PTT T65

Isolectra 1965
Isolectra 1965
T65 grijs
T65 grijs

De iconische T65: het standaardtoestel van de PTT van 1965 tot in de jaren 80. Veruit de meesten zijn in grijs uitgevoerd, met een aardtoets. Daarnaast zijn ze in de nodige kleuren gemaakt.

Lees hier een blog over de mysterieuze zwarte versie.

Ontstaan

De toenemende vraag naar aansluitingen en telefoontoestellen en het uitbreidende telefoonnet leidden tot zwaardere eisen aan efficiency van productie, logistiek en onderhoud.  Hierdoor ontstond bij de PTT behoefte aan een nieuw ontworpen toestel, dat gebruik maakte van nieuwe technische ontwikkelingen en materialen.

Daarom ontwikkelde de PTT, samen met Ir H. de Mol en de firma Krone uit Duitsland de T65 tafeltelefoon.

Fabrikanten

De T65 is door een aantal fabrikanten geproduceerd. Het is dus zeker niet zo dat ze allemaal gemaakt zijn door Ericsson. En er zijn meer fabrikanten dan de meeste mensen zich realiseren, want het zijn er maar liefst 6. Naast mede-ontwikkelaar Krone, vaak onder de naam Isolectra, is de T65 natuurlijk in licentie gebouwd door de drie telefoonfabrikanten van Nederland, Heemaf, Ericsson en NSEM/ITT (Nederlandse Standard Electric Maatschappij).

Ook de CWP, Centrale WerkPlaats in Den Haag produceerde T65. Naast de revisie van afgekomen materieel, hadden een eigen productielijn waar veel onderdelen voor de T65 werden gemaakt. Daar werden ook de zogenaamde Delft-varianten van de T65 geproduceerd. Het model Delft was de transparante versie van de T65.

Kleuren

De gekleurde versies worden “de Luxe” genoemd, hoewel er buiten de kleur geen enkel verschil is met de grijze variant.
Na een proef in 1972 in het telefoondisctrict Arnhem met de kleuren Smaragd (groen), Azuur (blauw) en Robijn (rood), zijn met ingang van 1973 gekleurde versies beschikbaar in het hele land met toevoeging van de kleuren Oranje en Ivoor.
In 1976 wordt Azuur vervangen door Mokka.
Vanaf 1986 zijn de versies Delft (doorzichtig) en Zwart beschikbaar. De zwarte versies is er maar heel kort en is dan ook zeer zeldzaam en gewild onder verzamelaars.
In 1987 komen daar nog de Delft Neon (doorzichtig, oranje-rood) en Delft Fluor (doorzichtig, geel-groen) bij.

Wenken voor de gebruiker

PTT T65 Manual
PTT T65 Manual

Met de T65 werd een klein boekje geleverd, wenken voor de gebruiker. Er zijn verschillende versies in omloop. Van de eerste originele versie heb ik de scans gemaakt en de tekst uitgetypt.

telefoontoestel type T65 wenken voor de gebruiker

PTT T65 de Luxe Azuur
PTT T65 de Luxe Azuur

 

 

 

 

 

PTT T65 de Luxe Ivoor
PTT T65 de Luxe Ivoor

 

 

 

 

 

PTT T65 de Luxe Robijn
PTT T65 de Luxe Robijn

 

 

 

 

 

T65 de Luxe Zwart
T65 de Luxe Zwart

 

 

 

 

 

 

PTT T65 Delft
PTT T65 Delft

 

 

 

 

 

 

T65 TDK
T65 TDK

 

 

 

 

 

 

T65 TDK de Luxe Robijn
T65 TDK de Luxe Robijn

 

 

 

 

 

PTT W65
PTT W65

2 Reacties

  • Hallo Godfried,

   Bedankt voor je bericht. De T65 wordt niet meer gemaakt en is dan ook niet meer nieuw te koop.

   Op marktplaats en in allerlei 2e handswinkels zijn ze nog wel te vinden. Prijzen varieren enorm, van een paar euro voor de grijze tot honderden euros voor de zwarte.
   Groeten,

   Arwin

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*