleek dat pulsbellen gewoon werkt zonder tussenkomst van een converter. Het gaat in
   mijn geval om aansluiting via Ziggo met onderstaand apparaat..

   Modem
   Technicolor
   Model
   TC7210

   Hartelijke groet,

 3. Ik kan een telefoon kopen waar ook aan de onderkant staat t65. Maar deze heeft druktoetsen. Moet daan nu wel of geen convertor tussen? Of is dat alleen met draaischijf?

  • Hallo David,

   Bedankt voor je bericht. Een T65 met druktoetsen werkt gewoon nog op een
   moderne aansluiting. Zeker als er TDK op de onderzijde staat (Toon Druk
   Kiezen).

   Groeten,

   Arwin

  • Beste Arwin,
   Mijn PTT druk-toestel, Wenen, heb ik via RJ11 connector verbonden met mijn modem, Fritzbox 7590. De draden: R-Bl-Gr van links naar rechts gezien met het lipje aan de onderkant.
   De telefoon bromt erg als ik gebeld word.
   Van “Wenen” naar een 06 nummer krijg ik een ingesprek toon.
   Heb ik de draden verkeerd aangelegd?
   B.v.d. voor uw reaktie.
   margriet

 4. Heb een engelse telefoon van 1981 onlangs gekocht en het doet het prima, behalve het rinkelt niet. Is te weinig spanning verneem ik. Ik zoek een stroomversterker om tussen te zetten maar voorlopig zie ik het bos door de bomen niet qua wat en waar ik moet iets kopen.

  • Hallo K,
   Bedankt voor je bericht. Ik betwijfel ten zeerste dat dat het probleem is. De meest voorkomende oorzaak van dat probleem is verkeerde bedrading.
   Heb je (via email) een foto voor me van je telefoon?

   Groeten,
   Arwin

 5. Hallo ik heb een paar amerikaanse mickey mouse telefoons , met zo een klein plastic stekkertje dat je in de muuraansluiting moet klippen weet een van jullie hoe ik deze telefoons werkend in nederland kan maken ? bedankt voor de hulp met vr groet Hans

 6. Hallo,

  Ik heb een oude HEEMAF, ziet er uit als model 1938.
  In mijn huis is alleen een kabelaansluiting (Caiway)aanwezig en geen KPN-aansluiting. Met deze kabelaansluiting van Caiway komt alles binnen, TV, telefoon en data via een modem fabr. ARRIS model TM722B
  Ik vraag me af of de oude HEEMAF hierop gaat werken na inbouw van de puls/toon omzetter van Kieftenbelt.
  Dat de puls/toon omzetting zal werken twijfel ik niet aan, maar waar komt de belspanning / energie vandaan? kan zo’n kabelmodem dat leveren?

  Overigens werkt deze link niet (meer) http://www.telefonmanufaktur.de/home/kon.html.

  Groet,

  Hans

  • Hallo Hans,

   Het zou moeten werken, maar de laatste keer dat ik dat probeerde moest ik ook een extra contact aanbrengen in het haakcontact. Dat was best een klusje. De picbasic-chip is inmiddels aanmerkelijk verbeterd. Ik raad je aan contact op te nemen met Frits.
   Groeten,
   Arwin

 7. beste arwin
  heb jij een aansluitschema van een ericofoon ik wil er een puls omzeter naar toon in monteren maar welke zijn de aansluitingen van de kiesschijf? dat is bijna niet te zien
  als de kleuren consequent zijn gebruikt ? zijn het dan de rode gele en blauwe draad die (met de ansluitingen onder) aan de linkerkant op de print plaat zitten?
  ik hoor het graag met vriendelijke groet, marc

  • Hallo Marc,
   Helaas heb ik er geen schema van.
   Betreft het hier een PicBasic-printje? Dan kun je voor ondersteuning het beste contact opnemen met Frits Kieftenbelt.
   Groeten,
   Arwin

 8. nou ja ik heb een draaischijf jaren 50 Ericson en ziggo internet dus kan ik uit 2 modellen kiezen die beiden goed werken heb ik begrepen de dailgizmo en de duitse. ik heb mijn uitgetest: geen belsignaal kan wel opnemen geluid doet het horen en spreken. Heb ik het goed begrepen dat met de dailgizmo deze problemen dan zijn opgelost? bedankt vast.

  • Hallo Gerard,

   Bedankt voor je bericht. Met de dialgizmo is net alles opgelost. Die verhelpt alleen het probleem van het kiezen van nummers met de kiesschijf.
   Het rinkelen van de bel is een ander verhaal. Daarvoor moet je een verbinding maken in de telefoon tussen de EW en de B aansluiting, of anders in de stekker, als het een PTT-stekker betreft, de gele draad bij de blauwe steken aan hetzelfde schroefje.

   Zie ook hier: http://www.matilo.eu/technish/oude-telefoon-aansluiten/

   Groeten,

   Arwin

 9. Dailgizmo gekocht ontvangen en opbellen is oke alleen belsignaal werkt nog niet, gecontroleert met een ander draaischijf toestel doet het ook niet. wat kan ik doen..

  • Hallo Gerard,

   Dat kan vanalles zijn.
   Heb je de dailgizmo wel direct op het modem aangesloten?
   Heb je even 10 min gewacht na aansluiten voordat je hem gebruikte?
   Weet je zeker dat de kiesschijf wel goed werkt? Niet te snel of te langzaam draait?
   Groeten,
   Arwin

 10. Beste Arwin,
  Ik heb vandaag een bakeliet telefoon gekregen.
  Op de onderkant staat 3.61. AD 51553.
  Aan de zijkant PTT
  Op de Hoorn ericson
  Zou ik deze met een invertor aan de praat kunnen krijgen?
  Of hoe moet , of kan , ik deze testen?

  Met vriendelijke groeten
  Johan

  • Hoi Johan,
   Bedankt voor je bericht.
   Zo te lezen betreft het hier een Standard type 1954, waar ooit een Ericsson hoorn op is gezet.
   Ik zou hem eerst eens aansluiten en kijken wat ie doet. Bij een inkomend gesprek moet ie gewoon rinkelen en als je opneemt moet je kunnen spreken en horen.
   Het hangt van je abonnement af of je er nog mee kunt bellen.
   Als dat niet kan, is het een idee om een converter aan te schaffen.

   Groeten,
   Arwin

 11. Hallo Arwin,
  Ik heb een Homevox 2-6e huiscentrale, waar ik enkele oude draaischijf toestellen op wil aansluiten. Vervolgens wil ik de centrale op mijn Experiabox van KPN aansluiten. Kan dat en waar moet ik dan op letten?
  Han

  • Hallo Han, bedankt voor je bericht.
   Ja hoor, dat moet geen probleem zijn. Gewoon de buitenlijn van je centrale op je Experiabox aansluiten.
   Ik zou zeggen, zorg voor een nette bedrading zonder koppelstukken zoals kroonsteentjes of verlengblokjes oid.
   Je kunt ws niet met de kiesschijven een nr draaien op de buitenlijn. De experiabox snapt kiesschijven niet. Dan heb je ook nog een converter nodig.

   Groeten,
   Arwin

 12. Goedendag! Ik heb een PTT telefoon op het werk staan. Alleen werkt de draaischijf niet meer (blijft hangen) . Wat kan ik doen om deze weer werkend te maken?

 13. hallo Arwin,
  heb zojuist mijn T65 met draaischijf en het printje van Frits Kieftenbelt aangesloten.

  Ik kan wel gebeld worden, bel doet het ook maar een nummer kiezen lukt niet; de zoemtoon
  blijft aanwezig. Moet ik iets bij de draaischijf veranderen?
  groet George

  • Hallo George,

   Bedankt voor je bericht. Voor ondersteuning bij het installeren van je picbasic chip kun je beter contact opnemen met Frits Kieftenbelt.

   Groeten,
   Arwin

  • Hallo, kom na wat zoeken dit bericht tegen, heb precies hetzelfde probleem. Ik ben nieuwsgierig of en hoe dit is opgelost. hoor het graag

 14. Hallo Arwin,
  Hartelijk dank voor alle informatie op deze website. Ik heb een T65 aangeschaft en een dialgizmo convertor en alles werkt uitstekend. Ook de functies met *, #, redial en nummergeheugen. Met de gevonden info hier werkt ook de bel van het toestel weer. Ik ben een tevreden mens. Ik ga nu zoeken naar een W65.
  Groeten, Jos

 15. Hallo Arwin,

  Ik ben in het bezit van een beocom 1000 en heb een ziggo modem, wat zou voor mij de beste oplossing zijn zodat ik ook weer die prachtige telefoon kan gebruiken.

  • Hoi Henk, bij mijn weten moet een beocom 1000 DTMF kiezen. Dat betekent dat ie gewoon werkt op een Ziggo-aansluiting.
   Gewoon aansluiten moet genoeg zijn, dus.
   Groeten,
   Arwin

 16. Hallo Alwin,

  Ik heb van het weekend een T65 Type Delft gekocht en aangesloten, en geprobeerd.
  Hij gaat wel over alleen als je opneemt hoor je niks door de hoorn, wij hebben internet+bellen van Delta. Heb jij toevallig een idee hoe dat op te lossen is ?

  Vriendelijke groet,

  Jeroen

  • Hallo Jeroen, bedankt voor je bericht en gefeliciteerd met je aankoop. Er kan van alles aan de hand zijn. Kapotte speaker of draadbreuk, is het eerste waar ik aan denk.
   Doet de microfoon het wek? Kan de andere kant je wel horen, als er verbinding is?

   Groeten,

   Arwin

 17. Heeft iemand ook een schema van een geluidsversterker die geplaatst is in de hoorn van een t65 toestel ?
  (regelbare geluidsversterking)
  Ik heb een Ericcon toestel omgebouwd naar tdk maar wil graag het geuid (in tel.hoorn) versterken.
  Wie kan mij helpen aan een schema hoe ik alles moet / kan aansluiten ?
  Bij voorbaat dank !

 18. Hallo Arwin, ik heb een T65 ptt telefoon gekocht. Wij bellen via VOIP (Solcon). Ik heb de telefoon aangesloten op het telefooncontact in de muur: als ik mezelf bel gaat de bel van de T65 niet over maar als ik de hoor opneem kan ik wel gewoon een gesprek voeren met de beller. Bellen met de T65 lukt niet. Is de Dialgizmo-converter hier de oplossing om met de T65 te kunnen bellen? En is dat ook de oplossing om de bel te laten rinkelen als er gebeld wordt? Ik wil de T65 gebruiken naast de VOIP-telefoon.

  • Hallo Reinier, bedankt voor je bericht. Inderdaad, om te bellen heb je een converter nodig. De dialgizmo is er eentje, maar er zijn nog vele anderen.

   Dat je bel niet rinkelt, komt ws doordat er nog een draadverbinding nodig is. Een converter verhelpt dit probleem niet. Hoe dat wel op te lossen is, vind je in dit artikel, onder de alinea “De bel doet het niet”
   http://www.matilo.eu/technish/oude-telefoon-aansluiten/

   Groeten,
   Arwin

 19. Goedemiddag,

  Ik heb een T65 van mijn schoonmoeder gekregen en deze wilde ik op mijn modem aansluiten. Om dat te realiseren heb ik via Picbasic een converter besteld en aangesloten. De converter lijkt te werken. Als ik de hoorn van de haak neem hoor ik een piep (converter start) en als ik aan de schijf draai dan hoor ik netjes de omzetting naar tonen.

  Echter is er een vervelend probleem waar ik mee kamp. Als ik de hoorn opneem is er direct een “in-gesprek-toon” te horen waardoor de verbinding met het gekozen nummer niet kan worden gemaakt. Bellen naar het toestel werkt wel gewoon. Iemand een oplossing voor dit probleem?

  • Hallo Patrick, ik raad je aan contact op te nemen met Frits Kieftenbelt. Die doet de technische ondersteuning van de picbasic chip. Het klinkt alsof er iets mis is met de bedrading.
   Groeten,
   Arwin

   • Dat is waarschijnlijk het probleem, het ligt niet aan de chip maar aan de telefoon. Het probleem doet zich ook voor zonder de chip. Heb Frits hierover ook gesproken. Mocht dit probleem zich voordoen, heeft iemand hier een oplossing voor. Afgezien van de chip.

     • Hoi Lennart, probeerde je gisteren te emailen maar het opgegeven emailadres was niet correct.

      Dit was mijn reactie:

      Hoi Lennart,

      Bedankt voor je bericht. Als je de telefoon aansluit zonder dialgizmo, krijg je dan wel een kiestoon?

      Heb je 5 a 10 min gewacht na aansluiten voordat je de dialgizmo gebruikte? Hij moet even een beetje opladen.

      Draai je de nrs niet te snel achter elkaar?

      Groeten,

      Arwin

 20. Beste Arwin,
  Ik had graag zo’n losse convertor dialgizmo besteld. Kan ik daarvoor bij u terecht?
  En zo ja, kan u mij dan de gegevens doorsturen zodat ik de betaling reeds kan uitvoeren?
  Alvast bedankt. Mvg, Chris

 21. Hallo Arwin hoe sluit ik de telefoon aan op een KPN-contactdoos. Er zit aan mijn telefoon Type 1954 HTf2212 IV geen kabel naar naar de contactdoos dus ik wil graag weten welke nummers ik nodig heb om een nieuwe kabel te maken.
  Thx

 22. Helaas heb ik vernomen dat het bij een nieuw KPN modem (de V10 of de V10A) niet meer mogelijk is om toestellen met kiesschijf te gebruiken. Ook niet met een IDK naar TDK converter ertussen. Dit omdat de kiestijd tussen opvolgende getallen, bijvoorbeeld cijfer 1 en cijfer 0 te, traag is voor het modem. Er zal zich dan een bezettoon laten klinken. Dit heb ik zelf niet kunnen testen aangezien ik een V9 modem heb. Bij dit model werken de kiesschijven gelukkig nog. Dit verhaal krijg ik van meerdere mensen van KPN zelf te horen. Dit geldt overigens niet voor IDK toestellen met toetsen.

  • Hoi Davy, dit roept de nodige vragen op, hoor. Als het eent time-out kwestie zou zijn, dus de tijd tussen de verschillende gekozen cijfers is te lang, dan zou dat probleem zich ook vrij snel voor moeten doen wanneer de gebruiker een nummer kiest op een gewone telefoon. Het kiezen van de 1 of 2 met een kiesschijf-convertercombinatie duurt immers vrij kort.
   Daarnaast klinkt er normaliter geen bezettoon wanneer je te lang over het kiezen van een nummer doet. Dan klinkt de toon voor “opgehangen” en soms, bij ziggo, wanneer een onvolledig nummer is gekozen, een boodschap dat het gekozen nummer niet in gebruik is.
   Groeten,
   Arwin

   • Hai Arwin,
    Doet de converter dan wachten tot er een combinatie cijfers tot stand is gebracht? Net als met ISDN? Ik dacht dat bij het draaien er direct tonen worden doorgegeven aan de centrale. Ik heb dit verhaal ook doorgespeeld aan Kieftenbelt. Laten we het maar in de gaten houden dan.. mensen zullen vanzelf aan de bel trekken als het niet werkt lijkt me.

    Fijne kerstdagen!

 23. Hallo,
  Wij hebben via MP een NSEM toestel gekocht(ook wel type Hilversun genaamd) stekker erin, er is een kiestoon, maar kan niet bellen, het komt op mij over dat je niet snel genoeg het nummer kunt in toetsen.Wij hebben een x peria v10 modem.Wel kunnen wij gebeld worden. Wat is er fout gegaan .

  • Hallo Jan,

   Bedankt voor je bericht. Ik heb gisteren je email hierover al beantwoord.

   De Hilversum is wel een heel ander model dan de Unifoon, hoor.

   Heeft je telefoon een # en * op het toetsenbord? Zo nee, dan is het een IDK-versie (impuls-druk-kiezen). Hoewel het een druktoetstelefoon is, genereert ie pulsen om te kiezen, zoals een kiesschijf. 1 puls voor het cijfer 1, 2 voor het cijfer 2 etc.

   WS staat er dan ook IDK op de onderzijde.

   Heeft ie de toetsten wel en kun je ze ook echt indrukken? Stuur me dan eens een foto van de onderzijde, aub. En dan met name van het label dat er op zit.

   Groeten,

   Arwin

 24. Dag Arwin,

  Ik heb de Dialgizmo aangesloten en alles werkt, maar ik heb twee problemen.
  1. Ik moet met een beetje tempo de de kiesschijf gebruiken, anders geeft de centrale al na een paar nummers aan dat het nummer niet bestaat. Haastig draaien dus.
  2. Het audiovolume is laag. De ‘andere kant’ hoort me dus slecht. En ik hoor het geluid ook een stuk zachter. Dit heb ik met diverse telefoons uitgeprobeerd, maar het blijft zo.

  Is er misschien een audioversterker te koop die tussen kan?
  Maakt het uit dat ik de Dialgizmo er pas bij de telefoon tussen heb gezet? Of moet ie echt persé aan het begin bij het modem?

  • Hoi Twan, dat heeft ws niets met de dialgizmo te maken.
   1. je kiesschijf loopt te langzaam. WS vuil en heeft een schoonmaakbeurt nodig. Zie hier: http://www.matilo.eu/restauratie/hoe-reviseer-ik-eenvoudig-een-kiesschijf-draaischijf/?lang=en
   2. Microfoontjes bevatten koolstofkorrels. Deze kunnen gaan verkleven met het verstrijken der jaren. Dan worden ze ongevoeliger/zachter tot ze het helemaal niet meer doen. Dan moet je het microfoontje vervangen.
   Check wel eerst of de bedrading van je telefoon nog wel goed is en alles netjes vast zit.

   Het dialgizmo hoort idd direct aan het modem, zoals de fabrikant voorschrijft, voor de beste werking.

   Groeten,
   Arwin

   • Dank je Arwin voor je snelle reactie. Ik ga het eens uitpluizen en kijken waar ik eventueel nieuwe microfoontjes (en speakertjes) vandaan haal. En natuurlijk de Dialgizmo verplaatsen. Top.

 25. Ik heb een telefoon centrale (de Profoon TP-14) tussen mijn telefoons en het modem aangesloten. Die kan je instellen op puls/toon uit en werkt met beide type toestellen door elkaar.

 26. Hallo,

  Bestaat er ergens een oplossing of module om een oude telefoon met draaischijf te laten werken via het GSM netwerk?

  Online kon ik er als leek weinig over terug vinden.

  Alvast bedankt

1 Trackback / Pingback

 1. De draaitelefoon |

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*