Automatic M36

Automatic M36
Automatic M36

Hij is groot, dik en stevig, de Deense M36. Gemaakt door de Telefon Fabrik Automatic Kobenhavn, de M36 heeft veel ongebruikelijke en zelfs unieke eigenschappen die deze telefoon heel interessant maken. Ik kon niet heel veel informatie en geschiedenis over deze telefoon terugvinden en de telefoon zelf levert ook niet heel veel verheldering op. Er zit geen schema in en ik kon op geen enkel onderdeel een datum terugvinden.

De M staat waarschijnlijk voor Model en 36 voor het jaar 1936, zoals gebruikelijk is in deze periode en zo ook voor Deense telefoons: het jaar van introductie is deel van de typeaanduiding.

Automatic M36 with W28
Automatic M36 with W28

Zoals gezegd, het is een behoorlijk groot toestel (vergelijkingsfoto) voor een telefoon die eigenlijk alleen maar een telefoon is, zonder extra technische mogelijkheden. De onderdelen zijn zwaar uitgevoerd, hoe het een telefoon lijkt te zijn voor normaal huis-tuin-en-keukengebruik. Het was geen speciale telefoon voor industriële omgevingen of iets dergelijks.

Speciale kenmerken

Automatic M36 carrying ring
Automatic M36 carrying ring

Hoewel het toestel de standard Deense hoorn heeft, samen met de standaard Deense kiesschijf, bevat de rest van de telefoon uit een aantal bijzondere onderdelen, gemaakt van zeer hoge kwaliteit. De behuizing is zwaar uitgevoerd, met er bovenop een draagring. De ring is slechts groot genoeg voor één vinger en gemaakt met een soort plaatje eraan, dat vast zit op de behuizing met 2 bouten. Als je deze bouten losmaakt, komt ook de hele behuizing los.

Automatic M36 ringer
Automatic M36 ringer

Binnenin zijn de elektrische componenten ongewoon verdeeld over de bodemplaat, veroorzaakt door het enorme belmechaniek. De twee belschalen staan overeind, de open kant naar de zijkanten georiënteerd. Het belmechaniek heeft 2 klepels, eentje voor elke belschaal.

De onderplaat heeft 2 rechthoekige openingen, met een metalen gaas. Dergelijk gaas vind je doorgaans op telefoons die voor tropische omstandigheden zijn aangepast, om de beestje buiten te houden.

Open maken: WAARSCHUWING

Automatic M36 open
Automatic M36 open

Een dergelijke telefoon open maken gaat niet op zulk een voor de hand liggende wijze als je zou verwachten. De meest voorkomende manier om een telefoon open te maken is door één of meer bouten op de onderzijde los te draaien. Maar dit is een ongewone telefoon, dus dat is niet de manier om deze open te maken.

Op de bodemplaat zitten 2 schroeven. Deze moet je niet losmaken, want met deze schroeven is het belmechaniek bevestigd op de bodemplaat.

De manier om deze telefoon open te maken is door de bouten bij de draagring los te maken. Hiermee komt niet alleen de draagring los, maar ook de behuizing.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*