39 Reacties

 1. Goedemiddag Arwin,
  ik heb de afgelopen dagen al een genoeglijk (ja, dat bestaat nog!) uurtje op uw website doorgebracht maar ik kom er niet helemaal uit. Wat is het geval: mijn man heeft van iemand een groot aantal elektrische meters overgenomen maar er zitten ook 3 telefoons bij: 2x de w28 zoals ik op deze site kon lezen en een oude zwarte PTT telefoon (nog niet bekeken). De w28 waar ik wat meer over zou willen weten heeft op de achterkant in oranje Fg wdst 38X en daaronder 31U12 staan met aan de zijkant een Siemens logootje.Zelfs met het verhelderende PDFje kom ik er niet uit. Zou u mij wat meer kunnen vertellen? Alvast bedankt, fijn weekend,
  Annemieke Zwakhals

  • Hallo Annemieke,

   Bedankt voor je leuke bericht. 31U12 betekent dat deze telefoon is gemaakt op een Siemens & Halske vestiging die Vereinigte Bayerische Telefonwerke (VBT) heette. U betekent in dit geval het jaar 1939 en 12 de maand december.
   Fg wdst betekent dat het om een wandtelefoon gaat en 38x het bepaalde type.
   Als je nog meer wil weten, dan kun je het beste wat foto’s van de telefoons sturen naar mijn email: j_doubleyou@hotmail.com
   Graag foto’s van voor, achter en eventuele logo’s op de zijkant.
   Groeten, Arwin

 2. Goedemorgen,
  Leuke site erg informatief!
  Ik heb nog wel een vraag. Ik heb een oude telefoon. En door heel het huis aansluitingen voor een ptt stekker. Als ik een oude telefoon bijkoop en deze in de stekkers door het huis doe kan ik dan onderling bellen met de verschillende kamers? Zodat ik een soort intercom binnenshuis heb?

  • Hallo J Dickens,
   Bedankt voor je reactie en compliment.
   Je kunt niet zomaar naar elkaar bellen door de telefoons met elkaar te verbinden. Zelfs als ze zijn verbonden met een telefoonlijn.
   Je zult dan een huiscentrale nodig hebben. Die zorgt ervoor dat het wel kan. Dan hebben je telefoons daardoor ook een intern telefoonnummer en meestal moet je dan een extra 0 draaien om naar buiten te kunnen bellen.
   Groeten,
   Arwin

 3. Hey Arwin,

  Ik krijg je via facebook en via j_doubleyou@hotmail.com moeilijk te pakken. Gewoon om te vragen of je inmiddels al bent kunnen beginnen aan het gebruiksklaar maken van onze RTT56B. Alvast bedankt voor je antwoord.

  Wim, Antwerpen

  • Hallo Wim,

   Ik heb een paar dagen geleden gereageerd op je bericht op facebook:

   Hallo William/Wim, ja ik had het gezien. Sorry voor de vertraagde reactie.
   Ik ben sinds kort weer begonnen met restaureren en op dit moment bezig met een andere RTT 56. Daarna is de jouwe aan de beurt. Ik hoop de andere aankomende week af te ronden.
   Ik had even gewacht met reageren om te zien of dan wellicht al kon zeggen wanneer de jouwe klaar zou zijn. Dat zal overigens niet lang duren. 1 a 2 weken ongeveer.

   Groeten, Arwin

   Ik zal dit bericht later ook even per mail versturen.

   Groeten,

   Arwin

 4. Hallo ik ben op zoek naar een dialgizmo pulse tone convector weet iemand waar ik die kan kopen ergens in Nederland op een beurs ???

  • Beantwoord via email:
   Hallo Anton,

   Bedankt voor je bericht. Ik heb ze zelf nog nooit te koop gezien op een beurs oid.

   Er was wel een zaak in Amsterdam die ze importeerde en verkocht. Heb je die al gevonden?
   Groeten,

   Arwin

 5. Beste Alwin.
  Ik heb een tweede hands bruine T65 gekocht, via marktplaats,
  nu wil ik deze aansluiten op mijn huidige telefoonaansluiting
  (T-Mobile thuis)kan dat en hoe doe ik dat dan??

  Mvg,
  Wim van Soldt

 6. Hallo Arwin,
  Ik heb een diavox idk SVHN 311 01 gekocht met originele stekker aansluiting.
  Ik heb een telefoon contactdoos met een plastiek klikstekkertje aan de kabel aangesloten en het andere uiteinde met het klikstekkertje op het modem UPC telefoonaansluiting. Ik kan wel bellen maar als ik gebeld wordt dan gaat de telefoon niet over en als ik opneem dan is er geen contact met de beller.
  Ik las ergens dat een IDK toestel niet volledig communiceert met een Ziggo modem, heb je info hierover voor mij hoe ik dit probleem zou kunnen oplossen. Heel hartelijk dank hiervoor. Met vriendelijke groeten. Fred

  • Hallo Fred, bedankt voor je bericht. Het klint alsof er toch iets niet goed aangesloten is. Heb je hem soms op de tweede telefoonaansluiting van je modem aangesloten?
   Groeten, Arwin

 7. Beste Arwin,

  Wij hebben sinds enige tijd een 100% replica analoge bakelieten telefoon. Prachtig om te zien en we kunnen er ook op gebeld worden. Echter, zelf bellen lukt niet en dat heeft ws. te maken met het feit dat Tele2 met een DTMF signaal werkt. Dus via Aliexpress een DTMF converter besteld. Helaas kunnen we deze niet aansluiten omdat er wat gesoldeerd en aangepast moet worden. Op de telefoondraad zelf moeten twee kabelschoentjes geplaatst worden voor aansluiting op de converter. En tussen converter en modem moet een kabeltje komen met aan beide zijden een telefoonstekkertje (RJ……). Kunt u dat verzorgen of weet u iemand die dat voor ons kan maken? We wonen in de omgeving van Rotterdam.

  Alvast hartelijk dank,
  Jan van Holten

 8. Goedemorgen Arwin,
  Heb met belangstellingen gekeken naar uw site. Complimenten hiervoor. Reden is dat ik recent een oude telefoon vond waarvan ik dacht dat dit een replica is, maar ik twijfel nu.
  Kunt mij wellicht hier iets meer over zeggen? Zie foto. Er zit een PTT stekker aan dus hij heeft gewerkt, neem ik aan. Er staat geen typenummer op of iets dergelijks. Het veer mechanisme en draaischijf heb ik weer gangbaar gemaakt.
  Op een van de spoelen / condensatoren staat: Bell. Een van de verbindingsdraden (inwendig) is met katoen omwikkeld, dat oogt vrij oud. Zie ook 2 vrij grote weerstanden met kleurcode. Inwendig ziet hij er verder goed uit. De zwarte onderkant van de telefoon is niet van bakeliet maar van staal/ijzer. Ook gezien dat de luidspreker in de hoorn is vervangen, waarschijnlijk door een uit luidspreker uit jaren 50/60. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. De oude ptt aansluitingen zitten nog in ons huis maar onze provider is Ziggo! Ik zou hem graag weer willen gebruiken.
  M.vr.gr.
  Peter C. Romijn
  Voorburg

  • Hallo Peter,

   Bedankt voor je bericht en je complimenten. Sorry voor de late beantwoording. Ik was afwezig voor langere tijd.

   Je telefoon (foto ontvangen via email) is een door Expoga opgeleukte D30. De hoorn is niet origineel en geheel of deels repro. Ook het opleggewei is vervangen. Zie hier voor meer info:
   https://www.matilo.eu/3-the-phones/1960-1975-plastictijdperk/expoga-d30/

   Misschien heeft ie ooit gewerkt. Het werk van Expoga is technisch (electronisch) niet van beste kwaliteit. Ik zou de bedrading toch eens goed nakijken.
   Anders ben je welkom om er eens vrijblijvend mee langs te komen in Leiden.
   Groeten,

   Arwin

   • Arwin, het is al weer een poosje terug dat wij contact hadden.Dank voor je reactie. Ik begrijp nu wat je bedoeld met een door”expoga opgeleukte” D30!Hoewel het toestel er prima uitziet met gaaf uitziende hoorn, blijken microfoon en speaker m.i. uit de jaren 60 te zijn en met schuimrubber klem gezet in de hoorn. Draden speaker waren niet doorverbonden. Maar na solderen wekte het spul nog niet. De bel gaat mooi over verder geen verbinding wat wel het geval is met een oudere ptt telefoon.Kan alleen niet terug praten (Ziggo)
    Zou best wel een converter willen kopen, maar dan moet de D30 wel in orde zijn. Heb je nog een suggestie wat ik zou kunnen doen? Heb nog 3 sets velttelefoons waaronder uit WOII (werkt nog) Wellicht interesse? Groet: Peter Romijn Voorburg

    • Hallo Peter,
     Dat is lastig te zeggen zo. Het kan echt vanalles zijn. Bedrading, kapotte speaker, verkeerd aansloten, kortsluiting, kapotte spoel.

     Je kunt er vrijblijvend eens mee langskomen in Leiden. Dan kunnen we er naar kijken. Via email of dit contactformulier gaan we het iig niet oplossen, ben ik bang.
     Groeten,
     Arwin

 9. Hallo,

  Ik zoek nog een paar dingetjes om mijn T65 mee op te leuken. Beter is om een foto mee te sturen, maar dat gaat niet vanaf hier.

  Hoe moet dat nu?

  • Hoi Klaas, bedankt voor je bericht. Wat bedoel je met opleuken? Wat voor dingen zoek je? Het pennenbakje? Een brokaatkap?

   Groeten,

   Arwin

   • Hallo Arwin,

    Een pennenbakje, dat moet ik nog bekijken, misschien, als het er op lijkt.

    En wat is een brokaatkap?

    M vr gr

    Klaas

    Arwin schreef:
    Hallo Klaas,

    Zie dit artikel. Daar staan alle add ons en acessoires in voor de T65 die ik ken. Niet dat ik alles heb.

    Ben nog wel een extra bel, nieuw in doos.

    Groeten,

    Arwin

    Ik schreef:

    Hallo Arwin,

    Welk artikel doel je op?
    Heb je een linkje naar die add-ons
    en accesoires?
    Dan kan ik even overkijken
    wat je allemaal beschikbaar hebt.

    Bedenk me nog
    dat die hoornversterker misschien
    (al dan niet) met een microfoonversterker
    gecombineerd kan worden.

    Mijn verlanglijst is nu zo’n blank, ivoor opzetstuk(meeluisterapparaat heb ik al),en een hoorn- en microfoonversterker(in welke staat de hoorn is is onbelangrijk, zolang de elektronika maar deugdelijk goed is)

    M vr gr

    Klaas

   • Hallo Arwin,

    Een pennenbakje, dat moet ik nog bekijken, misschien, als het er op lijkt.

    En wat is een brokaatkap?

    M vr gr

    Klaas

    Arwin schreef:
    Hallo Klaas,

    Zie dit artikel. Daar staan alle add ons en acessoires in voor de T65 die ik ken. Niet dat ik alles heb.

    Ben nog wel een extra bel, nieuw in doos.

    Groeten,

    Arwin

    Ik schreef:

    Hallo Arwin,

    Welk artikel doel je op?
    Heb je een linkje naar die add-ons
    en accesoires?
    Dan kan ik even overkijken
    wat je allemaal beschikbaar hebt.

    Bedenk me nog
    dat die hoornversterker misschien
    (al dan niet) met een microfoonversterker
    gecombineerd kan worden.

    Mijn verlanglijst is nu zo’n blank, ivoor opzetstuk(meeluisterapparaat heb ik al),en een hoorn- en microfoonversterker(in welke staat de hoorn is is onbelangrijk, zolang de elektronika maar deugdelijk goed is)

    M vr gr

    Klaas

   • Hallo Arwin,

    Een pennenbakje, dat moet ik nog bekijken, misschien, als het er op lijkt.

    En wat is een brokaatkap?

    M vr gr

    Klaas

    Arwin schreef:
    Hallo Klaas,

    Zie dit artikel. Daar staan alle add ons en acessoires in voor de T65 die ik ken. Niet dat ik alles heb.

    Ben nog wel een extra bel, nieuw in doos.

    Groeten,

    Arwin

    Ik schreef:

    Hallo Arwin,

    Welk artikel doel je op?
    Heb je een linkje naar die add-ons
    en accesoires?
    Dan kan ik even overkijken
    wat je allemaal beschikbaar hebt.

    Bedenk me nog
    dat die hoornversterker misschien
    (al dan niet) met een microfoonversterker
    gecombineerd kan worden.

    Mijn verlanglijst is nu zo’n blank, ivoor opzetstuk(meeluisterapparaat heb ik al),en een hoorn- en microfoonversterker(in welke staat de hoorn is is onbelangrijk, zolang de elektronika maar deugdelijk goed is)

    M vr gr

    Klaas

 10. Goedendag,

  Is er ook een mogelijkheid om een lampje op de T65 aan te sluiten en wel hierom, als ik mijn hoofdtelefooon met muziek aan heb, hoor ik de bel niet. Zo ja, hoeveel volt en op welke connectoren moet ik het dan aansluiten.

  Groetend,
  Hans

  • Hallo Hans, er zijn allerlei apparaatjes op de markt die anders signaleren dan met een bel. Met een lampje of een knipperlicht of trillingen, bijvoorbeeld.
   Er zijn ook relais die je kunt aansluiten op je telefoonlijn. Daarmee kun je een apparaat aanschakelen, wanneer er gebeld wordt. Dan kun je iets naar keuze aansluiten.
   Je kunt natuurlijk ook zelf iets maken, maar dat moet dan reageren op het belsignaal (90-110 v wisselspanning, 20 Hz) en niet op de normale spanning die op de telefoonlijn staat (60V gelijkstroom).

   Groeten,
   Arwin

 11. Hi Arwin,
  Ik heb een bakkeliet muurtelefoon (PTT); zo’n koeiekop zeg maar. Die heb ik een paar jaar geleden nog wel gebruikt toen ik een huiscentrale had. Ik heb nu een glasvezelmodem met een telefoonverbinding waar ik nu een giga-set op heb aangesloten maar ik zou graag mijn klassieke telefoon erop aansluiten. Natuurlijk heb ik dan een Puls-Tone-convertor nodig maar ik heb me ook laten vertellen dat er een versterker nodig is om de bel te laten rinkelen wanneer ik word gebeld. Ik kan echter geen converter vinden die over een versterker beschikt om ook de juiste belspanning te leveren.
  Alvast veel dank voor je advies!!

  • Hoi Lieuwe, een versterker voor het belsignaal is in principe niet nodig. DE bel moet gewoon rinkelen op het signaal van je glasvezelmodem.
   Je hoeft ws alleen nog verbinding aan te brengen tussen de EW-terminal en de B-terminal in de telefoon (geel en blauwe draad, doorgaans). Welk schroefje dat precies is, hangt van het type af. Doorgaans no 9 en 10.
   Groeten,
   Arwin

 12. Hoi Liewe,

  Ik heb onlangs mijn PTT Ericson W65 (denk dat we dezelfde telefoon hebben) voorzien van een tone-pulse converter (via www.http://www.picbasic.nl/) en dit werkt heel goed op mijn netwerk (heb een vaste telefoonaansluiting via Ziggo). Bel rinkelt als vanouds. Prijs is €30,- en is heel simpel aan te sluiten in de telefoon. Zelfs de mogelijkheid van gebruik van ‘#’, ‘*’ en nummerherhaling.
  De bel is ook niets anders dan 2 ‘fietsbellen’ waar een klepel tussen heen en weer beweegt wanneer je gebeld wordt. Gaat puur op de voeding via de telefoonaansluiting. Een versterker lijkt me overigens zinloos voor een mechanisch systeem.

 13. Hoi ik bezit een Deense KTas telefoon van koper. De telefoon werkt opzich wel maar het kiezen van de nrs gaat niet goed. Hij lijkt te traag te zijn met het kiezen waardoor het netwerk aangeeft dat het opnieuw geprobeerd moet worden. Er zit wel een convector tussen.
  Ik denk dat de tel een restauratie nodig heeft.

  • Hoi Ger,

   Bedankt voor je bericht. Klinkt alsof de kiesschijf eens nodig onder handen genomen moet worden.

   Wat bedoel je met restauratie? Wil je de hele telefoon gerestaureerd hebben? Of bedoel je dat de kiesschijf gerepareerd moet worden?

   GRoeten,

   Arwin

  • Hallo Marco, harstikke leuk zeg! Genoten van je artikel en een mooi resultaat! Je D30 ziet er erg goed uit!

   Groeten,
   Arwin

 14. Ik wil een Raspberry Pi via een DTMf decoder (MT8870) verbinden met een T65 TDK dat uitgerust is met een druktoets unit van het merk Ericsson. Vervolgens wil ik de ingedrukte toetsen kunnen decoderen en de ingedrukte nummertoetsen met de Raspberry Pi verwerken.

  De DTMF decoder heeft een audio-in aansluiting. Hier wil ik, al dan niet aangepast, het DTMF signaal van de telefoon op zetten. Waar ik nu naar op zoek ben is het aansluitschema van de DTMF-encoder van de T65 TDK. Met andere woorden: Op welke van de drie draden (rood-blauw-geel) zet ik de voedingsspanning en welke draad levert het signaal. Ook zou ik graag willen weten wat de (minimum – maximum) voedingsspanning is en wat het niveau is de uitgangsspanning.

  Ik hoor graag van je. Alvast bedankt!

  • Hallo Han, bedankt voor je bericht. Zowel voeding als uitgaand signaal gaan via de gele en rode draad.
   Ik weet niet wat de minimum- en maximumvoedingsspanning zijn. Deze telefoons werken normaal op 40-60 volt.
   Groeten,
   Arwin

 15. Beste Arwin,

  Super fijn deze informatieve site. Ik ben zelf van bouwjaar 1980 en we hebben thuis heel lang de T65 muisgrijze uitvoering gehad. Heb even kort een replica gehad van de GPO 746 maar toch weer weg gedaan.

  Het kriebelt nu toch weer om ook te kunnen bellen met draaischijf. Wil nu heel graag een mooie echte ouderwetse telefoon hebben die ik met zo’n interne converter van Wim Kieftenbelt kan ombouwen.

  Heb jij misschien tips wat een mooie telefoon is waar je kwalitatief een goed gesprek mee kan voeren? Wil het liefst een telefoon in een mooie kleur of een Ericsson DBH 1001 in het zwart met goudkleurige draaischijf maar deze heb ik nog niet gezien op Marktplaats.

  In ieder geval wil ik graag een tafelmodel maar ook met een handgreep aan de achterzijde. Ik weet eerlijk gezegd niet of de Ericsson DBH 1001 deze al had.

  Zou het super vinden als je me een beetje op weg kan helpen. Dank alvast voor je reactie.

  Hartelijke groet,

  Tim

  • Hallo Tim, bedankt voor je bericht en compliment. De DBH1001 had geen handgreep. Weinig bakelieten telefoons hadden zoiets. De enige die me te binnen schiet is een Deense telefoon en die had meer een oog waar je je vinger door kon steken om hem op te tillen. Best oncomfortabel, want het ding was erg zwaar.

   De Belgische RTT 56 had een metalen optilbeugel. Echte handgrepen komen er echt pas in de plastic tijd.

   Als je perse een handgreep wil en dat wil combineren met een Picbasic converter, dan ligt eigenlijk de T65 voor de hand. Daar is de picbasic converter sowieso voor ontwikkeld. Zoek er eentje uit met een leuk kleurtje, zou ik zeggen.

   Overigens een DBH1001 had origineel nooit een goudkleurige kiesschijf hoor. De kiesschijf was van vernikkeld messing. Als je een goudkleurig exemplaar ziet, is was de nikkellaag verwijderd en is het messing dat er onder zat mooi opgepoetst.

   Groeten,

   Arwin

 16. Beste Arwin,

  Heel graag gedaan! Wederom heel informatief antwoord! Het gaat dan denk ik een T65 worden met een kleurtje.

  Mvg, Tim

 17. Hallo Arwin,

  Wat vind je eigenlijk van de originele GPO 746? Ik vind dat toestel zelf mooiere looks hebben dan de T65. Of heb je geen ervaring met dit toestel? Sws lastiger aan te komen vrees ik.

  Mvg, Tim

  • Hallo Tim, de originele 746 ken ik wel. Prima toestel, alleen wat groter dan de telefoons die wij gewend zijn. Hier in Nederland zie je ze niet zo vaak, dus ws moet je er dan eentje uit Engeland laten komen.

   Groeten,

   Arwin

Reacties zijn gesloten.