TAH (TAN) 70-1

TAH 70 1
TAH 70 1
Perm telephone factory
Perm telephone factory

Sovjettelefoon, gemaakt door Пермский телефонный завод (Perm telefoon fabriek) in 1977. TAH (is cyrillisch en is TAN in Europees schrift) staat voor tafeltelefoon apparaat en 70 staat kennelijk voor 1970, het jaar dat dit model werd geïntroduceerd.

TAH 70 1 bottomDeze telefoon heeft een typisch hoekig ontwerp, zoals zo vaak bij USSR-telefoons uit deze periode. Een doorontwikkeling van eerdere modellen, is dit een typische jaren 70 telefoon. Binnenin zit een kleine printplaat en een verstelbaar belmechanisme met 2 bellen. De meeste jaren 70 telefoons hebben nummerkaartje of een papieren label op de kiesschijf, maar dit model heeft dat niet.

TAH 70 1 insideHet mechanisme van de kiesschijf is een exacte kopie van de Duitse NrS 38, zoals die ook terug te vinden is op de W48 en de Heemaf 1955 en nog vele andere modellen.

Interessant detail is dat de prijs onderop de telefoon is afgedrukt. Deze telefoon kostte 20 roebel.

TAH 70 1 dial logo CCCPNiet alleen staat er op de onderzijde CCCP, er zit ook nog een soort logootje op het midden van de kiesschijf met de letters CCCP.

TAH 70 1 diagramDeze telefoon is wat compacter dan andere telefoons en de afwerking is wat ruw. Hoewel er zo min mogelijk materiaal is gebruikt en het ontwerp zo simpel mogelijk gehouden is, is het toch niet zo’n waaibomending als andere Oost-Europese telefoons uit dezelfde periode.