PTT T65 de luxe Zwart

T65 Zwart
T65 Zwart (gerestaureerd)

PTT T65 Zwart, de raadselachtige zwarte parel

NB: Dit artikel is inmiddels achterhaald. Lees in dit blog hoe het raadsel iets minder groot is geworden. 🙂

Misschien wel de meest zeldzame en gewilde op verzamelgebied in Nederland, de zwart T65. Ze gaan voor honderden euros weg op marktplaats.

Gek genoeg is er weinig over deze telefoon bekend. Ik had een discussie die ik enkele jaren geleden had met een jonge verzamelaar uit het oosten van het land over deze telefoon. Zijn buurman had vroeger bij de PTT gewerkt en die beweerde dat de zwarte T65 nooit bestaan had. Tja, wat weten we nou eigenlijk van deze telefoon.

Waar komt ie nou vandaan?

Mijn eerste T65 Zwart
Mijn eerste T65 Zwart
Verkeerde onderplaat
Verkeerde onderplaat

Toen ik aan mijn zoektocht begon was ik de eigenaar van 1 van deze telefoons. Helaas ontbrak bij mij het originele binnenwerk en de originele onderplaat. Van mijn exemplaar werd ik dus niet veel wijzer. Op internet was er op dat moment weinig over terug te vinden. De verzamelaars die er iets over vertelden op hun site boden nauwelijks aanvullende informatie.
Het enige wat ik daar wijzer van werd, was een verwijzing naar 1979. Ik gebruik het woord verwijzing, want er werd niet duidelijk gezegd dat de Zwarte t65s ook in dat jaar geproduceerd waren. 2 andere sites herhaalden de zelfde opmerkingen en ze leken elkaar een beetje na te praten. Er stond geen bronvermelding bij.

Documentatie, we komen iets verder

Het raadsel werd steeds groter: in de documentatie die ik zelf heb wordt de zwarte niet genoemd. Ik heb folders, catalogie en verschillende boeken, maar nergens wordt de zwarte in genoemd. Wel passeren alle andere kleuren de revue.
Het ziet er naar uit dat de Zwarte t65 niet zomaar aan het grote publiek is geleverd.

Andere verzamelaars helpen

Gewone labeling T65 Zwart
Gewone labeling T65 Zwart

Aangezien ik geen originele onderplaat op mijn eigen exemplaar had en er een verkeerd binnenwerk in zat, wilde ik mijn zwarte T65 zo goed mogelijk terug brengen in de originele staat. Dan moest ik, vond ik, ook de juiste stickers op de onderzijde hebben. Dus heb ik verschillende verzamelaar gevraagd een foto van de onderkant van hun exemplaar te sturen.

Het bleek dat die telefoons allemaal dezelfde stickers hadden: van die CWP stickers met productiedatum augustus 1986. Eindelijk harde informatie!
Naar aanleiding daarvan heb ik een paar andere verzamelaars gevraagd wat zij op de onderkant van hun exemplaar hadden staan. Ook zij hadden dezelfde stickering en productiedatum.

Mijn collectie breidt uit

Afwijkende labels T65 Zwart
Afwijkende labels T65 Zwart

Ondertussen slaagde ik er in een 2e exemplaar te bemachtigen. Ik hoopte er eentje met een originelere onderkant te vinden, wist door snel te handelen een zeer goede prijs te bedingen en het leek me wel stoer om er 2 in huis te hebben. Ook leek het me erg leuk om er eentje op te knappen en op marktplaats te zetten. (En de mooiste van de 2 ging ik natuurlijk zelf houden )

Reproductie van de labelling
Reproductie van de labelling

De tweede die ik kocht bleek een afwijkende onderzijde te hebben. Hadden alle andere waar ik van gehoord had CWP stickers die geprint waren, dit exemplaar had een ander soort sticker die met de hand beschreven was. Wel origineel. KS ZW (Kiesschijf Zwart). Zie foto.

Toen ik goed en wel aan de restauratie van één van mijn exemplaren was begonnen, deed de kans zich voor om zelfs een derde te kopen. (Tja, wat kan ik zeggen….:-))

Dit exemplaar had weer dezelfde stickering als de anderen: die van de CWP met augustus 1986 als productiedatum.

Te koop!

Gerestaureerd binnenwerk T65Gerestaureerd binnenwerk T65
Gerestaureerd binnenwerk T65

Toen ik uiteindelijk mijn gerestaureerd zwarte T65 op marktplaats zetten, kreeg ik vanzelfsprekend heel veel reacties (waaronder van een wat labiele persoon die al maanden verzamelaars contacteerde om te proberen van hen een zwarte T65 te kopen). Naar aanleiding sprak en discussierde ik met een een paar verzamelaars over dit onderwerp. Men was vooral geinsteresseerd naar mijn bevindingen, maar nog steeds had niemand aanvullende informatie. Zelfs sprak ik met de conservator telefonie van het museum voor communicatie over dit onderwerp.

Dus? Wat eten we nu eigenlijk?

Kennelijk zijn deze telefoons in augustus 1986 gemaakt. Ze komen in geen enkele folder of catalogus voor. Ik heb zelfs een telefoonboek uit 1986 en 1987. Daarin staan de telefoons afgebeeld die dat jaar bij de PTT verkrijgbaar waren. De zwarte staat er niet tussen.

Op de binnenkant van de behuizing staat geen productiejaar en geen fabrikant. Op behuizingen die gemaakt zijn door Krone, NSEM, Ericsson of Heemaf staat altijd het logo van de fabrikant en het productiejaar.

Dit zelfde geldt voor de hoorns, geen fabrikant.

T65 Zwart zijaanzicht
T65 Zwart zijaanzicht

Dat betekent dat de behuizingen door de CWP zelf zijn gemaakt. Ter vergelijking heb ik mijn T65 Delft en T65 Delft Neon bekeken en ook hier ontbreken logo’s en productiejaren op de plastic onderdelen en van deze behuizingen weten dat ze ook zijn gemaakt door de CWP. Ook is het heel toevallig dat in hetzelfde jaar als de zwarte T65 ook de Delft in productie is genomen bij de CWP.

De bodemplaten en binnenwerk zijn van afgekomen materiaal dat gereviseerd is. De bodemplaten zijn wel van een fabriekslogo voorzien en onder de stickers van de CWP zit een sticker van het vorige leven van de bodemplaat. Ze hebben eerst onder een andere telefoon gezeten die weer is ingeleverd bij de PTT. Één telefoon had zelfs een sticker van een T65 TDK (druktoets) onder de stickers van de CWP zitten.

T65 Zwart achteraanzicht
T65 Zwart achteraanzicht

Uiteindelijk heb ik zelf maar tussen de 5 en 10 exemplaren op marktplaats zien voorbij komen gedurende mijn 10 jaar dagelijks naar advertenties staren. Daarnaast staan er een aantal in collecties van verzamelaars. Dat is heel erg weinig.

Was dit ooit een voorproductie serie? Waren het prototypes? Was het een speciale klus voor een bepaalde klant? Wie het weet mag het zeggen.

En toen was er nog maar één

3x T65 Zwart
3x T65 Zwart

Inmiddels hebben 2 van mijn 3 exemplaren een ander huis gevonden en heb ik er eentje zelf gehouden. Ik heb er tenslotte maar eentje “nodig”. Eentje is er naar een andere verzamelaar gegaan die daarmee zijn collectie T65s compleet maakte. De andere is naar een museum gegaan. Ik heb natuurlijk nog wel wat foto’s gemaakt van 3 zwarte T65s bij elkaar. Die kans krijg ik nooit meer. [:en]Black T65: the most rare and sought after version. This one was completely restored by me.
It was made only for a very short period in 1986 by CWP.

Please read this blog this mysterious T65 variant

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*