Siemens & Halske Fg Tist 282 / M55

Siemens & Halske Fg Tist 282
Siemens & Halske Fg Tist 282

Dit ongewone en innovatieve toestel werd in 1955 geïntroduceerd en wordt daarom ook wel de M55 of Modell 55 genoemd. Het won indertijd allerlei design prijzen en hoe bijzonder deze telefoon eigenlijk was, is terugkijkend nog lastig voor te stellen.
Hadden telefoons op dat moment vooral een vierkant of rechthoekige vorm, met de hoorn dwars geplaatst achter de kiesschijf, dit toestel was min of meer ovaal met de hoorn verticaal er overheen.
Daarnaast was dit toestel een van de eerste telefoons van plastic in Europa en ook nog eens standaard in 5 kleuren verkrijgbaar: zwart, grijs, wit, rood en groen.
Veel aandacht was besteed aan de vormgeving en ergonomie van dit toestel en veel kenmerken en ideeën die verwerkt zijn in deze telefoon zijn terug te vinden in een groot aantal latere ontwerpen. Niet in de laatste plaats was de 282 een voorbode van de grote golf grijze telefoons die de telefoonwereld in Europa gedurende 2 decennia zou domineren.

Geschiedenis

S&H Fg Tist 282 Advert 1960
S&H Fg Tist 282 Advert 1960

De Fg Tist 282 is ontwikkeld uit de Fg Tist 261 (of 264 voor gekleurde versies). Dit bijzondere toestel met een trommelkiezer, verkocht minder goed dan Siemens gehoopt had. Hierdoor besloot met het toestel te herontwerpen. Daarbij werden een groot aantal innovatieve wijzigingen doorgevoerd door Herbert Oestereich, die net als voor de 261, verantwoordelijk was voor het ontwerp.
Na de introductie heeft het toestel een groot aantal grote en kleine wijzigingen ondergaan, waardoor er een groot aantal varianten is met allerlei verschillende kiesschijven, snoeren, belmechanieken etc.

Fg Tist 282 chassis
Fg Tist 282 chassis

De belangrijkste wijziging was de introductie van een variant die V60 (V voor Verticaal) werd genoemd. Deze had geen metalen binnenchassis meer en een ander model hoorn. Ook was deze versie niet meer in groen of rood verkrijgbaar.

Er is ook nog de Fg (CHECKCHECK) ontwikkeld, die als wandmodel van dit toestel geldt. Deze werd in 1957 (CHECKCHECK) geïntroduceerd.

Uiterlijke kenmerken

De Fg Tist 282 is een ovalen telefoontoestel met de hoorn dwars over de kiesschijfgeplaatst. De rustpunten voor de hoorn zijn geïntegreerd in de behuizing en de nummerkaarthouder is het oplegdeel voor de microfoon verwerkt.
De buitenkant is gemaakt van een thermoplastisch kunststof met rubberen voetjes.

Aan de onderzijde zit een wieltje om het volume van de bel te regelen.
De eerste versies van dit toestel hadden een gevlochten kunststof snoer, dat in kleur varieerde met de kleur van de behuizing.

Varianten

Fg tist 282 magneto
Fg tist 282 magneto

De uitvoering met kiesschijf was verkrijgbaar met de aardtoets links en rechts. Ook was het toestel leverbaar met een indicatielampje en blinker.
Verder was er de gewone CB-variant, met een afdekplaat over de opening van de kiesschijf en een CB-versie met magneto/wekgenerator. Zie FOTO!!!!!!!!!!!!

Daarnaast waren er ook versies met vroege vormen van druktoetsen. (DTMF?)

Veel voorkomende problemen

S & H Fg Tist 282 underside
S & H Fg Tist 282 underside

Dit toestel is naar moderne maatstaven van een wat zachte soort plastic gemaakt en dat is merkbaar aan de gebruikssporen die je kunt aantreffen. Butsen, deukjes en kleine krasje komen vaak voor. Met goed poetsmiddel echter is veel van de oude luister te herstellen.

Verbleken is een ander aandachtspunt: het betreft hier vroege plastic producten en het maken van stabiele kleuren stond nog in de kinderschoenen.

Een veel voorkomend euvel is dat de hoorn een beetje splijt op de naad. Daarnaast ontbreekt vaak het afdekraampje voor het nummerlabel.

S & H Fg Tist 282 diagram
S & H Fg Tist 282 diagram

Ook is vaak de opdruk op de onderplaat afgesleten en het papiertje met het schema, dat los naast de condensator is gestoken, is nogal eens verdwenen.

Ik weet niet of het met het zachte plastic te maken heeft, de leeftijd van de telefoons of omdat ze aan de particuliere markt werden geleverd, maar de aangetroffen exemplaren zijn vaak erg vuil, gebutst en gekrast. Ze zien er uit alsof ze een ruig en hard leven hebben gehad. Gelukkig laten ze zich doorgaans eenvoudig opknappen.

In mijn collectie

Fg Tist 282 grey and black
Fg Tist 282 grey and black

Mijn collectie bevat een aantal verschillende exemplaren van de 282. Allereerst natuurlijk het gewone kiesschijfmodel, waarvan ik een zwarte heb. De zwarte was de eerste die ik restaureerde van dit type. Het was een zeer bevredigende restauratie en zo slecht als het toestel er vantevoren uitzag, zo goed zag het er naderhand uit.

Siemens & Halske Fg Tst 282 Rot
Siemens & Halske Fg Tst 282 Rot

Daarnaast bezit ik een grijs toestel, in goede staat, met originele aansluitdoos en een grijze variant met een wekgenerator (slinger telefoon).

En natuurlijk heb ik een heel mooi rood exemplaar.
Een witte en een groene zoek in nog. Hopelijk wordt vervolgd……………Siemens & Halske Fg Tst 282 Rot” width=”300″ height=”198″ /> Siemens & Halske Fg Tst 282 Rot[/caption]And of course I have a very beautiful red one. I am still looking for a green one and a white one. Hopefully to be continued…………………

5 Reacties

  1. Hi there, Arwin. Please, let me ask you something.
    I have three 282, all of them with no earthing button. 🙁
    If I connect two models with that button in my home (installed as extensions), would it work (that button)?
    Hope you understand what I’m talking about.
    Sorry my English and thanks in advance.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*