PTT type Monza 10 “Floriade”

PTT type Monza 10
PTT type Monza 10
PTT type Monza 10 Floriade
PTT type Monza 10 Floriade

Ontwikkeld in de late jaren 80 door Ericsson Nederland. Hij werd in 1990 door de PTT geintroduceerd als het model Monza. Dit specifieke exemplaar was bedrukt met het Floriade logo. Floriade was een internationale tentoonstelling en tuinbouwfestival die iedere 10 jaar in Nederland werd gehouden.
Dit logo was voor de Floriade van 1992. Ook in 1992 is er Floriade gehouden, in Almere deze keer. Zoals zo vaak daarvoor was het een financiele ramp. Daarom was dit de laatste keer dat er een Floriade is gehouden.

Logo Floriade 1992
Logo Floriade 1992

Ericsson Nederland ontwikkelde een toestel dat intern Ramses werd genoemd. Hieruit ontstonden dan weer verschillende versies. Deze, met de afgeronde hoek aan één kant, werd Monza genoemd door de PTT. Er was ook een rechthoekige variant die Stockholm heette.
Ericsson zelf verkocht dit model op de internationale markt onder de Dialog (alweer!).

PTT type Monza 10 onderkant
PTT type Monza 10 onderkant

Het model Monza was er in verschillende varianten: de basis Monza, met alleen een herhaaltoets., de Monza 10 met 10 nummergeheugens, en de Monza de Luxe met meer functionaliteiten, knopjes en een LCD-schermpje.
Ik kocht dit exemplaar een tijdje geleden. Ik kon hem niet aan me voorbij laten gaan, met zo’n mooi logo erop. De stickers die er op zitten zijn typerend voor de periode. Het toestel is helaas een klein beetje vergeeld. Het is verder onbeschadigd en werkt perfect.