PTT type Memofoon

PTT type Memofoon groen
PTT type Memofoon groen
PTT type Memofoon
PTT type Memofoon

Dit model is eigenlijk een Standard Electrik Kirk 76E uit Denemarken. Het is een telefoon van uitstekende kwaliteit met veel geavanceerde eigenschappen, vooral voor zijn tijd. Niet alleen is er de nodige aandacht besteed aan de electronica, maar ook aan de buitenkant en de ergonomie van het toestel, aangezien het is ontworpen door Jacob Jensen, de beroemde ontwerper die verantwoordelijk was voor veel iconische Bang & Olufsen ontwerpen. Het ontwerp begon ooit als een standaard ontwerp voor het Deense publieke netwerp, maar het was van een dusdanige kwaliteit en zo geavanceerd dat het al snel zijn weg vond naar andere landen, onder diverse namen.

PTT memofoon 1987 catalogus
PTT memofoon 1987 catalogus

Gedurende de jaren 80 had de PTT een uitgebreide reeks telefoons, waarvan de meeste ontwerpen van over de hele wereld kwamen, uitgebracht als eigen modellen. Meestal waren deze telefoons naar steden genoemd, vaak een referentie naar het land van oorsprong zoals bij de Kopenhagen en de Basel. Het is daarom best bijzonder dat dit specifieke model niet genoemd is naar een stad maar meer naar één van zijn electronische eigenschappen, die heel bijzonder waren toen.

De PTT had dit model in 3 kleuren: wit, bruin en groen.

Er waren ook drie verschillende versies, die zowel IDK (puls) als TDK (toon, DTMF) verkrijgbaar waren:

  • De Luxe: basisversie
  • Comfort: had een geheugen voor 12 nummers en vanwege omdat de electronica uit die periode veel stroom nodig had een externe voeding
  • Parade: had een geheugen voor 42 nummers en een kleine LCD display, dat het laatst gekozen nummer liet zien.

 

PTT memofoon single voor
PTT memofoon single voor

Voor zijn tijd was het een zeer geavanceerde telefoon, zowel in ontwerp als in electronische mogelijkheden. Daarom werd dit toestel door de PTT prominent gepromoot en werd er zelfs een singletje voor gemaakt, op de hoes waarvan de vele mogelijkheden van dit toestel werden weergegeven.

Dit model was verkrijgbaar in de 2e helft van de jaren 80 en behoorde tot de top van het klassement van telefoons van de PTT.

De prijs varieerde van f 279 tot f 695 in 1987, zie afbeelding. Dat komt neer op € 125 tot € 315 bij een normaal maandinkomen van f 2000, ongeveer € 900.

PTT memofoon single achter
PTT memofoon single achter

Tegenwoordig kom je ze niet vaak tegen, dus ik vermoed dat er niet heel veel verkocht zijn. Het was ook een nogal duur model. Ik heb er mettertijd meerdere gehad en die waren allemaal nog in hele goede staat. Kennelijk blijven ze mooi met het verstrijken der jaren, vanwege de hoog kwalitatieve uitvoering.

Ooit kreeg ik eens een tas met drie groene exemplaren kado, allemaal Comfort versies, compleet met handleiding en originele aankoopbon. Deze documenten heb ik gescand en zijn beschikbaar als PDF.

SEK 76E Comét
SEK 76E Comét

De handleiding is alleen in het Nederlands, ben ik bang.

Helaas had de PTT nooit een rode. Maar gelukking heb ik een rode Deense versie kunnen vinden, toen ik daar op vakantei was op een rommelmarkt al op mijn derde dag aldaar.

Voor meer informatie over dit bijzonder toestel en waarom het zo bijzonder was, zie het artikel over de Standard Electrik Kirk 76E.

Memofoon gebruiksaanwijzing

Aankoopbon

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*