Restauratie

voor na 2

 

Één van de leukste aspecten van mijn telefoonverslaging vind ik het restaureren en repareren. Ik heb daar geen formele opleiding in gekregen. Het meeste heb ik mijzelf geleerd. Ik heb natuurlijk ook heel veel gebruik gemaakt van beschrijvingen en informatie van anderen.

Inmiddels heb ik door de jaren heen tussen de 150 en 200 telefoons gerestaureerd. Sommigen hebben alleen een poetsbeurt en wat technisch onderhoud, anderen zijn helemaal tot op het laatste schroefje uit elkaar geweest en heb ik er zelf nieuwe onderdelen voor gemaakt.

Wat is restaureren?

Restaureren betekent in mijn geval reinigen, oppoetsen en terugbrengen in werkende en bruikbare staat.

Ik vind het belangrijk om het te restaureren object zo origineel mogelijk te houden.

Hoe ver en ingrijpend een restauratie gaat hangt van de telefoon in kwestie af. Is de telefoon beschadigd en hoe erg? Heeft ie een bepaalde historische of sentimentele waarde? Is er veel roestvorming? Moet de telefoon het doen? Is de telefoon voor intensief dagelijks gebruik of alleen voor decoratie?

Sommige restaurateurs streven er naar om een telefoon er zo nieuw mogelijk uit te laten zien, soms nieuwer dan ie ooit uit de fabriek kwam. Ik hou er meer van om de patina der jaren te laten zien. Gebruikssporen en verwering geven een telefoon karakter.

Wil je een telefoon door mij laten restaureren?

 

Enkele artikelen over restauratie:

How to restore chipped bakelite (Engels)

Restoring an Ericsson type 1951 (Engels)

Restoration of a TEFAG Berliner (Engels)

11 Reacties

 1. Ik heb een ATEA serietoestel en die zou ik graag in mijn werkkamer (eerste verdieping) werkend in gebruik willen hebben. Alleen heb ik thuis internet-telefonie, dus de telefoonlijn die in de woonkamer (begane grond) naar binnenkomt, is aangesloten op een router van mijn serviceprovider. Kan ik dan zo’n fraaie bakelieten telefoon dan wel echt gebruiken?

 2. Goedenavond Arwin, vanwege een verblijf van enkele weken in het buitenland kon ik niet eerder reageren. Ik stuur u een email met enkele foto’s.

 3. Goeiedag, wij hebben een circa 30 jaar oude vaste telefoon met veel nostalgische waarde in ons café die in principe altijd nog heeft gewerkt. Echter sinds een paar maanden is het snoer tussen de hoorn en het toestel stuk. Nu zijn wij op zoek naar iemand die dat voor ons kan repareren. We hebben al die jaren nog inkomende telefoontjes kunnen ontvangen echter nu hoort men ons niet meer wij alleen nog heb. Aangezien deze telefoon (in café oude gulden kpn telefoon ) vooral emotionele waarde voor ons heeft zijn wij opzoek naar een handy man of tips om dit oude beestje te repareren. Wie helpt ons uit de brand? Mvg cafe Casanova.

  • Hallo Daphne, Bedankt voor je bericht. Jammer te vernemen dat je telefoon stuk is, maar mogelijk is daar wel iets aan te doen. Ik stuur je even een email.
   Groeten,
   Arwin

 4. Goedemiddag Arwin,
  Vorige week kwam er een prachtig Ericsson type 1951 wandtoestel op mijn pad.
  Uit elkaar halen, schoonmaken en terug in elkaar zetten is geen probleem.
  Er is echter een probleem met de draaischijf, die draait niet meer terug.
  Na controle bleek dat de veer op maar liefst 2 plaatsten gebroken is.
  Mijn vraag is of dit onderdeel nog verkrijgbaar is?
  Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet, Martin

  • Hallo Martin, ik heb evt een nieuwe veer voor je, maar dan ben je er nog niet. Dan moet je de kiesschijf opnieuw afstellen en dat is niet heel eenvoudig.

   Makkelijker is het om de hele kiesschijf te vervangen. Ik heb nog een aantal nieuwe en ongebruikte exemplaren voor 10 e per stuk, excl verzendkosten.

   Ik stuur je even een email.

   Groeten, Arwin

 5. Hoi, ik een heb een leuke oude jydsk telefoon gekocht maar er ontbreekt een klein onderdeel (vermoedelijk bakeliet). Het onderdeel zit in de hoorn. De plek waar je je mond tegen moet houden. (natuurlijk kan ik een foto sturen)

  • Hallo Frans,

   Bedankt voor je bericht. Het spreektuitje bedoel je? Het spijt me, maar die heb ik niet voor je. Er worden wel reproducties van verkocht. Zoeken op Ericsson mouth piece of speaking tube.
   Groeten,
   Arwin

 6. Goedemorgen Arwin,

  In deze coronatijd heb ik een Siemens Halske telefoon W28 (toestel dat op mijn vaders bureau stond) beginnen van zolder gehaald om die op te poetsen. De snoer tussen de hoorn en het telefoontoestel is dermate versleten dat ik die graag zou willen vervangen. Waar kan ik zo’n vierpolige met stof omweven telefoonsnoer nog vinden.

  Vriendelijke groeten.

  Frans

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*