Autelco type MT827

Autelco MT827
Autelco MT827
Autelco MT827 side view
Autelco MT827 side view

Amerikaans? Nee.
Autelco was de Italiaanse dochter van het Amerikaanse Automatic Electric. Zij maakten een uiterlijke kopie van de AE 40 Monophone. Het binnenwerk is echter geheel anders. De verschilden componenten zijn anders van vorm, met grotere bellen, die de open kant naar beneden hebben, en een typisch Europees belmechaniek.
Ook heeft deze Italiaanse versie geen rubberen onderrand, maar gewoon rubberen voetjes.

Enkele Amerikaanse kenmerken zijn wel behouden, zoals het ontwerp van de kiesschijf, metalen haakjes aan de uiteinden van de draden die als trekkrachtontlasting fungeerden en enkele componenten in de behuizing, zoals het haakcontact en de aardtoets.

De versie die ik heb kunnen bestuderen had de type-aanduiding MT827. Een oude advertentie die ik op ebay vond heeft het over MT801. Helaas kan ik die advertentie vanwege copyright issues hier niet reproduceren.

Oudere versie

Autelco MT827 Logo
Autelco MT827 Logo

Zoals de AE40 is ontwikkeling is van de AE34, heeft ook deze telefoon een voorganger. Hiervan is wel het modelnummer bekend: de a 141.
Het belangrijkste uiterlijke verschil met dit model is dat het twee rijen met ovalen sleuven aan de zijkant heeft, zoals de oorspronkelijke Amerikaanse Monophones.

Op doorreis

Ik was altijd al nieuwsgierig naar dit toestel en was in de gelegenheid deze telefoon te bestuderen en fotograferen toen een vriend uit Australië me vroeg dit toestel voor hem aan te kopen en naar hem op te sturen. Dit omdat de verkoper in Italië niet wilde verzenden buiten Europa.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*