Western Electric 500

Western Electric 500
Western Electric 500

Een echt revolutionair model, ontworpen door Henri Dreyfuss and het toppunt van moderniteit in na-oorlogs Amerika. Dit model was dé standaard voor verschillende decennia in de USA. Het toestel verbeterde een groot aantal ontwerpeigenschappen van de WE 302, maar had ook nieuwe electronica die het een superieure geluidskwaliteit gaven en geschikt maakte voor (erg) lange landelijke telefoonlijn.

Het ontwerp van de buitenkant was het nieuwste-van-het-nieuwste, zelf zo dat iedereen zo’n telefoon wilde and het inspireerde alle andere Noord Amerikaanse fabrikanten om soortgelijke modellen uit te brengen.

De vraag naar dit model was zo groot, de oudere WE 302s werden gereviseerd en voorzien van een nieuwe behuizing die sterk leek op de 500, hetgeen resulteerde in de WE 5302.

Verkrijgbaar in veel kleuren en veel varianten en in gedurende een aantal decennia in productie. Zelfs nu worden er nog steeds versies gemaakt, met moderne electronica en een kiesschijf die DTMF kiest.

Druktoets versies van dit model, de 1500 en 2500, zijn nog steeds in gebruik in Noord Amerika. Nieuwere versies daarvan zijn ook nog steeds in productie, hoewel niet meer in Noord Amerika.

In mijn collectie

Het eerste exemplaar dat ik kocht was een witte Canadese exacte kopie, gemaakt door Northern Electric. Later kwam er een rode in mijn bezit, toen een Amerikaanse verzamelaar, die naar Europa reisde, aanbood er eentje gratis mee te nemen en hem tegen verzendkosten verder ter plekke op te sturen. Hij had een klein lijstje telefoons om uit te kiezen en daartussen stond een rode WE 500. Dus toen niemand op dat aanbod inging, heb ik me gemeld en zond hij me de telefoon toe vanuit Duitsland. De verzendkosten vielen heb zo mee, dat ik deze ook niet hoefde te vergoeden en dus kreeg ik deze telefoon geheel gratis.
Later kocht ik er nog eentje, die omgebouwd was tot mobiele telefoon. Die moet ik nog steeds testen. Later meer over dat toestel….:-)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*