Bezoek aan museum Comm 29-12-2019

Museum Comm
Museum Comm

Stuur jij nog wel eens een brief? Of gebruik je buizenpost? Lees je nog wel eens in een encyclopedie? Bel je al je vrienden op ze uit te nodigen voor je verjaardag?

Tijden veranderen, middelen veranderen, ons gedrag verandert en dus ook het museum. Ooit was comm het PTT-museum, toen het museum voor communicatie en nu Comm. Was het ooit een aantal zalen met vitrines en keurige bordjes met beschrijvingen, nu is het iets heel anders!

Op datum 29-12-2018 bracht ik met vrouw en kinderen een bezoek aan Comm. Dit was hoognodig, aangezien Comm in de nieuwe opzet al in november 2017 opende. De kerstvakantie was natuurlijk een uitstekende gelegenheid om dit eindelijk eens te doen.
Niet alle musea op het gebied van telecommunicatie die ik bezoek lenen zich ervoor om ook vrouw en kinderen mee te nemen, overigens. In dit geval echter wel: comm zit vol met interactieve elementen die leuk zijn voor jong en oud.

Veranderende musea

Comm roddelblad cover
Comm roddelblad cover

Musea veranderen. Het zijn geen verzamelingen van in rijtjes opgestelde voorwerpen met bordjes erbij.

Het gaat nu om totaalervaringen met beeld, geluid en soms zelfs geur en smaak. Maar vooral gaat het om de ervaring, waarbij je zelf iets moet doen, maken, of leren.

Ook worden onderwerpen en aandachtsgebieden op een hoger plan getild, niet zelden gepaard gaand met een abstractere nieuwe naam. Het museum voor Natuurhistorie werd Naturalis, het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek werd NEMO, het filmmuseum werd EYE en zo werd het PTT-museum ooit museum voor Communicatie.
Vaak wordt dan de scope groter en niet zelden kan een museum zichzelf er dan in verliezen. Het museum beslaat dan alles en niets en als bezoeker weet je dan eigenlijk niet meer waar het over gaat. Dat idee kreeg ik bij het Enigma, het museum in wording in Kopenhagen waar ik eerder een blog over schreef en ook bij het museum voor communicatie, dat Comm ooit was.

Het nieuwe Comm

Comm bezoek 2019
Comm bezoek 2019

Zien, maar ook horen, voelen en vooral doen: de moderne musea zijn plaatsen waar je totaalervaringen op doet en dat is bij Comm ook zeker het geval.

Er zijn niet alleen zaken tentoongesteld, maar ook audiotours, rondleidingen en interactieve installaties. Daarnaast zijn er voortdurend activiteiten die elkaar afwisselen, zoals een congres over robotica, demonstraties en toen wij er waren workshops over vloggen.

Tijdens de schoolvakanties zijn er extra dingen georganiseerd, gericht op kinderen en jongeren. Onze kinderen deden een speurtocht en een puzzeltocht, bijvoorbeeld.

Comm kinderen op een schermpje
Comm kinderen op een schermpje

Met deze middelen plaatst Comm allerlei communicatie-technieken uit heden en verleden naast elkaar. Stuurden we vroegen een kaartje, nu een appje.

Door vroeger en nu zo naast elkaar te zetten, krijg je een mooi beeld van hoe de tijden zijn veranderd ten aanzien van communicatie, maar ook hoeveel eigenlijk hetzelfde is gebleven.

Zo is Comm er heel goed in geslaagd een leuke en leerzame ervaring voor jong en oud te creëren.

Telefonie

Comm indeling
Comm indeling

En wat is er te zien op het gebied van telefonie? Er is natuurlijk een specifieke telecommunicatie-afdeling waarin allerlei vormen hiervan worden getoond: van de semafoor tot de smartphone.

Onderdeel daarvan is display met een mooie greep uit de telefoonhistorie. Daar hangt onder andere een uiterst zeldzame Hildesheim-telefoon, een wandtoestel dat indertijd is gebruikt voor de eerste automatische stadscentrale van Europa, in Hildesheim, Duitsland.

Comm bezoek 2019 display
Comm bezoek 2019 display

Verder vind je daar bijvoorbeeld een zeer fraaie vroege Bauhaustelefoon en een prachtig stel Heemaf types 1955, waaronder een zeer zeldzame witte.

En natuurlijk vind je door het museum heen allerlei T65’s, de klassieke Nederlandse kunststoftelefoon uit de jaren 60, 70 en 80.

Speciaal is het deel over privacy, waar in het kader van encryptie een vroege exemplaar van de beruchte Enigma codeermachine te zien is.

Shop & Restaurant

Comm shop
Comm shop

Bij de entree kom je direct in de shop. Hier vind je allerlei hebbedingetjes, die met het onderwerp van het museum te maken hebben: kantoorartikelen, boeken, sierraden, speelgoed, gadget en ga zo maar door. Je kunt er ook je toegangskaartjes kopen en er is een postnl-agentschap. Niet alles lijkt direct met het onderwerp van het museum te maken te hebben, want mijn zoon koos een lichtzwaard uit als souvenir.

Het restaurant heeft een leuk modern aanbod van snacks en kleine gerechten en natuurlijk de nodige warme en koude dranken. Er was een leuk eigentijds menu, waar jong en oud iets van hun gading kan vinden. Helaas lunchten we vrij laat en was de soep van de dag op. Het

Heerlijk genoten

Comm heerlijk genoten
Comm heerlijk genoten

We hebben erg genoten van het bezoek aan Comm. Het was een goede combinatie van dingen doen en dingen zien. De kinderen hebben zich goed vermaakt en wijzelf, de ouders, ook. De kinderen hebben een speurtocht en een puzzeltocht gedaan, die ze erg leuk vonden.

Ik had zelfs mijn handen vrij om de dingen te bekijken die ik wilde zien en de nodige foto’s te maken als voorbereiding op dit blog.

Het helpt natuurlijk enorm dat er allerlei schermpjes zijn waar ze het nodige op kunnen doen. 🙂

Over COMM

Museum COMM

Zeestraat 82
2518 AD Den Haag

WWW.COMM.NL

Openingstijden

Maandag Gesloten/Closed
Dinsdag 10:00 – 17:00
Woensdag 10:00 – 17:00
Donderdag 10:00 – 17:00
Vrijdag 10:00 – 17:00
Zaterdag 10:00 – 17:00
Zondag 10:00 – 17:00

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*