Restauratie

voor na 2

 

Één van de leukste aspecten van mijn telefoonverslaging vind ik het restaureren en repareren. Ik heb daar geen formele opleiding in gekregen. Het meeste heb ik mijzelf geleerd. Ik heb natuurlijk ook heel veel gebruik gemaakt van beschrijvingen en informatie van anderen.

Inmiddels heb ik door de jaren heen tussen de 150 en 200 telefoons gerestaureerd. Sommigen hebben alleen een poetsbeurt en wat technisch onderhoud, anderen zijn helemaal tot op het laatste schroefje uit elkaar geweest en heb ik er zelf nieuwe onderdelen voor gemaakt.

Wat is restaureren?

Restaureren betekent in mijn geval reinigen, oppoetsen en terugbrengen in werkende en bruikbare staat.

Ik vind het belangrijk om het te restaureren object zo origineel mogelijk te houden.

Hoe ver en ingrijpend een restauratie gaat hangt van de telefoon in kwestie af. Is de telefoon beschadigd en hoe erg? Heeft ie een bepaalde historische of sentimentele waarde? Is er veel roestvorming? Moet de telefoon het doen? Is de telefoon voor intensief dagelijks gebruik of alleen voor decoratie?

Sommige restaurateurs streven er naar om een telefoon er zo nieuw mogelijk uit te laten zien, soms nieuwer dan ie ooit uit de fabriek kwam. Ik hou er meer van om de patina der jaren te laten zien. Gebruikssporen en verwering geven een telefoon karakter.

Wil je een telefoon door mij laten restaureren?

 

Enkele artikelen over restauratie:

How to restore chipped bakelite (Engels)

Restoring an Ericsson type 1951 (Engels)

Restoration of a TEFAG Berliner (Engels)

3 Comments

  1. Ik heb een ATEA serietoestel en die zou ik graag in mijn werkkamer (eerste verdieping) werkend in gebruik willen hebben. Alleen heb ik thuis internet-telefonie, dus de telefoonlijn die in de woonkamer (begane grond) naar binnenkomt, is aangesloten op een router van mijn serviceprovider. Kan ik dan zo’n fraaie bakelieten telefoon dan wel echt gebruiken?

  2. Goedenavond Arwin, vanwege een verblijf van enkele weken in het buitenland kon ik niet eerder reageren. Ik stuur u een email met enkele foto’s.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*