PTT type Monza 10 “Floriade”

[:nl]

PTT type Monza 10
PTT type Monza 10

PTT type Monza 10 Floriade
PTT type Monza 10 Floriade

Ontwikkeld in de late jaren 80 door Ericsson Nederland. Hij werd in 1990 door de PTT geintroduceerd als het model Monza. Dit specifieke exemplaar was bedrukt met het Floriade logo. Floriade was een internationale tentoonstelling en tuinbouwfestival die iedere 10 jaar in Nederland werd gehouden.
Dit logo was voor de Floriade van 1992. Ook in 1992 is er Floriade gehouden, in Almere deze keer. Zoals zo vaak daarvoor was het een financiele ramp. Daarom was dit de laatste keer dat er een Floriade is gehouden.

Logo Floriade 1992
Logo Floriade 1992

Ericsson Nederland ontwikkelde een toestel dat intern Ramses werd genoemd. Hieruit ontstonden dan weer verschillende versies. Deze, met de afgeronde hoek aan één kant, werd Monza genoemd door de PTT. Er was ook een rechthoekige variant die Stockholm heette.
Ericsson zelf verkocht dit model op de internationale markt onder de Dialog (alweer!).

PTT type Monza 10 onderkant
PTT type Monza 10 onderkant

Het model Monza was er in verschillende varianten: de basis Monza, met alleen een herhaaltoets., de Monza 10 met 10 nummergeheugens, en de Monza de Luxe met meer functionaliteiten, knopjes en een LCD-schermpje.
Ik kocht dit exemplaar een tijdje geleden. Ik kon hem niet aan me voorbij laten gaan, met zo’n mooi logo erop. De stickers die er op zitten zijn typerend voor de periode. Het toestel is helaas een klein beetje vergeeld. Het is verder onbeschadigd en werkt perfect.[:en]

PTT type Monza 10
PTT type Monza 10

PTT type Monza 10 Floriade
PTT type Monza 10 Floriade

Developed in the late 80s by Ericsson Nederland. It was introduced by PTT in 1990 as the model Monza. This particular one was printed with the Floriade logo. Florade was an international exhibition and garden festival that was held every 10 years here in the Netherlands.
This logo was for the 1992 Floriade. Floriade was held in 2022 as well, in Almere. As many times before, it was a financial disaster. That is why that was the very last time it was held.

Logo Floriade 1992
Logo Floriade 1992

Ericsson Nederland developed a telephone internally called Ramses. They developed several versions of it. This one, with one rounded corner, was called Monza by PTT. There was also a rectangular one, called Stockholm by PTT.
Ericsson themselves sold this model on the international market under the name Dialog (again!).

PTT type Monza 10 onderkant
PTT type Monza 10 onderkant

The Monza came in several different versions: the basic Monza, with only a recall button, the Monza 10, which could store 10 telephone numbers in its memory, and the Monza de Luxe with even more functions, an LCD display and more buttons.
I bought this specimen a while ago. I could not let it pass, with such a nice logo on it. The stickers on it are typical of the period. It is slighty yellowed, I’m afraid. Otherwise undamaged and works fine.[:]