Federal Telephone and Telegraph desktop telephone

FEDERAL TELEPHONE AND TELEGRAPH MODEL UNKNOWN
FEDERAL TELEPHONE AND TELEGRAPH MODEL UNKNOWN

Ik ben er nooit achter gekomen wat nou het precieze model of wat de naam is van deze telefoon. Er is heel erg weinig over te vinden op het internet. Heel lang wist ik niet eens welke fabrikant hem had gemaakt, hoewel ik er wel over had rondgevraagd. Toen ik de telefoon ontving, was in ieder geval duidelijk dat ie niet door Ericsson was gemaakt, hoewel hij op het eerste gezicht voor een Ericsson DE500 gehouden kan worden. Er staat geen enkel merkteken van een fabrikant op.

Ik kocht deze telefoon, omdat er een vervangen hoorn op zat die ik nodig had voor een ander project. Het was een Duitse hoorn, die duidelijk niet op dit toestel thuishoorde.

Ik had het vermoeden dat dit toestel gemaakt was door ATEA, maar rondvragen leerde mij dat dat in ieder geval niet het geval was.

Federal Telephone and Telegraph catalogue picture
Federal Telephone and Telegraph catalogue picture

Na een aantal jaar kwam ik een artikel tegen over bovengenoemde telefoonfabrikant waarin een plaatje zat van deze telefoon. Dat is eigenlijk alles wat ik er van terug kon vinden. Het modelnummer of de naam werd niet genoemd. Het artikel zegt ook dat het een “rebranded” DE500 is, maar dat is zeker niet het geval. Afgezien van een paar schroefjes is zijn er geen compatibele of uitwisselbare onderdelen. Het is echt een ander ontwerp.

De FT&T-fabriek stond in Buffalo, New York. Hij stond naast wat toen de LM Ericsson fabriek was. Schijnbaar kocht FT&T regelmatig onderdelen in bij Ericsson en veel van hun ontwerpen zijn geïnspireerd op Ericsson modellen, wat dan dus weer de gelijkenis tussen deze en dat Ericssontoestel verklaart.

FEDERAL TELEPHONE AND TELEGRAPH MODEL UNKNOWN inside
FEDERAL TELEPHONE AND TELEGRAPH MODEL UNKNOWN inside

Aangezien het toestel een Duitse hoorn had, toen ik hem ontiving, verving ik deze met een gewone Ericsson hoorn. Dat bleek een goede keuze, aangezien de originele hoorn, volgens het plaatje dat ik vond, inderdaad dat model was of in ieder geval er heel erg op lijkend.

Sindsdien heeft deze telefoon mijn collectie verlaten, aangezien hij er eigenlijk niet in thuishoorde. Het is immers geen kiesschijftelefoon. Ik verkocht hem aan iemand in Spanje. Heel toevallig nam iemand anders in Spanje contact met mij op over dit model en later bleek dat hij het exemplaar had gekocht dat ooit van mij was geweest.