Schoonheid zit van binnen

Heemaf 1955 with prototype dial
Heemaf 1955 with prototype dial

Heemaf 1955 with prototype dial
Heemaf 1955 with prototype dial

Toen ik deze telefoon open maakte vond ik een aangename verrassing! Nou ja, voor een telefoonverzamelaar dan.

Deze Heemaf 1955 heb ik afgelopen zaterdag gekocht op een radio vlooienmarkt. Hoewel er letterlijk honderden kraampjes waren, waren er maar heel weinig telefoons. I stond op het punt om naar huis te gaan, toen ik deze telefoon zag. Het zag er uit als een hele gewone Heemaf 1955. Omdat ie nog zo mooi glom en omdat de prijs redelijk was, heb ik hem gekocht.

In de trein naar huis heb ik de telefoon eens nader bekeken en het viel me al op dat de draaischijf ongewoon was. De latere versies van deze telefoon hebben inderdaad een plastic draaischijf, maar deze was een beetje anders. Ten eerst was de vingerstop gebogen in  plaats van recht. Daarnaast was het plaatje in het midden van de draaischijf zwart gekleurd, daar waar deze normaal doorzichtig was met een zwart inlegpapiertje er achter. Ook heeft dit model draaischijf normaal een kleine inkeping, om dat plaatje los te kunnen wippen. Deze draaischijf had niet zo’n inkeping.

Toen vond ik dat allemaal nog niet zo heel bijzonder. Misschien was het gewoon een variant van deze draaischijf die ik nog niet gezien had. Mogelijk was het een draaischijf die veel later op deze telefoon was gemonteerd als reparatie, nadat de telefoon de inventaris van de PTT had verlaten.

Eenmaal thuis gekomen maakte ik heb open en werd aangenaam verrast. Het was inderdaad een gewone Heemaf 1955, maar op de achterkant van de draaischijf zat een grote rode sticker. Daarop stond:

NIET OPENEN
PROEFSERIE
2e HALFJAAR 1962
BIJ DEFECT OP
TE ZENDEN AAN
CATF-AFD. TF C1
St. PAULUSSTR. 4
Lsdm

Krone dial prototype
Krone dial prototype

Kennelijk was deze draaischijf een prototype dat getest werd in het dagelijks gebruik. Een normale PTT monteur mocht deze, wanneer ie defect was, niet zomaar open maken.

Het mechanisme is een bekend ontwerp van Krone en werd later gebruikt op de T65, met name die geproduceerd waren door Krone en Heemaf. Maar dat plaatje op de draaischijf en de vingerstop zijn in dit geval anders.

2x Krone dial
Left prototype, right regular dial

Dit zou een proef geweest kunnen zijn in de aanloop naar de introductie van de T65 in 1965. Ik ga eens verder informeren. In ieder geval is het een mooie stukje telefoon historie dat ik hier op de kop getikt heb.

4 Reacties

  1. Simply put, this article is pure excellence! You’ve really put things into perspective for me. I am impressed with your writing style and abilities. Thank you for making this content easy to understand and interesting.

  2. whoah this weblog is wonderful i really like studying your
    posts. Stay up the good work! You recognize, lots of people are
    hunting around for this information, you could help them greatly.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*