PTT Automatische Tischstation Modell 70

Automatische Tischstation Modell 70
Automatische Tischstation Modell 70

Een mond vol :-). Natuurlijk hadden ook de Zwitsers hun eigen grijze muis. Komt het je bekend voor? Hij lijkt heel erg op de Nederlandse T65, Duitse FeTAp 61 en natuurlijk op de Assistent.  Dat laatste is niet zo raar. Het Modell 70 is ontwikkeld door een dochteronderneming van ITT voor de Zwitserse PTT. Daarbij is de SEL/BTMC Assistent als basis gebruikt, zoals ook bijvoorbeeld in Duitsland gebeurde met de FeTAp 61 en in Spanje met de Heraldo.

Modell 70 kiesschijf
Modell 70 kiesschijf

De Zwitsers waren er niet vroeg bij toen ze in 1970 hun nieuwe standaardtelefoon van plastic introduceerden. De meeste andere Europese landen hadden in de jaren 60 al hun eigen variant geintroduceerd. Het Modell 70 had dezelfde behuizing als de Assistent, maar het binnenwerk was geheel anders, net als de onderplaat. Opvallend aan deze telefoon zijn het tuitje aan de hoorn, waar het hoornsnoer is bevestigd.

Modell 70 binnenkant
Modell 70 binnenkant

En de Zwitsers zouden de Zwitsers niet zijn als dit toestel niet net even wat degelijker was uitgevoerd dan de andere Assistentvarianten: de verschillende onderdelen zijn net wat zwaarder, preciezer, duurzamer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*