Northern Telecom Harmony

[:nl]

Northern Telecom Harmony
Northern Telecom Harmony

Dit fraaie toestel heb ik van een vriend gekregen. Het is in uitstekende staat. Alleen het nummerbriefje ontbrak, dus heb ik er een nieuwe voor gemaakt.

Ik had nog nooit zo’n toestel gezien en was er dus ook niet bekend mee. Kennelijk zie je deze telefoon niet vaak buiten Noord Amerika en het VK. Voor zover ik kan nagaan is het ook niet verkocht in andere delen van de wereld, tenminste niet in grote aantallen.

Dit model is gemaakt in Canada. Ik kon er niet veel varianten van terugvinden. In het VK zijn uitsluitend IDK-versies verkocht. Mijn exemplaar komt uit Canada en is een TDK-versie. Ze hebben geen Puls-Toonschakelaar.

Dit model is van de vroege jaren 80 tot het begin van de jaren 90 in productie geweest.

Naam

Northern Telecom BT Tremolo manual
Northern Telecom BT Tremolo manual

Op de markt gebracht met de naam Harmony met model nummer NT0C12. Soms wordt de naam LN-10 gebruikt, omdat dat op de onderzijde is geprint. Een Canadese verzamelaar vertelde me dat dit refereert aan een soort aansluitfactor en verwijst naar het vermogen dat de telefoon nodig heeft om te functioneren. LN-10 wordt dan ook aangetroffen op andere telefoonmodellen.

In het VK werd de naam Tremolo en modelnummer tele 9701 gebruikt.

Kenmerken

Northern Telecom Harmony handset off
Northern Telecom Harmony handset off

Deze telefoon is van hele goede bouwkwaliteit. Het is een platte telefoon met de hoorn verticaal aan de linkerkant, zoals zoveel telefoons uit deze periode. Ze zijn alleen gemaakt met een 12knops toetsenklavier en nooit gemaakt als kiesschijfuitvoering. Er zit een kleine schuifknop aan de zijkant om het volume en toon van de bel te regelen.

Hij is gemaakt in verscheidene kleuren, vaak met snoeren in de zelfde kleur.

Binnenin zit een printplaat met toetsenklavier en 2 metalen gewichten die het toestel een prettig gewicht geven.
Door middel van een wigvormige beugel kan het toestel op de wand gemonteerd worden. Het kan ook plat tegen de muur worden geschroefd, maar dan heb je een klein plastic clipje nodig op de knop van het haakcontact, die voorkomt dat de hoorn eraf valt.

St Patricks day telefoon

Ten behoeve van St Patricks day in 1990 is er een speciale versie gemaakt van dit model, genaamd de Ireland. Dit toestel had een behuizing in de vorm van Ierland.

In mijn collectie

Northern Telecom Harmony labels
Northern Telecom Harmony labels

Mijn exemplaar is gemaakt in 1983 in Canada voor Canadian Bell. De type-aanduiding was niet op de onderkant geprint. Het was daarom nog best een zoektocht om er achter te komen wat voor toestel dit nou precies was. Het is in goede staat en er waren geen reparaties nodig en het was ook zonder moeite schoongemaakt.
Het werkt naar behoren en er waren geen beschadigingen. Gelukkig is het een rood exemplaar dus een blijvertje in mijn collectie. :-)[:en]

Northern Telecom Harmony
Northern Telecom Harmony

Got this beauty in 2022 from a friend. It was in fine condition, with only the number card missing. So I made a new one for it.

I had not seen one before and was not familiar with it. Apparently you do not see then often outside North America and the UK. As far as I can tell they were not exported to other parts of the world, at least not in great numbers.

This model was made in Canada. I could not find many variants. In the UK they used pulse dialing versions exclusively. My specimen from Canada dials DTMF. It does not have a pulse-tone switch.

It was in production from the early 1980s until the early 1990s.

Name

Northern Telecom BT Tremolo manual
Northern Telecom BT Tremolo manual

Marketed under the name Harmony it had the model number NT0C12. Sometimes it is called LN-10, which can be found printed on the underside. A Canadian collector explained to me that this refers to something like the REN-vallue, how much current it needs to function. LN-10 can, consequently, also be found in very different models.

The British used the name Tremolo for this model, with the designation tele 9701.

Features

Northern Telecom Harmony handset off
Northern Telecom Harmony handset off

It is a well made plastic telephone. It is a flat phone with the handset vertically at the right side, like many models of the time. It was only ever made with a 12 button key pad and did not come in with a rotary dial. It has a small sliding switch on the side to adjust the ringer volume and tone.

It was made in various colours, often with matching cords.

Inside is a pcb, keypad and metal weights which give it a nice heavy feel.
It can be wall mounted by using a wedge shaped bracket or flat against the wall with a small plastic clip on the hookswitch to prevent the handset from falling off.

St Patricks day telephone

For St Patricks day in 1990 a special version of this model, called Ireland, was made with a housing in the shape of Ireland.

In my collection

Northern Telecom Harmony labels
Northern Telecom Harmony labels

My example was made in 1983 in Canada and used by Canadian Bell. There was no print on the base telling me it’s model number. So I had to search quite a bit to find out what it was.
It is in good condition required no repairs and very little cleaning.
It functions correctly and has no damage.

Fortunately it is red so it is certainly a keeper. :-)[:]