Radio vlooienmarkt Rosmalen 11 maart 2017

Radio flea market Rosmalen 2017
Radio flea market Rosmalen 2017
Den Bosch golden dragon
Den Bosch golden dragon

Vlooienmarkt is misschien niet helemaal de juiste term. Daar is het allemaal te netjes voor. Nette kramen, alle waar meestal redelijk tot zeer netjes neergezet en gesorteerd. Geen dozen met vieze oude onbestemde rotzooi.
Onderdelen, radio-ontvangers, radiozenders, televisies, computers, hifi-apparatuur, zendmasten, kabels, gereedschap en ga zo maar door, oud en nieuw, in een bijna eindeloze zee van kraampjes.

The middle of nowhere
The middle of nowhere

’s Morgens moest ik al vroeg van huis. Ik reisde per OV en er waren werkzaamheden tussen Utrecht en Den Bosch. In Den Bosch nam ik de bus naar het Autotron, landelijk gesitueerd net naast het rustieke Rosmalen: in the middle of nowhere dus.
En toen was ik er: een grote ruimte vol met kraampjes en liefhebbers. En het was er heel druk.

Mannen van een zekere leeftijd, alleen of in groepjes, soms met partner, wat jongere mensen en zelfs enkele kinderen: de hele hal vol en bij sommige kraampjes was het echt dringen.

Wat is het eigenlijk?

Radio flea market Rosmalen 2017 overview
Radio flea market Rosmalen 2017 overview

Zoals gezegd, vind ik het niet echt een vlooienmarkt. Daarvoor is het allemaal net te goed gesorteerd. Het is wel echt een markt, kraampjes van handelaren en hobbyisten, meestal uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Engeland.
Het wordt één keer per jaar georganiseerd door de Stichting Bossche Radio Amateur Club, BRAC en vind plaats in het Autotron in Rosmalen (link).
Er is 2e hands materiaal, maar ook nieuw en er is ontzettend veel te vinden op het gebied van elektronica. Het leeuwendeel bestaat natuurlijk uit radio-gerelateerde zaken.

Wat deed ik daar eigenlijk?

Rosmalen telephones
Rosmalen telephones

Er zijn toch ook wat telefoonspullen te vinden. Deze markt trok ooit mijn aandacht doordat ik foto’s van iemand zag, die de markt bezocht had en daarop enige telefoons ontwaarde. Twee jaar geleden was ik er ook al eens. Ik heb toen zelfs een heel bijzondere telefoon op de kop getikt en wat onderdelen.

Daarnaast is er veel gereedschap te koop en er zijn natuurlijk ook allerlei onderdelen die niet uniek zijn voor telefonie die hier te vinden zijn.

Mijn bezoek

CWP dial paper weight
CWP dial paper weight

Een heerlijk dag, mooi weer, en hoewel lang, toch heel voorspoedig gereisd. En ter plaatse mijn ogen uitgekeken. Behalve al die mensen en goed gevulde kraampjes, waren er ook de nodige verkooppunten met lekkernijen.
Net als 2 jaar geleden waren er ook heerlijke kroketten, waar ik speciaal nog een plekje voor over had gehouden.
Daarnaast was het voor mij ook heel leerzaam, aangezien ik een hoop gereedschap heb gezien waarvan ik het bestaan nog niet kende. Genoeg om mijn verlanglijstje aan te vullen.

Rosmalen 2017 man wearing radio equipment
Rosmalen 2017 man wearing radio equipment

Natuurlijk ben ik niet naar huis gegaan zonder wat zaken aan te schaffen. Ik heb nog even getwijfeld of ik een ATEA model 51 wandtelefoon zou aanschaffen, maar ik heb er op dit moment, ivm verbouwingen, even geen plek voor. Het was in ieder geval geen toestel dat een aanvulling zou zijn op mijn collectie, want ik heb er al eentje.
Wel trof ik een in kunsthars gegoten kiesschijf aan, voor de oorlog gemaakt door de CWP. Dat was interessant omdat ik niet wist dat de CWP dit model maakte en ook niet dat zij voor de oorlog al kiesschijven maakten. Helaas vond ik 70 euro toch wat te veel, voor dit item, dat overigens ook nog beschadigd was. En afdingen bleek er niet echt in te zitten. Gelukkig was de handelaar zo vriendelijk om mij toe te staan het item te fotograferen.

Buit

Rosmalen 2017 loot
Rosmalen 2017 loot

Veel heb ik niet aangeschaft, maar dat is ook niet erg. Ik heb 36 meter 4 aderig zwart origineel oud stoffen snoer op de kop weten te tikken en dat gaat ontzettend goed van pas komen bij diverse telefoonrestauraties. Daarnaast een leuk bulls eye lampje met bakelieten behuizing, dat een mooi plekje krijgt op onze pas verbouwde zolder. En natuurlijk de mystery box: een grijs kastje, gemaakt door Ericsson. De verkoper wist ook niet wat het was. Hij vroeg er maar 1 euro voor, dus heb ik het maar gekocht. Het heeft mijn telefoonvrienden op facebook lekker bezig gehouden, maar niemand wist wat het was, tot nu toe.

Iets voor thuis

Jan de Groot pastry
Jan de Groot pastry

Gelukkig moest ik overstappen op centraal station Den Bosch. Den Bosch staat vooral bekend om zijn Boscche bollen. En laat nu toch Jan de Groot, dé Bossche bollenspecialist, vlakbij het station zitten? Te herkennen aan de lange rij mensen voor de deur.
Dus toch maar even een doosje lekkers voor het thuisfront meegenomen. Dan mag ik er volgend jaar misschien weer naar toe. 🙂

Ericsson grey mystery box
Ericsson grey mystery box

Misschien weet ik tegen die tijd waar dat grijze Ericsson kastje voor is. Of heb jij enig idee?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*