
Uit de jaren 90? De jaren 2000? Jaren 80 dan? Neen! Dit model is uit 1978! Het ontwerp is zijn tijd ver vooruit. Het minimalistische uiterlijk heeft een groot plat oppervlak, die het geschikt maakt voor allerlei extra knoppen en de functionaliteiten die daarbij horen. Geen wonder dat er veel verschillende versies van zijn, vooral in Denemarken waar het ontwerp vandaan komt.
Aanvankelijk gemaakt door GNT-Automatic in Denemarken, werd hij geproduceerd voor de Deense telefoonmaatschappijen JYDSK, Fyns en P&T. GNT staat voor Grand Northern Telegraph en deze Deense fabrikant bestond al heel lang, vooral voor de Deense markt producerend.
De F78 werd ontwikkeld en geintroduceerd tezamen met de Standard Electrik Kirk 76E volgens dezelfde specificaties en eisen. Beide fabrikanten kwamen met een zeer innovatief ontwerp, dat ook buiten Denemarken zeer succesvol was.
Andere versies waren de DK80 en de Denmark 1 tot 3, bijvoorbeeld. Deze hebben een andere knoppenverdeling.
Het toestel is ontworpen door Henning Andreasen en dit model is één van de weinige telefoons in de collectie van het Museum of Modern Art.
Deze telefoon werd ook gebruikt en gemaakt in andere landen. Dit specifieke rode exemplaar is uit Ierland afkomstig, waar het de “Shannon” heette, en geproduceerd werd door GNA-Ericsson. In Nederland was het ook verkrijgbaar bij de PTT onder de naam “Kopenhagen”, zoals bij de PTT gewoon was om namen van steden te gebruiken, vaak refererend naar het oorspronkelijke land van herkomst van het ontwerp.
Als verzamelaar van rode telefoons was ik natuurlijk erg blij dit rode exemplaar te kunnen bemachtigen. Hoewel het toetel een * en # heeft, hebben deze geen functie aangezien het hier een puls-exemplaar betreft.
Gelukkig kon ik deze in mijn woonplaats op de kop tikken. De PTT had geen rode in haar collectie dus zo eentje vinden binnen een redelijke afstand is niet makkelijk!
Geef een reactie