Telkom Bratek

Bratek
Bratek

De Telkom Bratek was een Poolse telefoon die werd ontwikkeld in de late jaren 80 door RWT, Radomska Wytwórnia Telekomunikacyjna, ooit de Poolse tak van het Zweedse Ericsson.

Het is een compacte modern ontworpen. Alle elektronische componenten zijn bevestigd op een printplaat, hoewel er toch nog gebruik gemaakt is van een mechanische bel. Bratek betekent viooltje, aangezien de Poolse telefoonautoriteit in deze periode haar telefoonmodellen naar bloemen noemde.

Bratek bottom
Bratek bottom

Ik vind het een erg mooi ontwerp en toen ik er voor het eerst eentje zag wilde ik er heel graag één voor mijn collectie. Het toestel is voornamelijk gemaakt voor de Poolse markt en wordt daarom niet vaak buiten Polen aangetroffen. Dus moest ik even sparen en kocht ik er eentje via internet en liet hem naar Nederland verzenden.

Bratek manual
Bratek manual

Dit model heeft enkele ongebruikelijke kenmerken, die het tot een erg interessant toestel maken. De Bratek werd gemaakt in verscheidene kleuren, zoals groen, bruin , wit en er zijn verschillende varianten met aardtoets en indicatorlampje. Hij is niet alleen gemaakt met een kiesschijf, maar er zijn ook druktoetsvarianten.

Bratek dial adjustment
Bratek dial adjustment

Het toestel van tafelmodel gewijzigd worden in een wandmodel. Hiervoor moet een muurbeugel worden toegevoegd, die helaas bij mijn exemplaar ontbrak. Tevens moet de oriëntatie van de kiesschijf worden omgekeerd. Dit doe je door de kiesschijf op te tillen en daarna te draaien.

Bratek daisy wheel
Bratek daisy wheel

Het meest bijzondere aan deze telefoon is de vingerschijf, die geen gewone gaten heeft. In plaats daarvan heeft de kiesschijf U-vormige uitsparingen waar je je vinger in kunt steken. Dit type vingerschijf is niet helemaal uniek, aangezien er mee geëxperimenteerd is in het Verenigd Koninkrijk en de USA. Dit is echter wel de enige telefoon waarbij dit kenmerk ook echt in productie is genomen. Deze kiesschijf bedienen is niet anders dan bij andere kiesschijven. Je merkt het verschil met normale kiesschijven nauwelijks, wanneer je je vinger in een opening steekt en draait. Het helpt natuurlijk wel dat de kiesschijf is verzonken in een ronde uitsparing, waardoor je vinger niet wegglijdt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*