Museum Comm.nl gebruikte mijn foto, deel 1

Comm T65 comparison
Comm T65 comparison
Comm T65 website
Comm T65 website

Inderdaad, mijn foto, mijn intellectuele eigendom, is gestolen. Mijn foto’s worden soms door derden geleend. Geleend zonder netjes te vragen. Sommige mensen gebruiken mijn foto’s om hun spullen online te verkopen, of soms voor een artikel op hun website.

The original T65 picture
The original T65 picture

Deze keer was het een echt grote mensen professioneel museum. Hun reactie op mijn verzoek om deze zaak op te lossen met betrekking tot het gebruik van mijn foto zonder toestemming verbaasde mij hogelijk. Het ziet er naar uit dat het een slepende affaire gaat worden, maar ik hoop dat er uiteindelijk een goede afronding is, waar iedereen blij van wordt. Zelfs voor een zekere Jos.

Surfen naar foto’s en vriendelijk vragen

Het gebeurt wel vaker, mensen zoeken naar foto’s, lopen tegen eentje van mij aan die ze mooi vinden en gebruiken deze voor een bepaald doel. En soms kom ik daar achter. Dan vraag ik ze vriendelijk die foto van hun website of marktplaats te verwijderen en doorgaans doen ze dat dan ook. Vaak zeggen ze ook nog sorry. Ze dachten dat foto’s die je met je browser vind, gewoon gratis gebruikt mochten worden.

Ik hou er niet van als mensen mijn foto’s zomaar gebruiken. Ik heb ze immers speciaal voor mijn website gemaakt. Ik heb de nodige tijd en geld gespendeerd in een goede camera, het maken van een fotostudio, etcetera. I heb mijzelf geleerd hoe je zulke foto’s moet maken, heb alles klaargezet, de beste exemplaren geselecteerd en wat ge-edit op mijn PC. En ik deed dat allemaal om een leuke website te maken, met duidelijke en herkenbare foto’s.

En toen gebruikte Comm mijn foto…….

T65 picture search
T65 picture search

Ik was een beetje aan het rondsnuffelen op internet, nadat ik een uitgebreid artikel had gepubliceerd over de T65, de telefoon op de foto. Ik was aan het uitzoeken of het artikel en de bijbehorende foto’s al op google te vinden waren.
Toen zag ik ineens een foto die ik herkende als eentje van mij. Maar er was maar een deel van te zien. Dat trok mijn aandacht en toen ik beter keek zag ik dat deze foto niet op mijn website stond, maar op die van Comm!

Wat is Comm?

Comm is de huidige incarnatie van ons voormalige PTT-museum. Het bestaat al vele decennia en onderging onlangs een grote gedaanteverwisseling. Het was voor enkele maanden gesloten en is pas opnieuw geopend. Het is gevestigd in Den Haag, niet ver van waar ik woon. Meer over Comm, klik hier.

Eerste contact 29-9-2018: vriendelijk vragen was niet genoeg

Dus, nadat ik een beetje bijgekomen was van de eerste verbazing, checkte ik grondig of het ook echt mijn foto was en checkte de datum dat ik de foto maakte, 23 april 2014 om 23.19 u, en stuurde ze een email op 29 september 2018.I legde uit dat ik zeer vereerd was dat ze mijn foto hadden uitgekozen, maar dat ik me niet kon herinneren dat ze toestemming gevraagd hadden. I heb ze ook verteld dat het me hogelijk verbaasde dat een professionele organisatie niet netjes om toestemming heeft gevraagd en dat ze niet eens aan bronvermelding deden. Ten slotte vroeg ik ze om de zaak fatsoenlijk op te lossen.

Ik voorzag de email van links naar de originele foto en naar de foto op hun website. En wachtte vervolgens op antwoord………dat nooit kwam. Hoewel ik toch echt een autoreply had gekregen waarin stond dat ze zo snel mogelijk antwoord zouden geven!

Tweede contact, 8-10-2018: verbazingwekkend antwoord

Comm first reaction
Comm first reaction

Toen ik na een week nog niets van ze had gehoord, besloot ik het anders te proberen. I had inmiddels uitgevonden dat ze dezelfde foto nog een keer op hun facebook hadden gebruikt. Dus postte ik er een reactie onder, wederom uitleggend dat de foto van mij was en dat ik al, zonder antwoord te krijgen en kopieerde mijn email in deze reactie, inclusief de links naar mijn foto en hun website. En wederom verzocht ik ze deze zaak op te lossen.
Hun reactie verbaasde me hogelijk. Het kwam er op neer dat het hen speet dat ik bij mij het idee was ontstaan dat de gebruikte foto de mijne was en dat zijn zorgvuldige procedures hadden waarbij ze zelf unieke foto’s maakten van hun eigen topstukken, om juist dit soort discussies over copyright te vermijden. Ze deelden natuurlijk mijn mening dat foto’s op elkaar leken en waren bereid hem te vervangen, als ik dat wilde.

Oplossen……

Derde reactie en het wordt nog gekker

Comm T65 comparison
Comm T65 comparison

Ik vond hun reactie ontzettend neerbuigend en neigend naar beledigend. En dat he ik ook tegen ze gezegd en daarbij een fotomontage gepost (zie foto rechts) met aan de linkerkant een shot van hun website en rechts mijn foto die natuurlijk naadloos paste. Ik heb toen aangegeven dat ik hun reactie onacceptabel vond en dat ik de zaak elders zou aankaarten.

Hier reageerde Comm op door te zeggen dat zij mijn mening deelden dat er een grote overeenkomst was en dat hun zorgvuldige procedures schijnbaar niet correct gevolgd waren en dat zij de foto zouden verwijderen.
Huh? Wat? Gaven ze nu soort van toe dat die foto toch van mij was?
Nou ja, het speet ze in ieder geval dat ik aanstoot nam aan de toon van hun antwoord.

Ah, een nieuwe foto. Maar wacht eens even, dat is helemaal geen nieuwe foto!!!

Comm T65 nieuwe foto
Comm T65 nieuwe foto

Hierna begon ik dus aan dit blog. En terwijl ik aan het schrijven was, maakte ik allerlei screenshot van de verschillende berichten en natuurlijk van de Comm.nl website, toen me opviel dat na een paar dagen mijn foto eindelijk was verwijderd. Er was een nieuwe foto geplaatst, zie link.

“Goedzo, eindelijk” was mijn eerste gedachte. “He, dat is raar” was mijn tweede gedachte, aangezien de foto wat vreemd was, een beetje rommelig, niet in stijl met de rest van de website. Hij zag er een beetje amateuristisch uit. Ze zouden toch niet……………….

Comm T65 nieuwe foto origineel
Comm T65 nieuwe foto origineel

En jawel hoor, ze hebben gewoon effe een andere foto van internet geplukt. Ik vond het origineel na 20 sec, zie rechts. Gewoon de zorgvuldige procedure gevolgd, denk ik. Ze hebben Jos, degene die die foto postte, vast om toestemming gevraagd, denk je niet?

En weer een andere foto

Comm current new new really original picture
Comm current new new really original picture

Na weer een paar dagen, op 10 oktober 2018, werd er weer een andere foto op gezet en dit keer zag het er wel uit als een professionele foto. Zie link. Voor de zekerheid heb ik nog even gezocht of het niet weer een foto van een andere wegsite was, maar kon deze foto nergens anders vinden. Schijnbaar duurde het een paar dagen voor ze een fotograaf hadden opgetrommeld om een foto te maken en deze op de site te zetten.

Dus wat nu?

Inderdaad, wat nu? Dit is geen mooi einde voor dit blog. Ik hoop dat er nog meer nieuws komt over deze affaire. Ik ben Comm over dit blog geïnformeerd. En dat niet alleen, ik heb ook nog een uitgebreide brief naar hun directeur geschreven, compleet met screenshots van het hele verhaal. Het PDF hiervan vind je hier: Brief directeur Comm

De inhoud van de brief correspondeert grotendeels met dit blog. Daarnaast heb ik laten merken hoe amusant ik deze episode tot nu toe vond. Ik heb afgesloten met het verzoek om nou eindelijk eens ruiterlijk toe te geven dat die foto van mij was, excuses aan te bieden voor al het gelieg en gedraai en verzocht om een excuus aan Jos, voor het ongevraagd gebruik van zijn foto.

Tenslotte heb ik de directeur uitgedaagd om er eens een happy end aan dit verhaal te bedenken. Zodat ik dit blog af kan sluiten op een manier waar iedereen blij van wordt. Dat zou toch mooi zijn?

Het vervolg hiervan kun je lezen in deel 2: een warme ontvangst

Is er wel eens iets gestolen dat jij gemaakt had, foto gekopieerd, geplagieerd? En wat heb jij er aan gedaan? Deel je reactie hieronder!

1 Reactie

  1. YES! I had a customer for my cords about 7 years ago. I had trouble getting tinsel wire and this man offered to go in with me and do them together. We discussed how I made the cords etc. Then he went in with another man I didn’t know and started saying his were the best cords and set about stealing all my customers. I am waiting for Karma to kick in and give him some hard lessons

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*