Ericsson AC400

Ericsson AC400
Ericsson AC400

Een rechtop staande doos met een opleggewei en generator: deze configuratie is door veel fabrikanten gebruikt, vaak met gebruik van Ericsson onderdelen.

Hij is gemaakt van plaatstaal met een houten bovenkant. De versie die hier is afgebeeld heeft niet het trompetvormige inspreekdeel, maar een hygiënisch plat mondstuk, dat werd geïntroduceerd na de Spaanse griep epidemie in 1917.

Ericsson AC400 1911
Ericsson AC400 1911

Het toestel verscheen voor het eerst in de Ericsson catalogus van 1911 aan het elektrische gedeelte was een doorontwikkeling van de Ericsson AC 310 en de Ericsson “koektrommel” die op hun beurt waren gebaseerd op de AC110 Skeleton.

Het toestel dat hier is afgebeeld heeft indrukwekkende decals, maar er zijn ook veel eenvoudigere versies. Vaak is het logo van de lokale telefoonautoriteit op de zijkant afgebeeld.

Deze heeft ook een klein plaatje waar Koopman & Co Amsterdam op te lezen valt. Koopman & Co was een van de eerste leveranciers van telefoonmateriaal aan de Rijkstelefoondienst, de Nederlandse telefoonautoriteit, die later PTT werd.

Een versie van dit toestel was in Nederland in gebruik onder de aanduiding type B. Deze variant had helemaal geen decoratie aan de buitenkant.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*