Batphone, T10-0004HL

Batphone T10-0004HL
Batphone T10-0004HL
Batphone desk Wayne manor
Batphone desk Wayne manor

T10-0004HL, maker onbekend, oftewel de BATPHONE! Jawel, deze telefoon is gebaseerd op het toestel dat te zien was in de oorspronkelijke Batman televisieserie die liep van 1966 tot en met 1968. Er zijn verschillende versie gebruikt in de serie en hij was te zien op verschillende plekken, zoals het bureau van commissaris Gordon, de batcave en het bureau van Bruce Wayne in Wayne Manor.

Het was natuurlijk deze rode batfoon die veel bijdroeg aan het cliché dat een hotline rood zou moeten zijn. Hiervoor waren noodtelefoons en hot line-toestellen zelden rood. Met de opkomst van kleurentelevisie en –films beeldde Hollywood dit soort telefoons steeds vaker in het rood af, waardoor in het collectieve bewustzijn het beeld ontstond dat dit soort telefoons voor een directe lijn rood horen te zijn.

Dit toestel is gemaakt in China en heel heel erg goedkoop uitgevoerd. Het is gemaakt van een soort dun hard plastic, dat broos aanvoelt. Het is zeer licht en heeft maar weinig onderdelen. Er zit zelfs een metalen plaatje in om het wat gewicht te geven.
Ik moest ook het mechaniek repareren dat de ring opent, die de druktoetsen afdekt. Het scharnier was een beetje verbogen, waardoor ie heel langzaam, maar niet helemaal meer openging.

Onder die ring met het lampje in het midden zitten druktoetsen, zodat deze telefoon al s een normaal toestel kan worden gebruikt. Het lampje gaat branden als je de hoorn opneemt en bij binnenkomende gesprekken gaat het knipperen. There is a small button under the handgrip that can be used to set the volume of the ringer.

Doorgaans ben ik niet zo dol op zogenaamde novelty telefoons. Maar omdat dit model zo’n belangrijke aandeel had in de stereotiepe weergave van speciale telefoons zoals deze, vind ik natuurlijk dat ik er toch eentje moest hebben. Het is immers dé klassieke rode telefoon.