PTT type Helsinki

 

PTT Helsinki box side
PTT Helsinki box side
PTT Helsinki box open
PTT Helsinki box open

Een gecombineerde tafel- en wandtelefoon, hoewel er een houdertje nodig is om hem aan de muur te hangen. Het houdertje heeft geen technische onderdelen. Het haakcontact wordt geactiveerd door de telefoon ondersteboven op tafel te leggen of hem in de houder te plaatsen en bestaat uit twee kleine zwarte knopjes onderaan de telefoon.

Hoewel het een druktoetstelefoon is, wordt er gebruik gemaakt van pulskiezen en niet van toonkiezen.

PTT Helsinki Laukamo Oy LE-3100
PTT Helsinki Laukamo Oy LE-3100

Het toestel werd niet door de PTT zelf geproduceerd en ook niet door een andere Nederlandse fabrikant. De naam Helsinki verwijst naar het land van herkomst en de telefoon is eigenlijk een LE-3100 gemaakt door de Finse firma Laukamo Oy. De verpakking verraadt niets van de Finse oorsprong en de telefoon zelf ook niet, op het eerste gezicht. Maar onder het nummerkaartje staan de oorspronkelijke fabrikant, het type nr en de productiedatum afgedrukt.

PTT Helsinki in box
PTT Helsinki in box

In dit geval heb ik een exemplaar op de kop weten te tikken in de oorspronkelijke verpakking, nieuw en ongebruikt. Er zat zelfs een klein plastic zakje bij met de originele muurpluggen en schroeven. Hij is gemaakt in 1985 en de verpakking toont dat het toestel verkrijgbaar was in de kleuren rood, zwart en wit.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*