Ericsson type 1935

Ericsson type 1935 restored

Ericsson type 1935 & type 1931 (DBH1001) comparison
Ericsson type 1935 & type 1931 (DBH1001) comparison

Iets typisch Hollands, dit model. Alleen gemaakt in Nederland. Het is een normale tafeltelefoon voor een enkelvoudige lijn, met kiesschijf en bel. Het is soortgelijk aan het Ericsson type 1931 (DBH1001), alleen wat hoger. En hij kan precies hetzelfde.

Het dateert duidelijk uit de jaren 30 en tegenwoordig is hij wat zeldzaam, zelfs in Nederland. Ik zocht er al jaren eentje, maar diegenen die te koop werden aangeboden waren me te duur.

Toen vond ik er in een tijdsbestek van enkele weken twee, allebei beschadigd. Er waren stukken van het bakeliet afgebroken. Ik heb ze opzij gezet om later te bestuderen. Toen ik nader over deze toestellen nadacht kwam het mijn heel gek voor dat ze ooit gemaakt waren. Waarom zou je een nieuwe telefoon ontwerpen, slechts iets hoger dan het vorige model, dat precies hetzelfde doet?

Ericsson type 1935 inside
Ericsson type 1935 inside

Dus ik maakte er eentje open en tegen mijn verwachtingen in trof ik een hele andere binnenkant aan dan die van het model 1931. Er zaten grotere componenten in, een wat minder doordachte indeling en het geheel oogde als een stap terug in de tijd. Het was echt een merkwaardig ding.

Ericsson DE 500
Ericsson DE 500

Toen herinnerde ik me dat ik een dergelijk binnenwerk eerder had gezien. Ja, het was natuurlijk hetzelfde als dat van een Ericsson DE500!
Kennelijk heeft men deze hergebruikt en er een nieuwe buitenkant overheen gezet, een nieuwe hoorn toegevoegd en zo het model 1935 gecreëerd.
De reden was dus het hergebruik van onderdelen en het daarmee gepaard gaande besparen van kosten.

Ericsson type 1935 Rotterdam logo
Ericsson type 1935 Rotterdam logo

Ik dacht lange tijd dat deze alleen door de Plaatselijke Telefoondienst Rotterdam gebruikte waren, aangezien alle exemplaren die ik ooit zag van hun logo waren voorzien evenals dat typisch Rotterdamse beugeltje voor de extra hoorn. Totdat ik een exemplaar vond dat dat logo en beugeltje niet had.

Dat betekent dan overigens ook weer niet dat deze niet in Rotterdam was gebruikt. Hij heeft in ieder geval geen PTT-logo. Het toetstel heeft ook geen ander spoor da teen oorspronklijke gebruiker aanduidt.

Er is wel een happy end aan dit artikel: ik vond op internet 2 goede lege behuizingen van dit type voor niet al te veel geld, waardoor ik 2 goede exemplaren kon samenstellen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*