Siemens Grillo

Siemens Grillo
Siemens Grillo

Een van die unieke telefoons die zijn gelijke niet kent: de Grillo (Krekel) van Siemens Italië. Uit een tijd dat nieuwe materialen en technieken, in combinatie met veranderende eisen uit de markt, leiden tot een aantal designer telefoons in verschillende landen. Het is een out of the box ontwerp, maar zeker niet alleen maar uiterlijk vertoon.

Ontworpen in 1965 door Marco Zanuso en Richard Sapper werd deze telefoon bekroond met de Compasso d’Oro prijs in 1967. Daarnaast is het één van de weinige telefoons in de collectie van het Museum of Modern Art. Deze telefoon is niet alleen gezocht door telefoon verzamelaars, maar ook door andere design liefhebbers.

Uniek ontwerp

Siemens Grillo open
Siemens Grillo open

De Grillo heeft een vloeiend vorm, in gesloten toestand, en vouwt open naar een normale telefoonhoorn. Zeer klein, voor zijn tijd, maar ietwat groter dan moderne smart phones.

De electronica is niet heel revolutionair, maar de manier waarop de Grillo in elkaar zit is wel heel special. Allereerst is het een heel compact ontwerp, zo klein als ze het toen konden maken. Het is tevens de allereerste telefoon met een clam shell ontwerp; het vouwt open als een oester. Did ontwerp was de inspiratie voor de latere generatie clam shell mobiele telefoons. Vanwege het compacte ontwerp zou een normale kiesschijf nooit passen. Immers een normale kiesschijf heeft 10 vingergaten en blank stuk zonder gaten. Dit en de dikte van de gemiddelde vinger zorgen ervoor dat de Grillo te klein is voor een conventionele schijf. De Grillo kiesschijf heeft een slim ontwerp zonder vingerstop en normaal vingerwiel. Daarvoor in de plaats heeft hij een rond van 10 kleine knopjes. Wanneer een knopje ingedrukt wordt, loopt een pinnetje aan de binnenkant tegen een stop, wanneer een cijfer gedraait wordt. De bel zit in een aparte behuizing samen met de plug, een configuratie die ook bij sommige Ericofoons is toegepast.

Versies

Grillo advert 2
Grillo advert 2

De Grillo was er in een groot aantal kleuren, waarvan het aanbod varieerde door de jaren heen. Er zijn zelfs een klein aantal doorzichtige exemplaren gemaakt. Hoewel de Grillo begon als een kiesschijftoestel, is er later ook een druktoetsversie gemaakt. Meestal heeft de Grillo een Italiaanse plug, maar op exportvarianten kun je andere pluggen aantreffen. Deze standaard Italiaanse plug is een standaard plug die door Ericsson is ontwikkeld, dus passende contactdozen kun je in andere landen ook vinden, zoals Zweden en Zuid Afrika. Dit type plug is ook in Nederland gebruikt ,voor 1955 en past perfect op oudere PTT-contactdozen.

Gebruikelijke problemen

Grillo advert 1
Grillo advert 1

Behalve de normale verkleuring onder invloed van zonlicht, is het haakcontact een aandachtspunt. Het mechanisme is wat delicaat en kan door slijtage problemen geven. Dit is zeker iets om op te letten, wanneer je een Grillo aanschaft. Soms is ook de bel set met plug verdwenen. En let er op wat voor soort plug erop zit, zeker als je hem echt wil gebruiken. Je hebt echt de juiste contactdoos nodig, want de plug is niet zomaar te vervangen. Buiten Italië kunnen de prijzen redelijk hoog zijn, maar in Italië zelf zijn de prijzen een stuk lager. Zeker binnen Europa is het verschil, zelfs de verzendkosten in aanmerking nemend, de moeite waard.

In mijn collectie

Grillo plug and PTT socket
Grillo plug and PTT socket

Ik kocht de mijne, een rode natuurlijk, in 2014. Ze zijn hier in Nederland niet vaak te koop en zelfs als er eentje beschikbaar is, is het meestal geen rode. Dus ik moest er wel eentje uit Italië halen. Hij is in goede staat, maar zoals al eerder opgemerkt, moest ik wel het haakcontact repareren. Dat dit niet goed functioneerde was iets wat de verkoper helaas vergat mee te delen. Nou ja, hij doet het nu weer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*