Profoon TX-129

Profoon TX-129
Profoon TX-129
Profoon TX-129 open
Profoon TX-129 open

Een fraaie klassieke gondeltelefoon uit de jaren 80. Het toestel is soortgelijk aan de Styleline en de Trimline uit de USA, maar is geen directe kopie. A nice classic gondola phone from the 1980s. Buiten Nederland werd het toestel verkocht als de Spotlight onder he Mybelle merk, als de Conairphone, de Luminophone en onder ongetwijfeld nog meer namen.

De Profoon-versie is alleen gemaakt in doorzichtig plastic met gekleurde accenten in de zogenaamde Memphis style, waardoor het toestel een zeer sterke jaren 80 uitstraling kreeg. Kleuren kunnen varieren, net als het papieren label. Er is ook een versie met zwarte accenten.

Voor zover ik weet is de Profoon TX-129 alleen in Nederland verkocht. Profoon stond vooral bekend om zijn laag geprijsde electronische telefoons. Sommige telefoons waren gewone kantoortelefoons, maar ze verkochten ook zogenaamde novelty telefoon. De meeste telefoons waren een eigen ontwerp, maar ze kochten dus ook ontwerpen in, die ze verkochten onder hun eigen merk. De TX-129 blijkt er dus eentje van het laatste soort te zijn.

Profoon TX-129 onderkant
Profoon TX-129 onderkant

De TX-129 is gemaakt van de late jaren 80 to in de jaren 90. Mijn exemplaar heb ik gekocht op de verzamelbeurs in Utrecht. Het is geen zeldzaam toestel, maar ik kon er goedkoop aan komen.

Het toestel beschikt over een P-T knop en een knop voor de electronische bel. In het toestel zitten kleine neon lampjes die oplichten bij een binnenkomend gesprek, zelfs wanneer de bel is uitgeschakeld. Mijn exemplaar heeft nog de originele snoeren. Helaas was het papieren label weg, dus heb ik een nieuwe gemaakt. Ook was er een rubber voetje wag, waarvoor ik ook een nieuwe heb gemaakt.  Leuke vondst, al zeg ik het zelf.